Novak Đoković, ki bo naslednjo nedeljo praznoval 35. rojstni dan, bo v ponedeljek postavil nov mejnik. Že 370 tednov bo na prvem mestu lestvice ATP. Foto: EPA
Novak Đoković, ki bo naslednjo nedeljo praznoval 35. rojstni dan, bo v ponedeljek postavil nov mejnik. Že 370 tednov bo na prvem mestu lestvice ATP. Foto: EPA

Srb je devet dni pred začetkom Roland Garrosa ujel pravo formo na pesku. V Beogradu je izgubil v finalu proti Andreju Rubljovu, prejšnji teden v Madridu pa je moral v polfinalu priznati premoč španskemu najstniku Carlosu Alcarazu. V italijanski prestolnici lovi prvi naslov v tej sezoni.

V prvem nizu je Auger-Aliassime izgubil servis v osmi igri, a nato Đoković v deveti igri ni potrdil brejka. Ključna je bila 12. igra, ko je Kanadčan izgubil tri točke zapored na svoj servis. Prvo priložnost za osvojitev uvodnega niza je Srb zapravil, vendar je nato drugo unovčil.

Ruud v četrtfinalu Rima izločil Shapovalova

V drugem nizu je 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam povedel s 5:2 in imel v osmi igri že zaključno žogo za zmago. Auger-Aliassime se je rešil in v deveti igri odvzel servis Srbu. Odločala je podaljšana igra, v kateri pa je Đoković blestel in jo dobil s 7:1.

V soboto bo lovil 1000. zmago na turneji ATP
"To je bil tenis na visoki ravni. Nočni obračun je vedno nekaj posebnega. Še nikoli prej se nisem srečal s Felixom, čeprav se seveda dobro poznava s turneje ATP. Večkrat sva tudi trenirala skupaj. Ima odličen servis, zelo dobro se giblje po igrišču. Postal je kompleten igralec. V obeh nizih sem zapravil prednost brejka. Moral sem iztisniti maksimum," je povedal Đoković, ki bo v sobotnem polfinalu lovil 1000. zmago na turneji ATP.

Casper Ruud je zadržal vse igre na svoj servis, izkoristil pa je le eno od 15 priložnosti za brejk. Foto: EPA
Casper Ruud je zadržal vse igre na svoj servis, izkoristil pa je le eno od 15 priložnosti za brejk. Foto: EPA

Ruud v ključnih trenutkih odigral brezhibno
V soboto zvečer ga čaka nov izziv, saj je tudi Casper Ruud v imenitni formi. V prvem nizu je imel Shapovalov v podaljšani igri zaključno žogo pri vodstvu s 6:5, a je Ruud dobil obe točki na svoj servis in nato unovčil prvo zaključno žogo za 9:7.

Tudi v drugem nizu je bil Shapovalov blizu uspeha. V deseti igri je imel pri vodstvu s 5:4 brejk priložnost, a se je Ruud rešil in izenačil na 5:5. V maratonski deveti igri je nato unovčil deveto priložnost za odvzem servisa in v 12. igri zanesljivo zadržal začetni udarec za zmago po dveh urah in 19 minutah.

Alexander Zverev ima lepo priložnost, da bi se poleti zavihtel na prvo mesto lestvice ATP. Foto: EPA
Alexander Zverev ima lepo priložnost, da bi se poleti zavihtel na prvo mesto lestvice ATP. Foto: EPA

Zverev izločil Garina
Alexander Zverev, ki v nedeljo ni imel nobenih možnosti v finalu Madrida proti Carlosu Alcarazu, je s 7:5 in 6:2 premagal Cristiana Garina. Nemec je zadel 24 "winnerjev" in štirikrat odvzel servis Čilencu.

Zverev bi se z zmago v Rimu približal Daniilu Medvedjevu na drugem mestu lestvice ATP, razlika bi znašala le še 140 točk.

Klepačeva ostala brez polfinala
Andreja Klepač je v konkurenci dvojic izpadla v četrtfinalu. S Čilenko Alexo Guarachi sta po uri in pol izenačene igre izgubili proti Čehinji Lucie Hradecki in Indijki Sanii Mirza. Šesti nosilki sta bili boljši s 6:4, 4:6 in 10:8.

Klepačeva in Guarachia sta v osmini finala s 6:0 in 6:3 premagali ameriško-kitajsko navezo Kaitlyn Christian in Xinyun Han.

Zverev in Cicipas v polfinalu mastersa v Rimu

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - AUGER ALIASSIME (KAN/8)
7:5, 7:6 (1)
RUUD (NOR/5) - SHAPOVALOV (KAN/13)
7:6 (7), 7:5
CICIPAS (GRČ/4) - SINNER (ITA/10)
7:6 (5), 6:2
A. ZVEREV (NEM/2) - GARIN (ČIL)
7:5, 6:2


Četrtfinale (Ž), tabela:
SWIATEK (POL/1) - ANDREESCU (KAN)
7:6 (2), 6:0
SABALENKA (BLR/3) - ANISIMOVA (ZDA)
4:6, 6:3, 6:2
JABEUR (TUN/9) - SAKARI (GRČ/4)
1:6, 7:5, 6:1
KASATKINA (RUS) - TEICHMANN (ŠVI)
6:4, 3:2, b.b.