Ferrari SF15-T, s katerim bosta v novi sezoni formule ena dirkala Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen. Foto: Ferrari
Ferrari SF15-T, s katerim bosta v novi sezoni formule ena dirkala Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen. Foto: Ferrari

Najboljši dirkalnik je zmagoviti dirkalnik. Lani smo imeli grd dirkalnik, ki ni zmagoval. Glede estetike mi je novi dirkalnik zelo všeč. Ne vem, kako se bo obnesel, a videti je seksi.

Maurizio Arrivabene, vodja moštva Ferrari
Ferrari SF15-T
Sprednji del dirkalnika je precej lepši od lanske različice, ki so jo številni primerjali s sesalnikom. Foto: Ferrari
Ferrari razkril dirkalnik za novo sezono
Predstavitev dirkalnika Ferrari SF15-T

Moštvo iz Maranella je lani doživelo eno najslabših sezon v zadnjih dveh desetletjih. Vknjižilo ni niti ene zmage, za najboljšo uvrstitev je na Hungaroringu z 2. mestom poskrbel Fernando Alonso, na koncu je Ferrari osvojil 4. mesto.
To je bila za Italijane prva sezona po letu 1993, v kateri niso okusili slasti zmage. Tedaj sta 'poskočnega konjička' krotila Gerhard Berger in Jean Alesi. Tudi tedaj je bila najboljša uvrstitev 2. mesto, dosegel jo je Alesi v Monzi.

Arrivabene: Dirkalnik je videti seksi!
Po vrsti neuspešnih sezon - Ferrari je nazadnje dirkaški naslov svetovnega prvaka osvojil leta 2007 z Räikkönenom, konstruktorski naslov pa leto pozneje - je Maranello zadel kadrovski cunami, ki ni prizanesel niti nekdanjemu predsedniku moštva, priljubljenemu Luci di Montezemolu. Zamenjal ga je Sergio Marchionne, ki je obljubil, da se kultnemu moštvu obetajo boljši časi. Toda ti po mnenju številnih še ne bodo prišli tako kmalu, saj bodo Italijani - če bodo potegnili prave poteze - sadove svojega dela poželi šele čez kakšno sezono ali dve. Vseeno so v moštvu navdahnjeni z optimizmom. "Najboljši dirkalnik je zmagoviti dirkalnik. Lani smo imeli grd dirkalnik, ki ni zmagoval. Glede estetike mi je novi dirkalnik zelo všeč. Ne vem, kako se bo obnesel, a videti je seksi," je dejal vodja moštva Ferrari Maurizio Arrivabene in dodal: "Filozofijo Ferrarija je postavil ustanovitelj te znamke. Naša naloga je dvigniti moralo in ekipnega duha, ki sta bila lani že močno načeta. Moramo ostati skupaj, trdo garati ter vknjižiti kar se da veliko zmag." 57-letnik iz Brescie je še poudaril, da želi letos doseči vsaj dve zmagi.

Vettel: Zaradi barve je to velika sprememba
Po Alonsovem odhodu je v Maranello prispel štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je pred svojo prvo sezono v kultnem italijanskem moštvu poln optimizma. "Zame je zaradi druge barve to vsekakor velika sprememba, a dirkalnik je videti lepo. Vsako leto je nekaj posebnega prvič zagledati novi dirkalnik. Sprva vidiš samo nekaj delcev, na koncu celoto. Lepo je videti sestavljeno vse skupaj in komaj čakam, da ga preizkusim," je povedal Vettel, ki je vso kariero bolj ali manj dirkal v odtenkih modre barve, in pojasnil, da z moštvom ne pričakuje takojšnjega uspeha, pričakuje pa izboljšanje med sezono in zmanjšanje zaostanka za verjetnim najboljšim konstruktorjem Mercedesom. O moštvenem kolegu Räikkönenu je še povedal: "Ne pričakujem težav. Težko ga bo prehiteti, saj je zelo talentiran in hiter. Zunaj dirkališč pa se tudi zelo dobro razumeva. Je redkobeseden, a nikoli ne ovinkari in vse pove naravnost v obraz, kar zelo cenim."
Räikkönen bo Vettla gnal k boljšim izidom
Kimi Räikkönen je v Maranellu zapisan z zlatimi črkami, je zadnji Ferrarijev svetovni prvak, pri Italijanih je zelo popularen. Lani je imel s ferrarijem F14 T ogromno težav, nikakor ni našel pravega ravnovesja, sive lase mu je povzročalo predvsem podkrmiljenje. Novega dirkalnika sicer še ni preizkusil, a pravi, da je videti dobro. "Ko je videti dobro, je po navadi tudi sicer dober," je priznal Finec, a opozoril, da bo treba na prave rezultate počakati še nekaj časa. "Iz lanske sezone smo se veliko naučili. Bila je slaba sezona, v kateri smo imeli tudi veliko smole. Napake smo odpravili, vemo, kje smo ga polomili, kot ekipa moramo ostati močni in z optimizmom zreti v prihodnost. Moramo se vrniti tja, kjer nam je mesto," je še dodal in poudaril, da se veseli sodelovanja z Vettlom: "Dobro se razumeva. Oba se bova osredotočila na ekipni uspeh, nato se bova udarila še na progi, a vse bo v športnem duhu. Drug drugega bova gnala k boljšim predstavam in rezultatom."

Najboljši dirkalnik je zmagoviti dirkalnik. Lani smo imeli grd dirkalnik, ki ni zmagoval. Glede estetike mi je novi dirkalnik zelo všeč. Ne vem, kako se bo obnesel, a videti je seksi.

Maurizio Arrivabene, vodja moštva Ferrari
Ferrari razkril dirkalnik za novo sezono
Predstavitev dirkalnika Ferrari SF15-T