Lia Apostolovski se je uvrstila v finale zadnjih dveh svetovnih prvenstev v Eugenu in Budimpešti, v Münchnu pa je bila na zadnjem evropskem prvenstvu sedma. Foto: MMC RTV SLO
Lia Apostolovski se je uvrstila v finale zadnjih dveh svetovnih prvenstev v Eugenu in Budimpešti, v Münchnu pa je bila na zadnjem evropskem prvenstvu sedma. Foto: MMC RTV SLO

Druga je bila Ella Junnila, ki je prav tako preskočila 1,89 m, a je imela več poskusov na prejšnji višini. Finka je bila bronasta pred tremi leti na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu. Tretja s prav tako 1,89 m je bila Airine Palšyte iz Litve, nekdanja dvoranska evropska prvakinja (2017). V Glasgowu je bila bronasta na dvoranskem EP-ju pred petimi leti, pred osmimi pa je bila evropska prvakinja na prostem.

Šele šesta je bila Avstralka Eleanor Patterson, ki bo v Glasgowu branila srebro s prejšnjega SP-ja pred dvema letoma v Beogradu. Nekdanja svetovna prvakinja na prostem, najboljša je bila leta 2022 v Eugenu, je bila avgusta lani na SP-ju v Budimpešti druga.

"Prvič sem tekmovala na zlati seriji v dvorani in sem zelo vesela dosežka pred SP-jem na Škotskem. Dobra konkurenca me le spodbudi in motivira, da nastopim še bolje. Zelo dobro se v taki zasedbi počutim in tekmujem," je povedala Lia Apostolovski.

Tekmo v španski prestolnici je izbrala s posebnim namenom. "Želela sem preizkusiti skakališče, ki je podobno tistemu v Glasgowu. Na nekaj prejšnjih tekmah sem nastopila na podlagi, položeni na deske. Tokrat je bila trda podlaga in s tem dobra priprava za SP. Pogoji za nastop niso bili najboljši, ker je bilo zelo mrzlo. A sem bila v takih razmerah najboljša, zelo suvereno sem skakala, tudi na višjih višinah. Res sem zelo zadovoljna," je dodala tekmovalka.

Članica ljubljanskega Maasa je začetno višino na tekmi (1,75 m) izpustila, nato pa v prvih poskusih nadaljevala na 1,80 m in 1,85 m. V drugem skoku je zmogla 1,89 m, s tem pa je tudi prevzela vodstvo. Na 1,92 m je bila trikrat neuspešna.