21-letni Max Verstappen je v Spielbergu dosegel šesto zmago v formuli ena. Foto: Reuters
21-letni Max Verstappen je v Spielbergu dosegel šesto zmago v formuli ena. Foto: Reuters

Nizozemskega mladeniča je v Spielbergu spodbujala nepregledna množica navijačev, odetih v oranžne barve, ki so z glasnim skandiranjem pospremili vsak prehitevalni manever svojega ljubljenca. Ko je ta v 69. krogu ukanil še tedaj vodilnega Leclerca, so si dokončno dali duška.

Max Verstappen je dirko začel izjemno slabo, z drugega je padel na osmo mesto. Foto: Reuters
Max Verstappen je dirko začel izjemno slabo, z drugega je padel na osmo mesto. Foto: Reuters

Komisarji niso dodelili nobene kazni
Zmagovalec kljub vsemu neposredno po dirki vseeno še ni bil znan, saj so komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) pod drobnogled vzeli Verstappnov prehitevalni manever za zmago, s katerim je s steze izrinil Ferrarijevega dirkača.

Komisarji so zaslišali tako Nizozemca kot Monačana, pogledali so si tudi posnetke in na koncu odločili, da je bil njun dotik dirkaška nesreča, zato je ostalo pri prvotnem vrstnem redu.

"Glede na vse okoliščine smo ocenili, da nikogar izmed dirkačev ne moremo v celoti ali pretežno kriviti za dotik," so v sporočilu za javnost dejali komisarji.

Katastrofalen štart Verstappna
Verstappen, ki je Red Bullovo domačo dirko začel z drugega štartnega položaja, je štart avstrijske preizkušnje zamočil. Njegov dirkalnik je za trenutek zastal, zaradi česar je kar nekaj dirkačev švignilo mimo njega, Nizozemec je padel na osmo mesto. Leclerc je vodstvo suvereno zadržal, za njim je v uvodni zavoj zapeljal Bottas. Tretji je bil Lando Norris, ki pa mu s svojim mclarnom ni uspelo za seboj zadržati hitrejša in izkušenejša Hamiltona ter Kimija Räikkönena. Lepo je s ferrarijem napredoval tudi Sebastian Vettel, ki je hitro zapeljal na šesto mesto, v 4. krogu je pridobil še en položaj, ko je po notranji strani uvodnega zavoja ugnal Norrisa.

Slab postanek Vettla, daljši postanek Hamiltona
V naslednjih krogih se pri vrhu ni spremenilo nič, Räikkönenu ni uspelo najboljših zadržati za seboj s svojim alfa romeom. Po 20 krogih so se začeli postanki, izjemno slabega so si privoščili pri Ferrariju, kjer so ob Vettlovem prihodu zamujali z novimi gumami, tako da je Nemec, ki si je z nekaj zares hitrimi krogi priboril nekaj dragocenih sekund v boju za morebitno četrto mesto z Verstappnom, vse prigarano v trenutku izgubil. Daljši postanek je moral opraviti tudi Hamilton, ki je nekajkrat preširoko zapeljal v prvi zavoj in si poškodoval sprednje krilce. Za 11 sekund se je moral ustaviti, da so mu zamenjali gume in nos mercedesa. Padel je na peto mesto. Zadnji, ki je zavil v bokse, je bil Verstappen. Na stezo se je vrnil za Vettla na četrto mesto.

Nizozemski navijači so prišli na svoj račun. Oranžni navijaški val je navdušeno pozdravil zmago najboljšega dirkača iz dežele tulipanov v zgodovini formule ena. Foto: Reuters
Nizozemski navijači so prišli na svoj račun. Oranžni navijaški val je navdušeno pozdravil zmago najboljšega dirkača iz dežele tulipanov v zgodovini formule ena. Foto: Reuters

Verstappen kot feniks iz pepela
Prav Nizozemec je bil tisti, ki je do konca dirke požel največ pozornosti. Izjemno hitro je topil prednost nasprotnikov, najprej je v 50. krogu ugnal Vettla, šest krogov pozneje še Bottasa. Sledil je napad na zmago. Relativno hitro je stopil zaostanek za vodilnim Leclercom, ki s precej bolj obrabljenimi gumami ni bil več tako hiter. V samem zaključku dirke sta se dirkača spustila v sijajen boj, Verstappen je napadal, Leclerc se je branil. V tretjem zavoju 69. kroga je sin Josa Verstappna poskusil še enkrat po notranji strani, tokrat mu je uspelo. Med prehitevalnim manevrom sta dirkača trčila z gumami, Leclercu je zmanjkalo prostora, za trenutek je moral zapeljati s steze. Sanj o krstni zmagi v kraljici motošporta je bilo konec.

