Lloyd Harris se je veselil najodmevnejše zmage v karieri. Foto: AP
Lloyd Harris se je veselil najodmevnejše zmage v karieri. Foto: AP

35-letni Španec je pred tem turnirjem zadnjič stal na igrišču 11. junija, ko je v polfinalu Roland Garrosa izgubil proti Novaku Đokoviću. Izpustil je sezono na travnati podlagi in tudi olimpijski turnir v Tokiu. Pripraviti se želi za zadnji turnir za grand slam v letošnji sezoni, ki se bo v New Yorku začel 30. avgusta. V 2. krogu je po več kot treh urah ugnal Jacka Socka v podaljšani igri odločilnega niza.

Južnoafričan Harris je trenutno 50. igralec sveta, prikazal pa je vrhunsko igro in navdušil polne tribune osrednjega igrišča. V prvem nizu je Nadal izgubil servis v sedmi igri. Imel je priložnost, da izenači na 5:5 v deseti igri, a je Harris v ključnih trenutkih nanizal tri točke in osvojil prvi niz.
V drugem nizu je 13-kratni zmagovalec Roland Garrosa blestel. S petimi zaporednimi igrami je izenačil na 1:1.

Rafael Nadal še ni ujel prave forme na ameriški turneji na trdi podlagi. Foto: AP
Rafael Nadal še ni ujel prave forme na ameriški turneji na trdi podlagi. Foto: AP

Harris je bil v težavah že v uvodni igri odločilnega niza, ko se je rešil po zaostanku s 15/40. Tudi v peti igri Nadal ni unovčil priložnosti za brejk. Kazen je prišla v deseti igri, ko je Nadal poslal forhend v avt, nato pa je Harris z mojstrskim lobom zaključil obračun po dveh urah in desetih minutah.

Nadal je osvojil več točk (83:79), a v ključnih trenutkih ni bil zbran. Harris je serviral 16 asov in zadel 38" winnerjev". Tudi 21 neizsiljenih napak ni bilo usodnih.

Federer, Zverev, Berrettini in Raonic odpovedali nastop v Torontu
Roger Federer je zaradi poškodbe kolena odpovedal nastop na turnirju serije 1000 v Torontu. V Kanadi na mastersu po navedbah organizatorjev ne bodo nastopili niti olimpijski prvak Alexander Zverev, Matteo Berrettini, Pablo Carreno Busta in domačin Miloš Raonic.

Federer je dvakrat zmagal na mastersu v Kanadi (2004 in 2006), ki se izmenjaje igra v Torontu in Montrealu. Tokrat ne bo nastopil zaradi poškodbe kolena, ki mu v zadnjih letih povzroča največ težav. Švicarski as bo v nedeljo dopolnil 40 let.

V Kanadi ne bo niti Berrettinija, ki je nazadnje igral v finalu Wimbledona. Italijan še naprej okreva po poškodbi stegenske mišice.

Turnir v Torontu se bo začel v soboto s kvalifikacijami in končal osem dni pozneje s finalnim obračunom.


WASHINGTON, osmina finala, tabela
(2.046.340 am. dolarjev, trda podlaga)

HARRIS (JAR/14) - NADAL (ŠPA/1)
6:4, 1:6, 6:4
NIŠIKORI (JAP) - NORRIE (VB/7)
3:6, 6:3, 6:3
McDONALD (ZDA) - IVAŠKA (BLG)
6:4, 6:4
KUDLA (ZDA) - NAKASHIMA (ZDA)
3:6, 7:6, 6:4
SINNER (ITA/5) - KORDA (ZDA/12)
7:6, 7:6
JOHNSON (ZDA) - BERANKIS (LIT)
6:2, 6:1
MILLMAN (AVS/11) - OPELKA (ZDA/8)
6:3, 7:6
BROOKSBY (ZDA) - AUGER ALIASSIME (KAN/2)
6:3, 6:4