Ryan Smyth je takole opazoval, kako je plošček po strelu Anžeta Kopitarja pristal v mreži. Foto: Reuters
Ryan Smyth je takole opazoval, kako je plošček po strelu Anžeta Kopitarja pristal v mreži. Foto: Reuters
Dustin Brown
Dustin Brown je od blizu opazoval prvi zadetek Los Angelesa. Foto: Reuters
Steve Bernier
Steve Bernier je dosegel prvi zadetek v 8. minuti, tekma pa je bila končana v 8. minuti podaljška. Foto: Reuters
Mikael Samuelsson
Mikael Samuelsson je Kingsom zabil že tretji gol v letošnji končnici. Foto: Reuters
Zdeno Chara
Zdeno Chara je odločilni zadetek dosegel v 48. minuti. Foto: Reuters
Niklas Backstrom (Washington Capitals)
Washington je tokrat zmagal z napadom, ki ga je vodil Niklas Backstrom, ki je ob treh golih dosegel še podajo pri izenačenji Johna Carlsona na 5:5. Foto: Reuters
Jose Theodore in Semjon Varlamov (Washington Capitals)
Jose Theodore je po dveh golih iz dveh strelov prepustil mesto v vratih Capitalsov Rusu Semjonu Varlamovu. Foto: Reuters
Kopitar mož odločitve v Vancouvru
V 8. minuti podaljška druge tekme v seriji med Vancouvrom in Los Angelesom so gostje prišli do igre z igralcem več, ker so imeli Canucksi preveč mož na ledu. Mlada branilca na vrhu "power-play" postavitve Drew Doughty in Jack Johnson sta Kopitarju pripravila prostor za strel z desne strani.
V prvo ni šlo, v drugo pa
Prvi poskus Slovenca je s telesom blokiral Ryan Kesler, a je 22-letni Hrušičan prišel do ploščka in ga s strelom iz zapestja še drugič poslal proti vratom Roberta Luonga, ki je strel sicer najprej ubranil, nato pa je plošček v mrežo potisnil z vrhom svoje palice.
Sanjski prvi gol v končnici Lige NHL
"Vem, da je kliše, če rečem, da sem v drugo res samo poslal pak pred vrata, saj se vedno lahko kaj dobrega zgodi. Prejšnjič se je Luongo izkazal z izredno obrambo, ki nam je preprečila zmago, tokrat smo imeli pri tem tudi nekaj sreče," je nasmejani "Kopi" povedal takoj po tekmi za kanadsko nacionalno televizijo CBC in si v počasnem posnetku večkrat ogledal, kako je odločil tekmo v lovu na Stanleyjev pokal. Kopitar ima po dveh tekmah končnice že tri točke (gol in dve podaji) in s tem upravičuje visoka pričakovanja navijačev Los Angeles Kingsov.
Bučni GM Place osvojen
Serija 1. kroga končnice je tako izenačena na 1:1, moštvi pa se iz Kanade selita v Kalifornijo, kjer bodo odigrali 3. (torek ob 4.00) in 4. tekmo (četrtek ob 4.00). "To je res bučna dvorana, kjer je težko igrati, tako da je to, da odhajamo v Los Angeles z izenačeno serijo, res velika stvar za nas," se Kopitar več kot dobro zaveda pomena uspeha na 2. tekmi v olimpijskem mestu.
Rošade pred drugo tekmo
Trener Kingsov Terry Murray je pred tekmo poskrbel za nekaj sprememb, saj je na uvodni tekmi močno šepal "forčeking", ki je veljal za prednost Kingsov. Dva najslabša iz četrtkove tekme Randy Jones in Justin Wiliams sta se preselila na tribuno, poleg njiju tudi "enforcer" Raitis "Drago" Ivanans. Namesto njih so zaigrali Scott Parse, Rich Clune in Peter Harrold. Mesto Williamsa na desnem krilu 1. napada je uspešno prevzel Wayne Simmonds, ki je po izjemni Kopitarjevi podaji zabil gol za 2:2.

LIGA NHL - KONČNICA
ZAHOD, 1. krog

VANCOUVER (3) - LOS ANGELES (6) 1:1
2:3 (2:0 0:2, 0:0) - v podaljšku
Bernier 8., Samuelsson 10.; Modin 31., Simmonds 32. (podaja Kopitar), Kopitar 68.
Obrambe: Luongo 29; Quick 24.
Video: NHL-vrhunci

Statistika Anžeta Kopitarja:
gol in podaja, 5 strelov v okvir vrat, po en blokiran in zgrešen strel v 24' 28'' igre. Sodniški meti: 8/15.

