Slovenski klub z največ trofejami, ki ima po lastnem štetju 33 zvezdic, uradno pa 32 naslovov državnih prvakov Jugoslavije in Slovenije, obstoji samo še na papirju. Se lahko HK Jesenice še vrnejo v hokejsko življenje ali prihodnost, tudi pravega članskega moštva, sloni na mladih pod vodstvom Mihe Rebolja? Foto: BoBo
Slovenski klub z največ trofejami, ki ima po lastnem štetju 33 zvezdic, uradno pa 32 naslovov državnih prvakov Jugoslavije in Slovenije, obstoji samo še na papirju. Se lahko HK Jesenice še vrnejo v hokejsko življenje ali prihodnost, tudi pravega članskega moštva, sloni na mladih pod vodstvom Mihe Rebolja? Foto: BoBo

Ne imena ne denar nista prava začetka. Kot je rekel profesor Krevsel: "Strategija!" Veliko vas je Jeseničanov, ki ste sposobni. Imate vse, kar potrebujete v hokeju, le usesti se je treba. Dobite se zvečer ali ob kakšni drugi priložnosti in se skregajte. Tudi mi smo se kregali na Zavarovalnici Triglav. Postavite ekipo 20, 30 ljudi, ki bodo delali, ki so pripravljeni zapeljati zgodbo v pravo smer. Ko boste imeli program, lahko greste v firme.

Nasvet predsednika HZS-ja Matjaža Rakovca.
Viktor Krevsel, Rudi Hiti, Slavko Kanalec, Dušan Dragojevič, Matjaž Rakovec, Dejan Kontrec, Miha Rebolj
V Kolpernu so bili za mizo povabljeni: dolgoletni profesor na Fakulteti za šport Viktor Krevsel, hokejska legenda Rudi Hiti, direktor Acronija in predsednik HK Jesenic Slavko Kanalec, predsednik uprave Triglava in predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec, generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec in jeseniški podžupan in predsednik HD Mladi Jesenice Miha Rebolj, pogovor pa je vodil jeseniški novinar Dušan Dragojevič. Foto: SporForum

Vsa čast Slaviji in drugim. Vendar državno prvenstvo brez prave končnice in finala med Jesenicami in Olimpijo ni tisto državno prvenstvo.

Rudi Hiti, Jeseničan, ki živi na Bledu in je tam predstavnik HDD Bled.
Acroni Jesenice v ligi Ebel
Kdaj bodo Jesenice znova zaigrale v Ligi Ebel? Jeseničani so v sezoni 2006/07 utrli pot tujim klubom v razširjeno avstrijsko hokejsko prvenstvo, od katerega pa so se morali pred enim letom posloviti, saj prezadolžene HK Jesenice niso bile več sposobne delovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

O Ligi EBEL si jaz sploh ne upam razmišljati. Nočem spet doživljati tega kot lani ob zadnjih 8 tekmah. Mislim, da bi bilo najbolje, da se moštvo počasi razvija, o Ligi EBEL pa se bomo znova pogovarjali čez nekaj let. Brez veze je prehitevati svari.

Generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec
Večni derbi Olimpija - Jesenice
Po izgubljenem nogometnem večnem derbiju smo v Sloveniji izgubili še hokejski večni derbi. Športna tradicija pač ne zagotavljata tudi poštenega in vestnega dela klubov. A če se je po petih letih vrnil nogometni obračun Maribor - Olimpija, ni vrag, da se ne bo vrnil tudi hokejski finale Jesenice - Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kakšna bo prihodnost jeseniškega hokeja?

Leto dni po propadu ebelligaša na Jesenicah še vedno zeva ogromna luknja, ne samo hokejska in športna, temveč zlasti družbena, saj se je življenje v železarskem mestu več kot 60 let vrtelo okoli najbolj priljubljenega razvedrila v Zgornjesavski dolini - hokeja na ledu.

Hokej napolnil skladišče oglja
Kako vroča tema je hokej in odsotnost profesionalnega članskega moštva, je pokazal tudi Sportforum, ki je v Kolpernu - železarskem skladišču za oglje - priredil razpravo o usodi jeseniškega hokeja. V polni dvorani med 150 ljudmi je bil cvet nekdanjih "železarjev", najbolj zavzeti navijači, odgovorni obeh klubov - propadlega HK-ja Jesenice in vztrajnega HD-ja Mladi Jesenice, šefa Hokejske zveze Slovenije in kup novinarjev.

Kratek povzetek: veliko govorjenja in tudi poslušanja prav vseh strani, pozivi k sodelovanju in pogovoru ter načrtovanju strategije, nekaj tehtnih misli, par bučnih aplavzov ob biserih profesorja Viktorja Krevsla in srčnem nagovoru patra Bogdana Knavsa, a ob vseh dobrih željah in sanjah o čimprejšnji vrnitvi v najboljšo hokejsko ligo tega prostora kruta realnost ostaja - še vedno je vprašljiv nastop "mladih" v "drugi ligi" INL, ker edini delujoči jeseniški hokejski klub ne more ubežati sencam propadlega starejšega brata.

