John Hughes je z dvema zadetkoma potrdil status najboljšega strelca lige. Foto: BoBo
John Hughes je z dvema zadetkoma potrdil status najboljšega strelca lige. Foto: BoBo
Adam Munro
Adam Munro je bil na prvih treh tekmah sijajen, na četrti pa je prejel kar šest zadetkov. Foto: BoBo
Brad Cole
Brad Cole se je odločno bojeval z branilci Sape, v 25. minuti pa je zadel z modre črte. Foto: BoBo
Boštjan Goličič
Boštjan Goličič je podal za tretji in četrti gol. Foto: BoBo
Olimpija izenačila na 2:2

Vse bolj zdesetkani zmaji so dobili zalet, morajo pa rešiti uganko dvorane Gaborja Ocskaya.

V najbolj nenavadni (daleč najslabši) dvorani v Ligi Ebel so Ljubljančani doživeli dva poloma (7:2 in 8:1). Igralci Sape na krilih navijačev dobesedno letijo, zato se je vodstvo Olimpije odločilo, da bodo na peto srečanje odšli v Szekesfehervar že dan pred tekmo.
V Tivoliju so stvari popolnoma drugačne, na četrti tekmi (6:4) je bil jeziček na tehtnici znova sijajni vratar Jean Philippe Lamoureux, ki je nekajkrat posredoval zares vrhunsko. Razmerje v strelih na vrata je bilo 48:35 za Madžare, ki streljajo z vseh mogočih položajev. 29-letni Kanadačan Munro na drugi strani ni imel svojega večera, ploščke je velikokrat odbil naravnost na palico zmajev.
Järvenpää le dočakal sladko zmago
Trener Hannu Järvenpää se je končno razveselil prve zmage v končnici Lige Ebel. Predlani je prevzel zeleno-bele, ko so bili že v izgubljenem položaju v boju za končnico. V lanski sezoni je Salzburg dobil vse štiri tekme četrtfinala na ledeni ploskvi, edino zmago je Olimpija dosegla za zeleno mizo, ker rdeči biki niso prišli na četrto tekmo. Prvo zmago v seriji proti Sapi je v torek doživel s tribune, saj je bil na klopi Matjaž Sekelj. Po dveh tekmah kazni se je Finec vrnil in doživel polom (8:1) v Szekesfehervarju, zato je bil še toliko bolj nasmejan v nedeljo zvečer po tekmi v Tivoliju.
Še največ skrbi ima zaradi poškodb. Anže Ropret, Matej Hočevar in Žiga Pance manjkajo že dlje časa, Boštjan Groznik je zbolel, Scott Hotham je skušal stisniti zobe, vendar niti slučajno še ni nared po poškodbi gležnja. V drugi tretjini sta se poškodovala še Jamie Fraser (rebro) in Petr Šachl (koleno). V torek bo strateg zeleno-belih lahko sestavil le tri napade, kar se v dolgi seriji zelo pozna.