1. tretjina - Canucks maniija
Tekma je kljub novi izključitvi Albertsa hitro stekla po notah bučnih navijačev v GM Placeu. Ob izključitvi Smytha je odbitek v mrežo pospravil Steve Bernier, dobri dve minuti zatem pa je Mikael Samuelsson z razdalje ukanil Quicka in podvojil prednost Canucksov, ki so v prvih 10 minutah vnovič zasenčili Kingse. Pri obeh golih so imeli gostje tudi nekaj smole: Scuderi je zlomil palico, mimo njega pa je zletel uvodni strel ob 1. golu, Greene pa je z dotikom ob strelu Samuelssona spremenil smer ploščka.

2. tretjina - preobrat v 35 sekundah
Druga tretjina se je začela s pritiskom Kraljev, ki pa dolgo ni obrodil sadov. Gol so nekako le izsilili ob četrtem "power-playu", ko je zabil Fredrik Modin. Dobre pol minute zatem je sledil hiter protinapad Kopitarja, ki je čakal in čakal, nato pa v zadnjem trenutku podal na desno stran, kjer je iz prve sprožil Wayne Simmonds in mreža Vancouvra se je zatresla še drugič. Takoj zatem je bil učinkovit še "penalty killing" in pobuda je prešla v roke Los Angelesa.

3. tretjina - streli Kraljev, priložnosti Cancucksom
Kalifornijci so še naprej pritiskali in več streljali (11:5), a zrelejše priložnosti so pripadle Canucksom. Ob priložnostih na obeh straneh so se izkazali vratarja in branilci, še posebej Drew Doughty, ki je izjemno prekinil napad bratov Sedin ob protinapadu 2:1. Redni del se je še drugič zapored iztekel z izidom 2:2.

Podaljšek - Samuelssona zamenjal Kopitar
Prvo tekmo je v 9. minuti odločil Mikael Samuelsson, tokrat pa je bil v 8. minuti mož odločitve Anže Kopitar. Canucksi so imeli izključenega enega moža, ker so napačno izvedli letečo menjavo in so imeli na ledu igralca preveč.

VZHOD, 1. krog
BUFFALO (3) - BOSTON (6) 1:1
3:5 (2:0, 1:2, 0:3)
Myers 3., Ellis 12., Pominville 37.; Ryder 23., 46., Chara 30., 48., Recchi 60.
Obrambe: Miller 26; Rask 26.
Video: NHL-vrhunci
Boston je po zaslugi Michaela Ryderja in kapetana Zdena Chare ujel Buffalo po zaostanku 0:2, a je Jason Pominville poskrbel, da so Sablje vodile po 2. tretjinah. Zatem sta Ryder in Chara drugič zadela v razmiku dveh minut in Bruinsi so povedli s 4:3. Piko na i za izenačenje serije je z golom v prazno mrežo postavil veteran Mark Recchi. Ob porazu so gostitelji izgubili še Avstrijca Thomasa Vaneka, ki se je poškodoval ob namernem udarcu Johnnyja Boychuka.

WASHINGTON (1) - MONTREAL (8) 1:1
6:5 (1:2, 1:2, 3:1) - v podaljšku
Fehr 11., Backstrom 39., 50., 61., Ovečkin 43., Carlson 59.; Gionta 1., A. Kosticin 8., 32., 38., Plekanec 55.
Obrambe: Theodore 0/2, Varlamov 19; Halak 31.
Video: NHL-vrhunci

Jose Theodore ni ubranil niti enega strela in Montreal je sredi Washingtona povedel z 2:0. Andrej Kosticin je dosegel hat-trick, na katerega pa sta imela odgovor Niklas Backstrom in Aleksander Ovečkin, ki je znova zaigral, kot zna, in večer sklenil s 4 točkami (1+3). Vseeno je podaljšek minuto pred koncem izsilil šele mladi branilec John Carlson s strelom iz zapestja. Podaljšek se je končal že po 31 sekundah, ko je Backstrom ustrelil med nogami Hamrlika in še tretjič na tekmi ukanil Halaka.

VZHOD, 1. krog                      *

WASHINGTON (1) - MONTREAL (8) 6:5 1:1
BUFFALO (3) - BOSTON (6) 3:5 1:1
Nedelja:
NEW JERSEY (2) - PHILADELPHIA/7 1:1
PITTSBURGH (4) - OTTAWA (5) 1:1


ZAHOD, 1. krog  
*

VANCOUVER (3) - LOS ANGELES/6 2:3 1:1
Nedelja:
CHICAGO (2) - NASHVILLE (7) 0:1
SAN JOSE (1) - COLORADO (8) 1:1
PHOENIX (4) - DETROIT (5) 1:1


* - izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Kopitar mož odločitve v Vancouvru