Samo v Belorusiji so državnega prvaka za sezono 2019/20 dobili na ledu, in to je znova postala Junost iz Minska, ki je vseh devet zvezdic osvojila v zadnjih 16 letih. Foto: Twitter/Yunost Minsk
Samo v Belorusiji so državnega prvaka za sezono 2019/20 dobili na ledu, in to je znova postala Junost iz Minska, ki je vseh devet zvezdic osvojila v zadnjih 16 letih. Foto: Twitter/Yunost Minsk

V finalu je Junost Minsk s 4:1 v zmagah premagala Šahtjor Soligorsk in osvojila deveti naslov državnega hokejskega prvaka Belorusije. Mladost iz prestolnice je peto tekmo finala dobila v podaljšku s 3:2, s čimer se je končal edini hokejski DP v Evropi in na svetu. Oranžno-črni rudarji po obetavnem začetku serije na koncu niso bili kos favorizirani Junosti, ki je ključno tretjo tekmo, prvo v rudarskem Soligorsku, dobila v podaljšku, na koncu pa je prvaka potrdil ravno podaljšek.

Zadnja beseda 20-letnikoma
Junost je na petkovi tekmi dvakrat povedla, Šahtjor pa dvakrat izenačil. V 68. minuti je ob igralcu več na podajo najbolj koristnega igralca končnice 20-letnega Ivana Drozdova (5 golov in 14 podaj na 13 tekmah končnice) zadel njegov vrstnik Vladislav Jerjomenko, s tremi goli in šestimi podajami najučinkovitejši branilec novih in starih prvakov.

Podružnica Dinama Minska
Junost Minsk se med drugim ponaša tudi s tremi naslovi Celinskega pokala (2008, 2011 in 2018), edinega še preostalega evropskega klubskega tekmovanja pod okriljem IIHF-a, ter je v zadnjem desetletju prva velesila domačega prvenstva, kar sicer ne čudi, saj gre za uradno podružnično moštvo KHL-ligaša Dinama Minska.

Po koncu hokeja dokončno v ospredju nogomet
Hokej je ponos in glavni konjiček beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki se mu je uresničila želja, če ne kar ukaz, da ne glede na razraščajočo pandemijo po Evropi do konca tekmovalno izpeljejo domače hokejsko prvenstvo. A po drugi strani je komaj začeto nogometno prvenstvo kot evropska izjema že postal izvozna uspešnica.