Christophe Lemaitre je v Barceloni postal evropski prvak v teku na 100 metrov. Foto: Reuters
Christophe Lemaitre je v Barceloni postal evropski prvak v teku na 100 metrov. Foto: Reuters

Christoph Lemaitre je sinoči potrdil svojo visoko vrednost z naslovom evropskega prvaka v teku na 100 m. Malo ljudi se je zbralo na finalu, kjer 20-letni Francoz ni imel pravega tekmeca.
Barcelona ne kaže kakšnega velikega zanimanja za prvenstvo, ki ga gosti na prekrasnem olimpijskem stadionu na vrhu Monjuica. To pa prvega zares velikega uspeha v Anecyju rojenega atleta v ničemer ne zmanjšuje. Njegovo uspešno pot iz mladinske v člansko konkurenco bomo morda v nedeljo zvečer lahko primerjali celo s sijajnim začetkom članske kariere Jamajčana Usaina Bolta.
Favorit tudi v štafeti in na 200 metrov
Lemaitre je prvi favorit teka na 200 metrov in tudi favorit skupaj s svojimi rojaki za naslov EP v štafeti 4 x 100 m. Svet sprinta je krepko opozoril nase, ko je v dveh dneh pred dvema tednoma na državnem prvenstvu izboljšal francoska rekorda na 100 m in 200 m. 9, 98 in 20,16.
V središču pozornosti njegova izjava
Še bolj kot izida, ki sta ga postavila za prvega favorita v obeh sprintih v Barceloni je odmevala njegova izjava: "V mojih očeh sprint nikoli ni bil stvar barve kože." Christopha Lemaitreja pa je svet spoznal – kakšna parodija – po tem, da je postal prvi belec ki je 100 metrov pretekel hitreje od desetih sekund.