Prvič in drugič ni šlo, zdaj pa bo imel Los Angeles v noči na torek še tretjo priložnost za osvojitev prvega Stanleyjevega pokala, in to pred domačimi navijači v Staples Centru. Zadnji štirje prvaki Lige NHL so naslov osvojili v gosteh. Foto: Reuters
Prvič in drugič ni šlo, zdaj pa bo imel Los Angeles v noči na torek še tretjo priložnost za osvojitev prvega Stanleyjevega pokala, in to pred domačimi navijači v Staples Centru. Zadnji štirje prvaki Lige NHL so naslov osvojili v gosteh. Foto: Reuters
Trener Darryl Sutter med napotki Kraljem
V finalu Kraljem, razen na 3. tekmi, ne gre najbolje v napadu. Ob obeh porazih so kar 46-krat streljali mimo vrat, medtem je New Jersey ob zmagah 16-krat streljal mimo. Foto: Reuters
Anže Kopitar - Bryce Salvador in Martin Brodeur
Na zadnjih dveh tekmah je bil manj udaren tudi Anže Kopitar. Baje naj bi staknil prehlad, a to je minorna težava v primerjavi z nerazkrito poškodbo kapetana Dustina Browna. Pri Devilsih si je Zach Parise na 4. tekmi zvil gleženj, že celotno končnico pa se Ilja Kovaljčuk bori s priščipnjenim živcem. Foto: Reuters
Bryce Salvador, Andy Greene in Martin Brodeur
New Jersey se je letos v "playoffu" že štirikrat izognil izpadu, na tekmah od št. 4 do št. 7 pa je izkupiček Vragov kar 10-1! Foto: Reuters
Jonathan Quick
Jonathan Quick je z nespretnim posredovanjem na zadnji tekmi podaril gol Zacha Pariseju, ki je v 16. poskusu tudi dosegel šele prvi PP-gol Vragov v finalu. Za primerjavo: Kralji so medtem dosegli tri gole s številčno premočjo. Foto: Reuters
Slavje Vragov po 5. tekmi v Newarku
Devilsi so šele tretje moštvo, ki je po zaostanku v finalu z 0:3 v zmagah izsililo 6. tekmo. Daljnega leta 1945 je Detroit nato izgubil na 7. tekmi s Torontom. Ta pa je tri leta prej kot edini po takšnem zaostanku dokončal veliki preobrat in osvojil naslov. Foto: Reuters
Jarret Stoll - Adam Henrique - Jonathan Quick
Na zadnji domači tekmi Kingsov v sezoni 2011/12 se obeta nova dramatična tekma, ki bo za spremembo celo udarna športna novica tudi v ZDA, saj prvič v letošnji pomladi sočasno ne bo potekala nobena "playoff" tekma košarkarske lige NBA. Foto: Reuters
Kopitarju in Kraljem (še) ni uspelo

Dva zaključna ploščka za osvojitev Stanleyjevega pokala, prvega v 45-letni zgodovini kluba, so Kingsi že zapravili. Devilsi zdaj v finalu Nacionalne hokejske lige zaostajajo le še za zmago in prihajajo v Kalifornijo z namenom, da serijo izenačijo na 3:3, a gostitelji 6. tekme se zavedajo, da še imajo korak prednosti.

Kopitar: Smo v odličnem položaju
"Še vedno smo v igri. Očitno je, da smo v odličnem položaju. Če bi nam nekdo predtem rekel, da bomo vodili s 3:2 in bomo doma imeli priložnost, da zaključimo serijo, mislim, da bi vsi podpisali. Zdaj je treba samo oditi na led in opraviti naše delo," je Anže Kopitar dan pred tretjo veliko priložnostjo povzel misli celotnega moštva in vodstva LA Kingsov.

"V živo" tudi na MMC-ju
Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju z našimi novicami, kjer boste lahko s komentiranjem preganjali morebitno zaspanost in delili svoje mnjenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. pod oznako #stane.


"Vsi vemo, kako pomembna in velika tekma je to. Zagotovo bi bilo lepo, da bi zaključili to zadevo doma, toda za to bomo potrebovali izreden prispevek prav vseh," je odločen "Kopi", ki je najverjetneje s tem mislil tudi sebe, saj je ob obeh porazih v uradni statistiki ostal brez strela v okvir vrat, kar za 1. centra in najučinkovitejšega hokejista moštva ni najbolj spodbuden podatek.

Brodeur priznal, da so imeli tudi srečo
Los Angeles je na zadnjih dveh tekmah zapustila tudi sreča, saj so skupno kar petkrat zatresli okvir vrat Martina Brodeurja, ki ob tem tudi brani tako, kot se od žive vratarske legende spodobi, pa čeprav je Marty star 40 let. "Nočemo še oditi domov, hočemo še igrati. Sobotna tekma ni bila naša najboljša, a smo našli pot do zmage. Po uvodnih 10 minutah smo se zbrali, začeli smo blokirati strele, imeli smo tudi srečo, zadeli so nekaj vratnic, a nam je uspelo," prekaljeni Brodeur ni skrival "poljuba sreče" hokejskih bogov. A ve se, dobre spremlja tudi sreča, česar se Brodeur kot trikratni prvak lige NHL z New Jerseyjem (1995, 2000 in 2003) dobro zaveda.