Rebolj: Dejanja ne sledijo besedam
"Miha (Rebolj) si ne upa in ne more dati garancije za INL," je potrdil generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec, ki skupaj z avstrijsko zvezo organizira to "drugorazredno" tekmovanje. Na odru predsednik HD-ja Mladi Jesenice Miha Rebolj ni želel govoriti o podrobnostih: "Razumevanja je bilo res veliko, a malo podpore z dejanji. Dejanja ne sledijo besedam." Dejstvo je, da do srede Jeseničani niso dobile poroka, ki bi jim zagotovil bančno garancijo, s katero bi lahko nemotoma izpeljali sezono 2013/14.

Po stresni sezoni za jeseniški hokej nekdanjega odličnega branilca skrbi predvsem prihodnost: "Letošnja sezona se ne more primerjati z nobeno prej. Ukvarjali smo se z organiziranjem ledenih ploskev, prevozi, organizacijo tekem ... Nobenemu ne privoščim tega. Skrbi me, kaj bo v prihodnjih letih. Jesenice si zaslužijo profesionalno ekipo, če je nimaš težko nadaljuješ. Otroci morajo gledati svoje vzornike," je stališče Rebolja.

Uspehi na eni strani, hude napake na drugi
Da, taka je realno v dolini, koder se je hokeja naučila večina "risov", ki so si na tako neverjetne način priigrali olimpijske igre v Sočiju in ki bodo čez dober teden znova igrali na svetovnem prvenstvu elite. Ne pomaga niti veselje in navdušenje nad "otrokom Podmežakle" Anžetom Kopitarjem, ki je poleti na ogled prinesel osvojeni Stanleyjev pokal. Niti četrtkova potrditev, da se na Gorenjskem še vedno kujejo hokejski biseri.

Vodilo razprave pod taktirko jeseniškega novinarja Dušana Dragojeviča je bilo "pustimo preteklost in se pogovarjajmo o prihodnosti", a po dveh urah in pol modrovanja je bilo več kot očitno, da bo brez razčiščene preteklosti bleščeča prihodnost bolj skromna, kot bi bila, če bi v Podmežakli sodelovali in delovali ter prispevali vsi, ki nekaj znajo in vedo ter premorejo.

Med govorci je izstopal dolgoletni profesor na Fakulteti za šport Jeseničan Viktor Krevsel, ki je podelil nekaj dobro sprejetih misli:
- "Strategija" prihaja iz grščine in pomeni umetnost vojne, ki jo sestavljajo trije deli. Generalni del, ki ga vodijo generali (šefi), pripravljalni del, ki ga vodijo strokovnjaki (trenerji) in operativni del, ki pripada vojakom (igralci).
- Veliko se danes govori o vrednotah, a športnika v moštvenem športu, tako v moji odbojki kot meni ljubem hokeju, odlikujejo vrline: hrabrost, hladnokrvnost in lojalnost. "Hladna glava, vroč srce, potem pa tekma gre."
- V Sloveniji je rešeno vprašanje individualnega športa, ne pa kolektivnega. Vem, zakaj je tako, in pri tem je kriva tudi moja fakulteta za šport.
- Potrebujemo člansko profesionalno moštvo, potrebujemo ekipo Erste Klass kot lokomotivo, ki vleče vlak.
Vsesplošen aplavz je požela tudi "pridiga" strastnega navijača Jesenic Bogdana Knavsa, patra gvardijana frančiškanskega samostana na Sveti gori.
"Nas navijačev je kot listja in trave. Vsak naj prispeva po svojih zmožnostih. Gospod Rakovec je rekel, da če pridemo z izdelano strategijo, bodo ljudje znali prisluhniti, saj bodo vedeli, v kaj vlagajo. (Rakovcu) Bo pa dal! A ne brez programa, bo pa dal. Dajmo ljudje, Slovenija je majhna, Gorenjska še manjša. Vsak pozna koga pri kakšnem podjetju. Naj gre glas naprej. Tako bomo nabrali zadosti denarja."


Milijonski dolgovi potopili klub

Po izstopu iz Lige Ebel spomladi lani je člansko moštvo HK Jesenic "preživelo" do poletja, natopilO na poletni ligi na Bledu, potem pa samorazpustilo, čeprav formalno klub še vedno deluje. Slavko Kanalec je kljub odstopom še vedno predsednik 32-kratnega državnega prvaka, ki je preplavljen z dolgovi - lani jih je bilo uradno za 2,7 milijona evrov.

"Bančna posojila se še vedno odplačujejo, dolg se je tudi letos zmanjšal. Konec leta naj bi znašal 1,6 milijona evrov, kolikor je tudi bilo, ko sem pred 4 leti prevzel klub," zatrjuje Kanalec, ki pa mu po blamažah zadnjih let in potopu kluba malokdo na Jesenicah še zaupa, čeprav kot generalni direktor železarne Acroni Jesenice drži škarje in platno pri odločitvi, ali bo uspešno in osrednje podjetje regije še vlagalo v hokej ali ne.

