Aleksander Čeferin na novinarski konferenci med kongresom na Dunaju. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin na novinarski konferenci med kongresom na Dunaju. Foto: Reuters

Med drugim se je na letni kongres prek videopovezave oglasil predsednik ukrajinske zveze Andrej Pavelko, ki je delegate pozdravil s porušenega stadiona v Černigovu.

Čeferin je spregovoril tudi o zgodovinskih sankcijah na nogometnem področju proti Rusiji zaradi invazije Ukrajine. Ukrepi Uefe proti Rusiji so "nujni, ker tradicija športne nevtralnosti ni vzdržna v času vojne v letu 2022".

Nogomet je sicer zaradi tega eden od poražencev, saj so sankcije prizadele nogometaše, trenerje in navijače, ki s trenutnim dogajanjem nimajo ničesar, je ocenil. "Vendar nismo imeli druge izbire, kot da zapustimo našo cono udobja in ukrepamo ... z namenom prispevati k temu, da bi politični voditelji v Evropi delovali v dobro miru," je izjavil.

Sorodna novica Dodatna mesta v Ligi prvakov na podlagi uspehov lig, ne zgodovinskih dosežkov klubov

Vsebina pred dobičkom

Potem ko je v torek izvršni odbor Uefe potrdil podrobnosti glede reforme Lige prvakov po letu 2024, je Čeferin delegatom dejal, da je naloga nogometa biti vzor širši družbi.

Poudaril je, da so reformo potrdili po široki razpravi z različnimi deležniki, med drugim s klubi, navijači in trenerji: "Skupaj z Združenjem evropskih klubov in klubi smo ostali zvesti našim vrednotam, pri katerih je športni uspeh na prvem mestu ... in vsebina pred dobičkom. Imamo zavezo zagotavljati, da vsi v našem športu dobijo priložnost. Da lahko majhni igrajo proti velikim in da jih na presenečenje vseh včasih tudi premagajo. To je tisto, kar dela našo igro lepo."

Pogovor z Aleksandrom Čeferinom za Val 202 (posneto 22. aprila v Ajdovščini)

"Ideja o Superligi nikjer ne tli"

Znova je kritiziral lanski poskus nekaterih velikih klubov, da bi ustanovili konkurenčno zaprto evropsko tekmovanje pod imenom Superliga. Ta je sicer propadel, a Čeferin opozarja pred nadaljevanjem miselnosti, ki poganja tovrstne predloge. "Ti milijarderji ne razumejo koncepta, da na nogometnem igrišču, tako kot v življenju, lahko izgubiš proti manjšemu."

Čeferin je sicer že prejšnji mesec v pogovoru za Val 202 ob dogodku v Ajdovščini, kjer se je udeležil predstavitve knjige nekdanjega podpredsednika Nogometne zveze Slovenije Franca Kopatina, dobil vprašanje, ali lahko rečemo, da je zmaga proti Superligi dokončna? "Vsaj za naslednjih 15 let gotovo. Torej za kar nekaj časa, lahko je tudi 12 ali pa 20 let. Potem pa se bodo morali drugi ukvarjati s tem, če se bo ideja znova pojavila. Zelo kmalu se ta trapasta ideja gotovo ne bo več pojavila, ali pa nikoli več."

Čeferin poudaril promocijo športa pred dobičkom

Je res prepričan, da ideja nikjer ne tli nekje pod površjem? "Nikjer ne tli, to je bilo že zdavnaj pokopano. Ampak to so pač ljudje, ki zaradi svojih egov ne morejo požreti tega, da takšna egoistična stvar, ki bi uničila en šport, ne more iti skozi. Zato še nekaj objavljajo, uporabljajo neke medijske spine, ampak stvar je definitivno končana. To je zmaga nogometa in dokaz, da je več kot samo šport, da je del naše zgodovine, del tradicije in kulture. In da ga nihče ne more kupiti, ne glede na to, koliko denarja ima."

