Fabio Jakobsen je postal evropski prvak v cestnem dirkanju. V ozadju je njegovo zmago z dvignjeno roko proslavil rojak Danny van Poppel. oto: Reuters
Fabio Jakobsen je postal evropski prvak v cestnem dirkanju. V ozadju je njegovo zmago z dvignjeno roko proslavil rojak Danny van Poppel. oto: Reuters

Šele sedma dirka v zgodovini evropskih prvenstev se je končala po napovedih, saj sta tudi preostala dobitnika medalj izjemna šprinterja - srebro je osvojil Francoz Arnaud Demare, bron pa Belgijec Tim Merlier.

Z reprezentančnimi kolegi, ki so tukaj, ne dirkamo prav veliko skupaj, a napravili smo odličen načrt. Vsi so opravili svoje delo in me pripeljali v odličen položaj. Z veliko hitrostjo sem prišel za Merlierjevo kolo, ki sem ga videl kot največjega tekmeca in ga nato iz zavetrja tudi prehitel. Presrečen sem z naslovom evropskega prvaka.

Fabio Jakobsen

"Z reprezentančnimi kolegi, ki so tukaj, ne dirkamo prav veliko skupaj, a napravili smo odličen načrt. Vsi so opravili svoje delo in me pripeljali v odličen položaj. Z veliko hitrostjo sem prišel za Merlierjevo kolo, ki sem ga videl kot največjega tekmeca in ga nato iz zavetrja tudi prehitel. Presrečen sem z naslovom evropskega prvaka," je dejal Nizozemec.

"Prvi klanec sem brez težav preživel, na drugem, strmejšem pa sem se kar mučil, saj to ni moj teren. A uspelo se nam je prebiti čez, za nadaljevanje pa smo imeli odlično ekipo, ki je brez težav nadzorovala dirko. Prišli smo v super položaj, Danny van Poppel pa je še enkrat več dokazal, da je eden najboljših v teh šprinterskih vlakih," je ekipo še pohvalil novi evropski prvak, za katerega je to prvi naslov evropskega prvaka, hkrati pa 37. zmaga v karieri.

Slovenski kolesarji med dirko v prepoznavni zeleni barvi. Foto: Reuters
Slovenski kolesarji med dirko v prepoznavni zeleni barvi. Foto: Reuters

Luka Mezgec na šestem mestu
Slovenski selektor Uroš Murn je izbral osmerico kolesarjev, med katerimi je vloga kapetana pripadala Luki Mezgecu, ki je navdušil s šestim mestom. V ciljnem šprintu je bil v druščini elite, odlično se je znašel v zadnjih metrih. V zaključku dirke mu je pomagal David Per.

Dvojica dolgo bežala, padec Ackermanna
Dirko sta zaznamovala Švicar Silvan Dillier in Avstrijec Lukas Pöstlberger, ki sta pobegnila kmalu po startu. Njuna največja prednost je znašala dobre tri minute, ujeta pa sta bila 27 kilometrov pred ciljem. Dobrih 45 km pred ciljem je sicer padel tudi eden od favoritov, domačin Pascal Ackermann, ki je zapel v zaščitno ograjo.

Slab zaključek za Italijane, zmagoviti niz je končan
V zaključku se je nekaj več pričakovalo predvsem od Italijanov. Suvereno so zapeljali v zadnji zavoj mimo slavoloka zmage, nato pa so jim zelo hitro pošle moči. Matteo Trentin je poskušal obdržati stik z najboljšimi reprezentancami, a zaman. Na koncu se je najbolje odrezal Elia Viviani, ki je bil sedmi, Alberto Dainese je bil enajsti. Italijani so sicer dobili zadnje štiri cestne dirke na evropskih prvenstvih. Leta 2018 je zmagal Trentin, leto pozneje Viviani. V letu 2020 je naslov prvaka stare celine pripadel Giacomu Nizzolu, lani Sonnyju Colbrelliju, ki zaradi težav s srcem letos ni branil naslova.

EP v Münchnu: Zadnja 2 km cestne dirke
Jakobsen evropski prvak, Mezgec šesti
Mezgec: Šesto mesto je kar dober rezultat