Na take večere je lepo biti trener Olimpije

"Zelo sem ponosen na fante, ki so tudi brez Fraserja in Šachla prišli do sladke zmage. Če bi poznal odgovor, zakaj naša igra tako niha, bi bil verjetno trener v Ligi NHL. Zelo smo bili motivirani po slabi predstavi v Szekesfehervarju. Odločili smo se, da bo to naš večer. Vratar Lamoureux je bil izjemen, tudi naši ključni igralci so se izkazali, na take večere je lepo biti trener Olimpije," je bil zgovoren 48-letni Finec.
"Nikoli se nisem pritoževal nad sodniki in nikoli ne obupavam zaradi poškodovanih oz. kaznovanih igralcev. Hotham je skušal igrati, a ni mogel normalno drsati. Takoj sem videl, da se ne more premikati, zato tudi ne bo igral v torek. Ostalo nam je zelo malo igralcev, vsi morajo biti maksimalno spočiti, zato bomo na pot odšli že v ponedeljek. Šest ur sedenja na avtobusu ni optimalna priprava na tekmo, veliko bolje se spočiješ v hotelu. Dvakrat smo jih že dobili po zadnji plati na Madžarskem, in prepričan sem, da smo se veliko naučili iz teh dveh porazov. V četrtek smo prejeli osem golov, tokrat polovico manj, če bomo v torek le dva, bomo zmagali," je optimističen Järvenpää, ki je veliko koristnih informacij dobil tudi v prvih dveh tekmah, saj se s tribune marsikaj bolje vidi.
McBride zelo poživil igro
Zelo prav je prišla vrnitev Brocka McBrida, ki je v 43. minuti z bekhendom matiral Munra in povišal na 4:2. "Čim večkrat smo želeli spraviti plošček pred vrata. Na prvih tekmah smo slabo izkoriščali prednost igralca več. Vrnili smo se k osnovam in pred golom skušamo pokriti njihovega vratarja. Počasi se počutim vse bolje. Izgubil sem kar nekaj kilogramov. Igral sem precej več, kot sem si mislil, saj je bilo veliko poškodb. Zdaj se bo treba spočiti in pripraviti na peto tekmo. Težko je gledati tekme, ko soigralci izgubljajo. Takrat bi še posebej rad zaigral. Zelo sem se razveselil vrnitve na led," je pojasnil 25-letni kanadski napadalec, ki se je izkazal za pravo okrepitev.
Dervarič: Tekmo bi bilo treba lažje pripeljati do konca
Na četrti tekmi se je izkazal tudi Damjan Dervarič, ki je v 34. minuti z modre črte zadel za 3:2: "V zadnji tretjini smo imeli dvakrat dva zadetka prednosti in takrat jim nikakor ne bi smeli dovoliti, da so se vrnili v igro. Treba bo igrati bolj disciplinirano, tekmo bi bilo treba lažje pripeljati do konca. Enkrat bo treba zmagati na Madžarskem, če hočemo dobiti to serijo. Enkrat v letošnji sezoni nam je že uspelo zmagati na njihovem ledu, in verjamem, da bomo že v torek odigrali precej bolje kot na prvih dveh tekmah. Končno nam je stekel tudi "power play", na prejšnjih tekmah smo imeli velike težave."

Cole: Včasih je bolje, če je na voljo manj ig
ralcev
Brad Cole je v 25. minuti z natančnim strelom pod prečko razaparal madžarsko mrežo. "Pred tekmo smo vedeli, da šteje le zmaga. Zdaj se bo treba zbrati in dobiti še peto tekmo. Včasih je celo bolje, če je na voljo manj igralcev. Vsi so maksimalno zbrani in dajejo vse od sebe. Pred vsako tekmo v tej seriji je naš cilj, da lahko prejmemo maksimalno dva gola. To je težko uresničiti, a izid v zmagah je 2:2. Tudi 8:1 je njim prineslo le eno zmago. Poskušali smo s potovanjem na dan tekme, vendar se ni odneslo. Zdaj bomo bolj spočiti pričakali začetek," je dejal postavni branilec, ki je dosegel četrti zadetek v letošnji sezoni.
Goličič: Mi smo se dvignili, oni pa so popustili
Boštjan Goličič je prispeval dve podaji, zelo dobro pa se je postavljal pred golom in vratarju onemogočal čisti pogled do ploščka. "Treba bo spremeniti taktiko za tekme na Madžarskem. V ponedeljek imamo čas, da skušamo najti rešitev, ne smemo si privoščiti tako visokih porazov. Dočakali smo njihov padec forme, na tako visoki ravni je težko igrati štiri tekme. Mi smo se dvignili, oni pa so popustili. Že na prejšnjih tekmah smo poskušali na enak način prebiti njihovo obrambo, a nam ni uspelo. Oni so bili boljši na sredini igrišča. Na prvih treh tekmah smo dosegli zelo malo zadetkov, a trener nam je vseskozi govoril, da se bo odprlo. Na četrti tekmi se je naš trud le obrestoval. Pred vsako tekmo govorimo le o obrambi, vendar imajo oni res izvrstne napadalce, ki izkoristijo vse priložnosti," je vtise strnil 22-letni napadalec.
V Tivoliju je 4.500 gledalcev pripravilo še veliko boljše vzdušje kot na torkovem srečanju. V četrtek bo dvorana najbrž premajhna za vse ljubitelje hokeja, ki potihem že sanjajo o polfinalni seriji proti Linzu.

Olimpija izenačila na 2:2