Konec Mercedesovega niza
Zmagoviti niz Mercedesa je tako vendarle prekinjen. Moštvo iz Brackleyja je pred avstrijskim dirkaškim koncem tedna dobilo kar deset dirk zapored, nazadnje ni zmagalo lani v Ciudadu de Mexicu, kjer je na najvišjo stopničko po dirki za VN Mehike stopil prav – Verstappen. Ta je pred dirko večkrat poudaril, da Red Bull nima večjih možnosti za ponovitev uspeha iz lanske sezone, ko je s svojim red bullom prvi prečkal ciljno črto v Spielbergu. A zgodilo se je prav to. Še več, Verstappen je ob zmagi popolnoma zasenčil moštvenega tekmeca Pierra Gaslyja, ki ga je ugnal celo za krog, za nameček je odpeljal tudi najhitrejši krog in si s tem prislužil dodatno točko.

Verstappen končal zmagovito serijo Mercedesa

Dirka za VN Avstrije, Spielberg

#DirkačMoštvoČas
1Max VerstappenRed Bull1:22:01,822
2Charles LeclercFerrari+2,724
3Valtteri BottasMercedes18,960
4Sebastian VettelFerrari19,610
5Lewis HamiltonMercedes22,805
6Lando NorrisMcLaren1 krog
7Pierre GaslyRed Bull1 krog
8Carlos SainzMcLaren1 krog
9Kimi RäikkönenAlfa Romeo1 krog
10Antonio GiovinazziAlfa Romeo1 krog
11Sergio PerezRacing Point1 krog
12Daniel RicciardoRenault1 krog
13Nico HülkenbergRenault1 krog
14Lance StrollRacing Point1 krog
15Alexander AlbonToro Rosso1 krog
16Romain GrosjeanHaas1 krog
17Daniil KvjatToro Rosso 1 krog
18George RussellWilliams2 kroga
19Kevin MagnussenHaas2 kroga
20Robert KubicaWilliams2 kroga
Odstop: /
Najhitrejši krog: Max Verstappen (1:07,475)

Skupni vrstni red 2019, dirkači (9/21):

#DirkačMoštvoTočke
1Lewis HamiltonMercedes197 (1)
2Valtteri BottasMercedes166 (2)
3Max VerstappenRed Bull126 (1)
4Sebastian VettelFerrari123 (1)
5Charles LeclercFerrari105 (2)
6Pierre GaslyRed Bull43 (2)
7Carlos SainzMcLaren 30
8Lando NorrisMcLaren22
9Kimi RäikkönenAlfa Romeo21
10Daniel RicciardoRenault16
11Nico HülkenbergRenault16
12Kevin MagnussenMcLaren14
13Sergio PerezRacing Point13
14Daniil KvjatToro Rosso10
15Alexander AlbonToro Rosso7
16Lance StrollRacing Point6
17Romain GrosjeanHaas2
18Antonio GiovinazziAlfa Romeo0
19George RussellWilliams0
20Robert KubicaWilliams0

Opomba: V oklepajih je število dodatnih točk za najhitrejši krog.


Skupni vrstni red 2019, konstruktorji (9/21):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1MercedesHamilton, Bottas363
2FerrariVettel, Leclerc228
3Red BullVerstappen, Gasly169
4McLarenSainz, Norris52
5RenaultRicciardo, Hülkenberg32
6Alfa RomeoRäikkönen, Giovinazzi22
7Racing PointPerez, Stroll19
8Toro RossoKvjat, Albon17
9HaasGrosjean, Magnussen16
10WilliamsKubica, Russell0