Foto:
Foto:
Ameriška centralna banka je zvišala ključno obrestno mesto.
Vrednost delnic nemškega telekoma je narasla za 4 odstotke.

Med trgovanjem je cena dosegla celo 87.000 SIT. Promet je dosegel 182 milijonov SIT. Več kot 100 milijonov SIT prometa so posredniki na Ljubljanski borzi opravili še z Luko Koper in Gorenjem, vendar od tega zelo malo v rednem trgovanju. Enotna tečaja omenjenih delnic sta porasla za četrt odstotka.

Zmerno rast so zaznale tudi preostale prometnejše delnice (Intereuropa, Petrol, Istrabenz, Pivovarna Laško, Žito, Merkur), izjema pa so delnice Mercatorja in Term Čatež, ki so cenejše za manj kot pol odstotka. Mercator (tečaj je 42.833 SIT) je v sredo objavil rezultate poslovanja v prvih devetih mesecih, očitno pa številke niso navdušile vlagateljev.

Med holdingi se je spet precej podražila Maksima, katere tečaj je porasel za dva odstotka, na 1.115 SIT. V primerjavi s prejšnjim četrtkom to pomeni 12-odstotni pomik naprej. Z več kot enoodstotnimi plusi se lahko vsak dan (tudi danes) pohvalijo še delničarji Heliosa (posli že po 245.000 SIT), Lesnine in Etre 33.

Slovenski borzni indeks (+ 0,3 odstotka; 4.892 točk) se je zvišal šestič zapored in mu manj kot odstotek manjka do septembrske rekordne vrednosti. Za tretjino odstotka višji je tudi indeks prostega trga IPT (4.172 točk), medtem ko je indeks PIX (4.452 točk) pridobil 0,2 odstotka.

Fed še malce zaostril denarno politiko
Redno zasedanje ameriške centralne banke se je po pričakovanju končalo z novim zvišanjem ključne obrestne mere Fed funds za četrt odstotne točke. Gre za četrto letošnje zvišanje, tako da so zdaj obresti, po katerih si poslovne banke med seboj čez noč izposojajo denar, pri dveh odstotkih. Fed meni, da gospodarstvo kljub dragim surovinam uspešno napreduje.

Za vlagatelje je najpomembnejše sporočilo, da bodo Zvezne rezerve tudi v prihodnje pripravljene na zmerno zvišanje obresti, če bo to potrebno. Najbrž lahko že na decembrskem zasedanju pričakujemo novo zvišanje za 25 bazičnih točk.

Wall Street Greenspanove besede niso presenetile. Indeks Dow Jones (10.385 točk) je v sredo spet ostal skoraj nespremenjen, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq (2.034 točk) izgubil 0,4 odstotka. Delnice podjetja Cisco Systems so padle kar za 6,6 odstotka, saj prihodki v tretjem četrtletju niso zadovoljile vlagateljev.

Dolar na odločitev Feda praktično ni reagiral. Vrednost evra je bila v četrtek sredi dneva pod 1,29 dolarja. Ameriška lahka nafta se je v sredo podražila za tri odstotke, na 48,86 dolarja za sod.

Porast nemškega in tudi slovenskega telekoma
Renesansa na evropskih borzah se je nadaljevala tudi danes dopoldne. Frankfurtski DAX 30 je pridobil odstotek in se povzpel do 4.130 točk. Zasluga gre predvsem Deutsche Telekomu, ki je porasel za dobre štiri odstotke. Dodajmo, da so se tudi delnice Telekoma Slovenije v zadnjih dneh na sivem trgu močno podražile - na 44.000 SIT, potem ko so nekateri vidni politiki izjavili, da bi bilo treba delnice čim prej uvrstiti na borzo in mu celo poiskati tujega partnerja.