Sutter izgubil že štiri tekme za naslov
"Pošteno povedano, edini pritisk, ki ga morajo igralci čutiti, je, da odigrajo najbolje, kar morejo, v skladu s svojim znanjem. Mislim, da sploh ne čutimo pritiska, veste New Jersey igra dobro. Oni so imeli prednost domačega ledu, osvojili so več kot sto točk. Pričakovali smo dolgo in težko serijo z Devilsi in zdaj jo imamo,"
je trener LA-ja Darryl Sutter zavrnil namigovanja, da je pričakovanje prvega naslova presekalo Kralje. Vseeno Sutter ne more biti povsem miren, saj je zdaj v takšnem položaju kot leta 2004, ko je s Calgaryjem vodil proti Tampa Bayju s 3:2 v zmagah, a nato ostal brez Stanleyjevega pokala.

Parise: Želimo vrniti serijo v Jersey
"Pred nami je še dolga pot. Misliti moramo samo na to naslednjo tekmo. Čaka nas še veliko zahtevnega dela, samo da pridemo do te priložnosti, kakršno imajo oni. Zdaj si samo želimo vrniti serijo v Jersey,"
se kapetan Vragov Zach Parise zaveda, da čaka njega in soigralce nova tekma za preživetje. A v teh gre Devilsom letos odlično, saj so v končnici dobili vse štiri tekme, na katerih bi se s porazom končala njihova sezona.

Doughty priznal nezbranost na 4. tekmi
Da so tokratni gostje res sproščeni, dokazuje trener Peter DeBoer: "Prvič smo jim že pokvarili zabavo. Ko smo pred 4. tekmo z avtobusom prihajali v Staples Center, smo videli 10 parkiranih limuzin, pripravljenih za njihovo šampionsko slavje. Ni boljše motivacije, kot je to!" Da je evforija ob 4. tekmi ob obetu "metle" resnično zmotila zbranost Kingsov, je zdaj priznal tudi Drew Doughty: "Marsikoga med nami so takrat zamotili sorodniki, prijatelji in še Stanleyjev pokal, ki je bil že v Staples Centru."

Kalifornijsko oprsje, ki prinaša srečo Vragom
DeBoer, ki je preusmeril soj žarometov s svojih varovancev nase, se je iskreno razveselil tudi "znanke" iz 4. tekme. Porno zvezda Taylor Stevens je s svojim bujnim oprsjem med zadnjo tekmo v LA-ju sedela tik za klopjo Vragov in pri tem pritegnila pozornost TV-občinstva kot za kratek čas tudi pogled DeBoerja (VIDEO). Stevensenova je napovedala, da bo tudi na 6. tekmi na istem sedežu, na kar je DeBoer v smehu odgovoril: "Ko je bila nazadnje tam, smo zmagali, tako da bi ji kar jaz kupil vstopnico, če je treba."

Navijači zahtevajo "sveti gral"
Bo bučno občinstvo v Staples Centru kljub izgubljeni pobudi v seriji le videlo končno zmagoslavje Kraljev ali pa bodo Vragi izsilili še 7. tekmo v Newarku? Ključ do zmage je vsekakor prvi gol, saj kdor je na prvih petih tekmah prvi zadel, je na koncu tudi zmagal. Zahteva več desetletij trpečih in zapostavljenih navijačev LAK-a je jasna: Hočemo pokal!

FINALE STANLEYJEVEGA POKALA

6. tekma, torek ob 2.22:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:2

Moštvena statistika v končnici
New Jersey (14-9)Los Angeles (15-4)
Goli/tekmo:2,52
2,68
Prejeti goli/tekmo:2,261,53
Igra z igralcem več v %:15,710,6
Igra z igralcem manj v %:74,091,9
Sodniški meti:47,649,0
Naleti/tekmo31,436,2
Blokirani streli/tekmo12,013,8
Streli/tekmo28,830,8
Prejeti streli/tekmo27,027,4


Termin morebitne 7. tekme: četrtek ob 2. uri.

Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.


1. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:1
1:2 (0:1; 1:0, 0:0) v podaljšku
Volčenkov 38.; Fraser 10., Kopitar 69.
Obrambe: Brodeur 25; Quick 17.

2. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:2
1:2 (0:1, 0:0, 1:0)
Carter 43.; Doughty 8., Carter 74.
Obrambe: Brodeur 30; Quick 32.

3. tekma:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:0
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Martinez 26., Kopitar 37., Carter 45., Williams 47. (podaja Kopitar)
Obrambe: Quick 22; Brodeur 17

4. tekma:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:1
1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Doughty 49.; Eliaš 48., Henrique 56., Kovaljčuk 60.
Obrambe: Quick 21; Brodeur 21.

5. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 2:3
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Parise 13., Salvador 30.; Williams 24.
Obrambe: Brodeur 25; Quick 17.

Kopitarju in Kraljem (še) ni uspelo