Olimpija je na četrti tekmi prikazala najboljšo predstavo v finalu. Lista poškodovanih je že zelo dolga. Zdaj manjka že cel napad. Na odločilni tekmi za naslov bosta manjkala branilca Miha Logar in Mark Čepon, odsotni bodo tudi napadalci Miha Zajc, Gal Koren in Anže Ropret, ki ima od petka spet poškodbo ramena. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je na četrti tekmi prikazala najboljšo predstavo v finalu. Lista poškodovanih je že zelo dolga. Zdaj manjka že cel napad. Na odločilni tekmi za naslov bosta manjkala branilca Miha Logar in Mark Čepon, odsotni bodo tudi napadalci Miha Zajc, Gal Koren in Anže Ropret, ki ima od petka spet poškodbo ramena. Foto: www.alesfevzer.com

Vroče je bilo že pred četrto tekmo. Ljubljančani so se pritožili, da na tretji tekmi finala Blaž Tomaževič ni imel ustreznega testa na novi koronavirus. Hokejska zveza Slovenije je dobri dve uri pred tekmo v izjavi za javnost sporočila, da je bila pritožba Ljubljančanov zavrnjena. Odločitev za zeleno mizo je najslabša rešitev, prvaka je treba dobiti v ponedeljek zvečer na Celovški 25.

"Vse dogajanje zunaj ledenih ploskev je seveda tudi vplivalo. To res ni bilo potrebno. Mi smo pravi športniki. To je zdaj že vse pozabljeno," je po tekmi povedal Tomaževič.

Andrej Hebar in soigralci so bili na kolenih v petek zvečer. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Hebar in soigralci so bili na kolenih v petek zvečer. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani, ki so zanesljivo dobili obe tekmi v Tivoliju, so v Podmežakli popolnoma odpovedali. Sprožili so le 12 strelov na vrata in lahko bi izgubili še precej višje kot 0:2. Paavo Hölsä je v 120 minutah na Jesenicah prejel le en gol. Na četrti tekmi je imel Finec res malo dela.

"Nismo bili pravi. Od začetka tekme nismo igrali po najboljših močeh. Prejeli smo nesrečni zadetek. Nismo si zaslužili sreče s slabo igro. Zdaj se bo treba spočiti. Na odločilni tekmi favorita ni. Odločale bodo napake. Tista ekipa, ki jih bo naredila manj, bo osvojila naslov. Popolnoma drugače je igrati, če imaš prednost. Ko smo v zaostanku, se pojavi nervoza, plošček začne skakati. Podaje niso točne in vse se podre. Na celotni tekmi smo si priigrali le tri priložnosti, kar je veliko premalo. Treba bo igrati na tri stopničke višji ravni, če želimo osvojiti naslov. Mislim, da nam lahko uspe. Ekipa ima veliko srce," je poudaril Tomaževič, ki je bil v petek v središču pozornosti.

Želja prevelika, igra pa nato ni bila prava
Železarji so bili neporaženi v domači dvorani od 20. decembra 2019 do 14. marca 2021. Izgubili so ključni tekmi proti Asiagu na domačem ledu (3:5 in 1:2), ko so ostali brez finala Alpske lige. Tudi obe domači finalni tekmi državnega prvenstva so odigrali zelo slabo.

Aleš Mušič zelo rad igra šah, pravi velemojster je pri sodniških metih in na četrti tekmi je imel nekaj sreče tudi pred vrati. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Mušič zelo rad igra šah, pravi velemojster je pri sodniških metih in na četrti tekmi je imel nekaj sreče tudi pred vrati. Foto: www.alesfevzer.com

"Res ne vemo, zakaj nam v Podmežakli nič ne uspeva v tem finalu. Pregoreli smo v preveliki želji. Zavedali smo, da je zares veliko na kocki. Ta zmaga bi prinesla naslov. V garderobi se je čutila energija. Želja je bila prevelika, igra pa nato ni bila prava. Upam, da smo že nekaj naučili iz prejšnjih sezon. Treba bo pripraviti Olimpijo, da bo naredila napako. Treba bo pogledati posnetek te tekme in v ponedeljek gremo na glavo. Vsi se zavedamo, kaj pomeni naslov državnega prvaka. Derbi ima dolgoletno tradicijo, to se tudi čuti na ledu. Obe ekipi si želita sezono končati s pokalom," je dodal Tomaževič.

Šivic: Manjkal je prvi korak, imeli smo slabo dnevno formo
Mitja Šivic je že po zaostanku z 0:1 vedel, da bo težko uprizoriti vrnitev. Na obeh tekmah v Podmežakli so imeli njegovi varovanci tisti korak manj, reakcije so bile slabe.

"Če potegnem črto, smo bili preslabi. Manjkal je prvi korak, imeli smo slabo dnevno formo. Kazalnik je tretja tretjina, ko bi morali pritisniti, pa praktično nismo ustvarili nič. Težko rečem, kaj se dogaja. Mogoče je samo tak trenutek. Ali pa imamo občutek, da je na domačem ledu lažje in se ne držimo svojih okvirov. Težko rečem, da se jih tokrat nismo, bili smo pač preslabi. Moramo se pogledati v ogledalo in se vprašati, kaj še lahko popravimo," je poudaril Šivic.