Čeferin med nagovorom delegatov na kongresu. Foto: Reuters
Čeferin med nagovorom delegatov na kongresu. Foto: Reuters

Še nikoli ni bilo toliko izzivov kot v zadnjih dveh letih

46. kongres Uefe je sicer že tretji zaporedni kongres v znamenju ne posebej pozitivnih dogodkov.

"Leta 2020, amsterdamski kongres, začetek pandemije. Leta 2021, kongres v Montreuxu, poskus projekta, ki bi razvrednotil vrline nogometa. Leta 2022, dunajski kongres, pa temna ura zgodovine. Toda v zadnjih dveh letih sem imel priložnost delati z izjemnimi ženskami in moškimi. Ko držimo skupaj, nogomet in družba zmagata. Vsak dan dokazujemo, da je v svetu odpornosti in upanja, v katerem ne tiči vse v moči, dobičku in cinizmu, zmagovalka družba kot celota," je povedal Čeferin.

"Verjemite mi, da v več kot 60-letni zgodovini Uefe ni bilo toliko izzivov, kot smo jih imeli v zadnjih dveh letih," je poudaril v omenjenem pogovoru s Sandijem Škvarčem za Val 202.

V takšni organizaciji so stalno izzivi. Največji izziv je obdržati tekmovalnost, da se veliki klubi iz velikih držav ne odmaknejo od manjših klubov oziroma manjših držav. Tu imamo zelo veliko dela. V nogometu je vse več kapitala, kar je po eni strani dobro, po drugi pa to dela še večje razlike.

Aleksander Čeferin v pogovoru za Val 202

Vrnitev proračuna na predpandemsko raven najpozneje do 2028

V govoru na Dunaju je pojasnil, da kljub težkim gospodarskim razmeram v svetu Uefa lahko več kot 97 odstotkov prihodkov vrne v nogomet in porabi manj kot tri odstotke skupnega prihodka za operativne stroške.

Glede financ je bilo leto, v katerem so pripravili evropsko prvenstvo (na tem so med 24 ekip razdelili 331 milijonov evrov), za Uefo rekordno s 5,7 milijarde evrov prihodkov.

Zakladnik Uefe David Gill je dejal, da načrtujejo vrnitev proračuna na predpandemsko raven najpozneje do konca leta 2028. Za leto 2022/23 je predviden proračun v znesku 4,493 milijarde evrov, kar pomeni 89 milijonov evrov neto minusa (letošnji proračun je pri 22,1 milijona plusa).

So pa pri Uefi povečali znesek programa Hattrick za razvojne projekte. Ta bo za obdobje 2024–2028 za 21 odstotkov višji od zdajšnjega. To pomeni skupno 935 milijonov evrov (za obdobje 2020–2024 so imeli na voljo približno 775 milijonov evrov).

Uefa potrdila podrobnosti glede reforme Lige prvakov

Danec in Šved že podprla nov Čeferinov mandat

Ob navajanju številk in projektov so Čeferina malce izzvali tudi z vprašanjem o novi kandidaturi za predsednika, potem ko mu bo prihodnje leto potekel mandat. To je sicer pred časom že napovedal, danes pa se je samo na šaljiv način izmaknil odgovoru in se zahvalil za izkazano podporo od začetka.

Kot ob prvi kandidaturi leta 2016 so ga tudi tokrat javno prvi podprli severnjaki: predsednik danske zveze Jesper Møller je nepričakovano prišel na oder sredi kongresa in sporočil, da ga skupaj s švedskim kolegom Karlom-Erikom Nilssonom podpirata.

Naslednji – volilni – kongres bo 5. aprila prihodnje leto v Lizboni. Ko je odvetnik iz Grosuplja pred šestimi leti prevzel Uefo, je obljubil omejitev števila mandatov za ključne položaje v nogometu na največ tri zaporedne.

Čeferin prepričan, da je ideja o Superligi dokončno končana