Janja Garnbret. Foto: Reuters
Janja Garnbret. Foto: Reuters

Garnbret, ki na evropskih prvenstvih v posamičnih disciplinah še nima naslova evropske prvakinje, je bila po nastopu v drugi smeri in zdrsu na višini 43+ jezna, saj je pričakovala, da ji bo v drugi smeri šlo lažje kot v prvi, v kateri se je kot edina v kvalifikacijah sprehodila do vrha smeri.

Vseh pet Slovenk si je zagotovilo nastop v polfinalu težavnostnega plezanja. Mia Krampl je z višinama 54+ in 43+ druga, Vita Lukan šesta (48+, 38+), Lučka Rakovec sedma (52, 26), Sara Čopar 11. (36+, 37+).

"Vedno gledam nase, kaj bi lahko naredila boljše, tako da nisem bila ravno zadovoljna po drugi smeri, zato ker sem vedela, da mi je samo zdrsnilo in sem bila jezna sama nase. Če se mi ne bi primeril ta zdrs, bi lahko splezala do vrha tudi drugo smer. Sem pa zadovoljna, kako se je razpletlo v prvi smeri," je Garnbret ocenila današnje kvalifikacije. "Smeri so zelo dobre, tudi vzdušje je bilo takšno, kot da bi bil danes finale, mislim, da bo lepa tekma," je Garnbret pohvalila vzdušje na Kraljevem trgu (Königsplatzu) v Münchnu.

Prvo slovensko favoritinjo v petek čakajo kvalifikacije v balvanskem plezanju, v katerih vse od aprila ni tekmovala. "Mislim, da menjati med balvani in težavnostjo ne bo težava, to sem tako in tako morala narediti tudi na olimpijskih igrah, to delam tudi na treningih," je še povedala. "Sem naredila nekaj balvanskih treningov doma, da sem zbudila svoje balvanske sposobnosti, tako da mislim, da bo v redu, se veselim," je dodala.

Garnbret v Münchnu cilja na posamična naslova prvakinje stare celine v težavnostnem in balvanskem plezanju. Najboljših osem v ženski oziroma moški konkurenci v balvanskem in težavnostnem plezanju pa se bo nato merilo še za naslov v novi olimpijski disciplini balvani-težavnost, ki bo na sporedu OI v Parizu leta 2024. "Prvi cilj sta mi posamezni disciplini. Evropska prvakinja v balvanih in/ali težavnosti še nisem bila, tako da je to res glavni cilj sezone. V Münchnu bomo prvič testirali nov format olimpijskih iger in zagotovo si želim biti del te osmerice v finalu kombinacije, definitivno si želim zmagati, ampak v prvi vrsti pa seveda hočem videti, kako bo to potekalo."

Za Slovenci so uspešni nastopi tudi v moških kvalifikacijah balvanskega plezanja. Na spektakularnem prizorišču, obkroženem z zgodovinskimi stavbami, so se v polfinale uvrstili Jernej Kruder s tretjim, Anže Peharc z 11. in Luka Potočar z 19. dosežkom. Brez polfinala sta ostala Zan Lovenjak Sudar na 23. in Gregor Vezonik na 37. mestu.

"Zadnji dve leti hodim na tekme brez nekih pričakovanj, če se zgodi, sem vesel, če se ne, nisem žalosten. Mogoče se zato ustvarja vtis, da sem nekoliko neresen, ampak uživam v tekmovanjih," je po kvalifikacijah dejal Kruder, ki je v Münchnu že osvojil naslov svetovnega podprvaka, sicer na prizorišču v olimpijskem parku.

V težavnosti in balvanih se ob Garnbret za kombinacijo merita tudi Mia Krampl in Vita Lukan ter Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Gregor Vezonik.

Janja Garnbret v Münchnu začela pohod na evropski vrh