Novak Đoković je že treniral na osrednjem teniškem igrišču v Melbournu. Drama, ki jo je preživljal, naj bi po mnenju njegove družine nanj delovala pozitivno. Foto: Reuters
Novak Đoković je že treniral na osrednjem teniškem igrišču v Melbournu. Drama, ki jo je preživljal, naj bi po mnenju njegove družine nanj delovala pozitivno. Foto: Reuters

Ožji člani Đokovićeve družine so v Beogradu na čustveni novinarski konferenci pojasnili, kakšno dramo je prestajal Novak Đoković. Prepričani so, da je bitka dokončno dobljena in da bo lahko Novak igral na OP-ju Avstralije. Oče Srđan Đorđević je vse navijače pomiril z besedami, da se njegov sin odlično počuti. "Vse to mu bo dalo dodatno moč. Osvojil bo še 10 grand slamov. Čudovit je, ima takšno mentalno moč, da ga nič ne more iztiriti. Komaj čaka, da se 17. januarja začne turnir."

Sorodna novica Novak Đoković po dobljeni pravni bitki zdaj v (ne)milosti ministra
Nadal se je pošalil: Ljubše bi mi bilo, če Đoković ne bi igral

Odločen, da gre v lov na 21. grand slam
Napovedi, da se bo iz Melbourna (kjer je bila ura ob začetku novinarske konference že malo čez polnoč) javil tudi Novak Đoković, so bile napačne, se je pa oglasil na Twitterju: "Zadovoljen in hvaležen sem, da je sodnik spremenil odločitev glede zavrnitve mojega vizuma. Kljub vsemu, kar se je zgodilo zadnji teden, želim ostati in tekmovati na OP-ju Avstralije," je v prvem zapisu po sodnikovi odločitvi na Twitterju zapisal Novak Đoković, ob tem pa objavil fotografijo iz arene Roda Laverja.

Zmaga, večja od vseh lovorik
Seveda je bilo srbskemu zvezdniku v zadnjih dneh težko kot še nikoli v življenju. "
Težko je opisati, kaj vse je moral prestati. Česa podobnega še nismo doživeli v življenju. Vseh teh pet, šest dni smo se borili zanj, prevevala so nas vsa mogoča čustva – žalost, razočaranje, strah ... Prekinjene so bile tudi zveze z njim. Zahvalila bi se vsem, ki ste ga podpirali. To mu je dalo dodatno moč. Pred hotelom v Melbournu je bilo ogromno navijačev. To je največja zmaga v njegovi karieri, večja od vseh grand slamov," je povedala mati Dijana Đoković.

Jaka Lucu: Đoković je največje pritiske vedno obrnil sebi v prid

Bitka še ni dokončno dobljena
Prvi lopar na svetu je danes dobil pravno bitko na sodišču v Melbournu. Sodnik Anthony Kelly je na prizivnem sodišču odločil, da je bila ukinitev njegovega vizuma nepravilna in da lahko svobodno vstopi v državo. A zadnjo besedo o Đokovićevem bivanju v Avstraliji bo vendarle imel minister za priseljevanje Alex Hawke, ki ima pravico, da razveljavi vizum, ne da bi navedel razlog.

Srđan Đoković: Sodnik Kelly je bil fantastičen
Oče Srđan Đoković je večkrat poudaril, da je zmagala pravica: "Neverjetno težko mu je bilo. Na letališču so ga pridržali in mu vzeli vse pravice. Ni želel podpisati dokumenta, da se odreka vizumu. Vzeli so mu celo telefon. Nato je le prišel v stik s svojimi odvetniki, ki so sestavili odlično obrambo. To je ogromna zmaga. Moj sin je naredil vse, kar so zahtevali, da vstopi v Avstralijo, kamor je prišel le zato, da igra tenis. To pravico so mu želeli vzeti, a jim ni uspelo. Kot vedno – zmagala je pravica. Sodnik Anthony Kelly niti v enem trenutku Novaka ni označil kot krivca za nastali položaj. Bil je fantastičen in posledično je bila edina logična posledica, da so Novaku dovolili, da počne tisto, zaradi česar je prišel v Avstralijo."

Končno na svobodi
Đorđe Đoković, brat Novaka Đokovića, se je vsem zahvalil za podporo: "Rad bi se zahvalil vsem, ki so nam izrazili podporo, predvsem pa sodniku Anthonyju Kellyju, ki je bil na sojenju pošten in nevtralen. Sodišču ni bilo lahko, ves svet je to spremljal. Vse se je uspešno izteklo, Novak je končno na svobodi. Malo prej je bil na igrišču in je že treniral. V Avstralijo je prišel z najboljšimi nameni, pridobil je vso potrebno dokumentacijo. Dobil je potrdilo o medicinski izjemi, epilog vsega pa je bil znan danes. Ves svet je spoznal, kakšna je resnica. Da je Novak pošten človek. Res sem srečen, da obstaja pravni sistem, ki je to rešil."

Srđan Đoković napovedal, da bo njegov sin osvojil še deset grand slamov

Ni zamer do Avstralije
Družina Đoković kljub vsej kalvariji ne goji zamer do Avstralije. "Zelo radi imamo to deželo in vedno se bomo z veseljem vračali sem. Tu je navsezadnje tudi veliko naših rojakov," je povedal Đorđe Đoković. Zakaj se je Đoković decembra udeleževal dogodkov, potem ko je bil na testiranju pozitiven, niso želeli razpravljati.