Mušič: Odločila je naša večja želja

Kovač miril razburjenega Summanena
Ljubljančani so uvodni tekmi v Tivoliju izgubili s skupnim izidom 2:9. Prednosti domačega ledu v tem finalu ni. Vedno je na koncu zmagala ekipa, ki je povedla. Olimpija je na prvi tekmi po prvi tretjini zaostajala z 0:2, na tretji tekmi pa kar z 0:3. Vrnitve seveda ni bilo več, saj odločajo malenkosti.

Raimo Summanen je bil znova besen na sodnike. Vse štiri tekme sta sodila Trpimir Piragić in Viki Trilar. Foto: www.alesfevzer.com
Raimo Summanen je bil znova besen na sodnike. Vse štiri tekme sta sodila Trpimir Piragić in Viki Trilar. Foto: www.alesfevzer.com

Najbolj Ljubljančane jezi neenakomernost pri kazenskih minutah. Jeseničani na četrti tekmi niso dobili niti ene kazenske minute. Razmerje po štirih tekmah je 63:24, všteto je 20 minut za Martina Bohinca zaradi disciplinske kazni na prvi tekmi.

Trener Raimo Summanen je bil pred koncem druge tretjine znova jezen. V 37. minuti sta krenila Marc-Olivier Vallerand in Nik Simšič sama proti golu, a je bila igra ustavljena zaradi prepovedanega položaja, ki pa ga ni bilo. Kanadčan je imel eno drsalko v srednji tretjini. Po koncu druge tretjine je Finec krenil proti sodnikom, ustavil pa ga je športni direktor Jože Kovač. Summanen bo zdaj skušal poskrbeti, da bodo njegovi izbranci na odločilni tekmi ponovili petkovo predstavo.

Mušič: V najtežjih trenutkih "damo jajca ven"
Aleš Mušič je odigral že veliko pomembnih tekem. V petek je bil znova odličen pri sodniških metih. Izkazal se je tri minute pred koncem, ko je spretno podstavil palico in kaznoval veliko napako Usa.

Olimpija po napaki Usa povedla z 2:0

"Pri drugem zadetku sem imel tudi srečo. Ob igri petih proti petim je vse zelo izenačeno. Znova nismo imeli niti ene priložnosti z igralcem več, Jeseničani pa znova dve. To je prava šahovska bitka. Kdor povede, ima potezo prednosti. Tekmec se mora prilagajati. V Ljubljani so bile tri izključitve usodne in na peti tekmi bo treba igrati disciplinirano," je razmišljal veteran v zeleno-belem dresu.

Dolgoletni kapetan zmajev je pokale dvigoval po zelo izenačenih serijah. Aprila 2016 je Olimpija osvojila naslov po zaostanku z 1:2 v zmagah, odločilno tekmo je v Tivoliju dobila z 2:0. Pred dvema letoma je Pustertal vodil v finalu Alpske lige že s 3:1 v zmagah in z 2:0 v 50. minuti pete tekme, pa je na koncu Mušič dvignil pokal na sedmi tekmi na Rienzstadionu. Sledil je finale državnega prvenstva, kjer so bili zmaji že v izgubljenem položaju, saj so prvo tekmo izgubili z 2:4, na povratni pa je bil izid izenačen na 2:2 po 40 minutah. V zadnji tretjini so dosegli tri gole in osvojili naslov.

"Odločila je naša velika želja. V najtežjih trenutkih stopimo skupaj. Mi smo prava ekipa. Po domače povedano, damo jajca ven. Že v preteklosti smo večkrat obrnili serijo. Verjamem, da bo končno padla tudi zakletost Tivolija in bomo končno zmagali tudi na domačem ledu. Zdaj sta dva prosta dneva. Treba se bo maksimalno spočiti. Urnik je zelo naporen. V tej finalni seriji ni psihološke prednosti. Treba je odlično igrati vseh 60 minut. Le en trenutek nepozornosti lahko odloči naslov državnega prvaka. Mi se ne obremenjujemo z dogajanji zunaj ledenih ploskev. Mi opravljamo svojo službo na ledu," je dodal Mušič. Olimpija je že igrala odločilno tekmo v tej sezoni. 17. aprila je odpravila Lustenau na peti polfinalni tekmi Alpske lige kar s 5:0.

Žiga Pance Olimpijo popeljal v vodstvo

Pance: Treba se bo sestaviti še zadnjo tekmo, da osvojimo pokal
Žiga Pance, ki mu na obeh tekmah v Tivoliju ni šlo prav nič od rok, je bil zelo razigran v petek zvečer. V 6. minuti je mojstrsko matiral Usa z igralcem manj. V nadaljevanju si je priigral še nekaj priložnosti.

"Vedeli smo, da ni popravnega izpita, da moramo dati vse od sebe, odigrati disciplinirano tekmo. Bili so tudi padci med igro, na koncu pa smo zasluženo zmagali. Utrujenost je že čutiti, a ne glede na to bo v ponedeljek zadnja tekma v sezoni, morali bomo dati zadnje atome moči in odigrati še eno vrhunsko tekmo. Treba bo izkoristiti priložnosti. Glave so že utrujene, tudi fizično smo na koncu, a enostavno je treba sestaviti še zadnjo tekmo, da osvojimo ta pokal," je dejal kapetan zmajev, ki je pred dvema tednoma že dvignil pokal za zmago v Alpski ligi.

Odločilna tekma za naslov bo v ponedeljek ob 20.00 v Tivoliju. Navijači obeh ekip niso bili na tekmah že 14 mesecev in verjetno bi napolnili dvorano. Odločitev o prvaku bodo lahko gledali v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.