Foto:
Foto:
Bajuk še ni povedal, koliko ministrskih mest pričakuje njegova stranka.
Drnovšek bo posvetovanja nadaljeval tudi v petek.

Na posvetovanjih pri predsedniku je vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik tudi povedal, da bo njegova stranka zahtevala najmanj tri resorje v vladi, če bodo koalicijo sestavljale tri pomladne stranke in DeSUS. V primeru širše koalicije bi ji pripadlo manj.

SLS najbolj zanimajo resorji za delo, okolje in zdravje pa tudi prometno in notranje ministrstvo ter ministrstvo za evropske zadeve. Pogovori o vodenju parlamentarnih delovnih teles in razdelitvi vladnih resorjev se bodo po Presečnikovih besedah začeli prihodnji teden. Kot je znano, se je SLS pred kratkim po pogovoru z Janšo odpovedal mestu podpredsednika parlamenta. To naj bi nadoknadili v vladi.

Bajuk brez besed o željah
Drnovšek se je nato srečal tudi s predsednikom NSi-ja Andrejem Bajukom, ki je po pričakovanju izrazil podporo Janši. Bajuk sicer ocenjuje, da je koalicija treh pomladnih strank in DeSUS-a v tem trenutku najbolj verjetna, čeprav je možna tudi širša koalicija.

Bajuk se je strinjal z Janšo, da mora imeti koalicija podporo najmanj 49 poslancev, ki jih lahko zagotovijo omenjene štiri stranke.

Predsednik NSi-ja, ki ima v parlamentu devet poslancev, ni odgovoril na vprašanje, koliko in katere resorje v vladi bi želeli zasesti. Bajuk je menil, da je to nesmiselno, saj pogajanja in pogovori ne morejo potekati prek medijev.

Bajuk tudi ni odgovoril na vprašanje, ali ga še vedno zanima sodelovanje v vladi. Kot je znano, se je Bajuk odpovedal kandidaturi za predsednika državnega zbora in napovedal, da je pripravljen prevzeti enega od resorjev v novi vladi, in sicer na finančno-gospodarskem področju.

Posvetovanja predsednika se bodo nadaljevala tudi v petek, ko se bo Drnovšek predvidoma ločeno sestal z vodjema poslanskih skupin ZLSD-ja in DeSUS-a, Miranom Potrčem in Francem Žnidaršičem.

Predlog kandidata do 21. novembra
Predsednik republike bo kandidata za predsednika vlade moral državnemu zboru predlagati najkasneje do nedelje, 21. novembra, in sicer po opravljenih pogovorih z vodji poslanskih skupin. Jutri se bo predsednik države tako sestal z vodji poslanskih skupin DeSUS-a, ZLSD-a in SNS-a.

Volitve predsednika vlade se v državnem zboru opravijo najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po prejemu predloga kandidature. Državni zbor o predsedniku vlade odloča na tajnem glasovanju, za izvolitev pa bo kandidata moralo podpreti najmanj 46 poslank in poslancev.