Kanalec se ne sili k prihodnosti
Nekje ob koncu razprave je nato Kanalec tudi prostodušno priznal, da je največji posamični upnik HK-ja Jesenic kar on sam, sledijo mu pa tudi nekateri drugi člani upravnega odbora, pri čemer pa je višino in obliko svojega vložka v klub nato predsednik zakril z oznako "poslovna skrivnost". A ob odločnem mnenju iz občinstva, da Kanalec pripada preteklosti kluba, in ne njegovi prihodnosti, se je Kanalec odzval: "Brez skrbi, nisem prišel sem, da bi bil prihodnost jeseniškega hokeja. Se nič ne silim, samo vljudno sem se odzval na povabilo, da pojasnim kakšno stvar."

Besede, ki so prinesle ta večer največ olajšanja mojemu sosedu, pristnemu jeseniškemu "železarju" (po rodu iz Bosne, 38 let dela v železarni in je popolnoma predan hokeju). Hkrati pa je tudi razumljivo zakaj likvidacije starega kluba ne bo: ne samo "zaradi spoštovanja do upnikov", ampak predvsem zato, da ne bi tako sami sebi česa prikrajšali.

Rakovec: Tradicijo je treba peljati naprej
"To je bil izredno velik udarec za slovenski hokej. Že tako imamo pomanjkanje kadra, zaradi česar je nenastopanje Jesenic v Ligi Ebel hud udarec. A včasih je dobro, da se to zgodi, da pridejo novi ljudje, tisti, ki bodo postavili temelje za dvig. Tradicijo je treba peljati naprej. Po letu je nastopil čas, da se najdejo ljudje, naredijo program, da se Liga Ebel v treh, štirih letih vrne na Jesenice. Verjamem, da bo to nov list hokeja na Jesenicah," verjame v preporod Jesenic predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec, ki je tudi poudaril splošno sprejeto resnico: "Prave Jesenice so tiste, povezane z železarno."

A trenutno je to bolj pobožna želja, saj Kanalčeve besede: "Tu ne gre računati le na Acroni", v tem trenutku pomenijo, da železarna ne nemarava vlagati v HD Mladi Jesenice, ki prav zaradi vsesplošnega razočaranja po lanskem krahu matičnega kluba s težavo preživlja že podmladek, usoda članskega moštva konkurenčnega v ligi INL pa je še krepko pod vprašanjem. Odgovor o prihodnji sezoni bo dan v začetka maja, ko klub čaka občni zbor.

Ebel zajeli s preveliko in preluknjano žlico
Vrnimo se še k veliki želji, ki pa je hkrati tudi izvrni greh propada. Nekateri so igranje v Ligi Ebel omenjali že v roku dveh let, drugi v štirih, a ob tudi omenjali upanje, da so se tudi kaj naučili iz prve epizode. "Ko smo leta 2006 začeli Ligo Ebel, smo se precenili. Na začetku smo bili še najboljši, in to z domačim trenerjem (Matjažem Kopitarjem)," je bila ugotovitev iz občinstva.

Na zatiskanje oči pred realnostjo je opozoril tudi Kontrec: "Nismo daleč od tega, da bodo tudi drugi klubi zašli v podobne težave. Liga, ki jo igrami z Avstrijci, je velik strošek. Treba je vzgajati mlade igralce, igrati z njimi, ker so cenejši. Dragi tujci so prinesli dosti kvalitete, a niso vsi tudi nujno boljši, ob tem od tega nima reprezentanca nič, klub pa stanejo veliko."

Se bodo pravi derbiji še vrnili?
Večer se je sklenil, revolucije ni bilo, prav tako se ni našla "čarobna palica", a na koncu je bilo občutiti razpoloženje, da je najbolj črno obdobje v jeseniški hokejski zgodovini že za nami. Zdaj je le vprašanje, kako trdna, strma in dolga ter s koliko ovirami bo posuta pot vrnitve med najboljše. "Železarji smo trmasti. Brez skrbi, "žabar", vrnili se bodo pravi derbiji."

Ne imena ne denar nista prava začetka. Kot je rekel profesor Krevsel: "Strategija!" Veliko vas je Jeseničanov, ki ste sposobni. Imate vse, kar potrebujete v hokeju, le usesti se je treba. Dobite se zvečer ali ob kakšni drugi priložnosti in se skregajte. Tudi mi smo se kregali na Zavarovalnici Triglav. Postavite ekipo 20, 30 ljudi, ki bodo delali, ki so pripravljeni zapeljati zgodbo v pravo smer. Ko boste imeli program, lahko greste v firme.

Nasvet predsednika HZS-ja Matjaža Rakovca.

Vsa čast Slaviji in drugim. Vendar državno prvenstvo brez prave končnice in finala med Jesenicami in Olimpijo ni tisto državno prvenstvo.

Rudi Hiti, Jeseničan, ki živi na Bledu in je tam predstavnik HDD Bled.

O Ligi EBEL si jaz sploh ne upam razmišljati. Nočem spet doživljati tega kot lani ob zadnjih 8 tekmah. Mislim, da bi bilo najbolje, da se moštvo počasi razvija, o Ligi EBEL pa se bomo znova pogovarjali čez nekaj let. Brez veze je prehitevati svari.

Generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec
Kakšna bo prihodnost jeseniškega hokeja?