Branilec David Planko, ki je do januarja igral za Olimpijo, je dosegel najpomembnejši zadetek v tej sezoni za Jeseničane. Foto: www.alesfevzer.com
Branilec David Planko, ki je do januarja igral za Olimpijo, je dosegel najpomembnejši zadetek v tej sezoni za Jeseničane. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto bo napet hokejski dan. V Podmežakli se bo peta tekma začela ob 17.30, v Tivoliju pa dve uri pozneje. Finalna serija se bo začela v torek.

Frei že v četrti minuti povečal težave Jeseničanov
Železarji so bili po porazu s 3:5 na tretji tekmi pod velikim pritiskom. Srečanje v Asiagu se znova ni začelo po načrtih Gorenjcev. Že v četrti minuti je odlični napadalec Alex Frei preigral premalo odločno obrambo Jeseničanov in z bekhendom matiral Žana Usa. Asiago je deloval bolj nevarno tudi v naslednjih minutah in Us se je kar nekajkrat moral izkazati. Najbližje izenačenju je bil v prvi tretjini Žan Jezovšek, a so gostitelji ohranili minimalno prednost.

Sašo Rajsar vlil upanje
Prebujeni železarji so precej bolje vstopili v drugo tretjino in v 25. minuti prišli do izenačenja. Odbit plošček pred vrati je za hrbet Gianluce Vallinija pospravil Sašo Rajsar. Obe ekipi sta bili zelo disciplinirani. Šele v 35. minuti so imeli Jeseničani prvi "power play". Pol minute pred koncem drugega dela igre je Vallini ubranil nevaren poskus Žige Urukala.

Stojan z izjemnim strelom izsilil podaljšek
V 47. minuti so gostitelji znova povedli, po protinapadu je Steven McParland zadel vratnico, za tem pa je še enkrat prišel do ploščka in z natančno odmerjenim strelom matiral Usa. Železarjem se ni obetalo nič dobrega, a jih je odlični Us obdržal v igri. V 54. minuti je Nejc Stojan z izjemnim strelom v levi zgornji izenačil na 2:2. Pred koncem tretjine sta imeli obe ekipi po še eno priložnost, a odločitve ni bilo.

Juuso Pulli je dosegel edini zadetek za Olimpijo. Na prvih dveh tekmah polfinala so zmaji zadeli 12-krat, na zadnjih dveh pa dvakrat. Foto: www.alesfevzer.com
Juuso Pulli je dosegel edini zadetek za Olimpijo. Na prvih dveh tekmah polfinala so zmaji zadeli 12-krat, na zadnjih dveh pa dvakrat. Foto: www.alesfevzer.com

Planko z modre črte preselil serijo v Podmežaklo
Obe ekipi sta bili v podaljšku pričakovano zelo pazljivi. Nekaj več strelov na začetku je sicer imela ekipa Asiaga. V 67. minuti je bil Jezovšek premalo natančen. V 75. minuti je na modri črti plošček prejel David Planko, ki je iz igre lepo vrgel branilce in z natančno odmerjenim strelom ukanil Vallinija.

Tudi Vallerand ni pomagal raztresenim zmajem
Ljubljančani so bili prepričani, da bodo zlahka izločili Lustenau. V soboto so do vrha napolnili njihovo mrežo (0:8), a pristop na tretji tekmi ni bil pravi. Po porazu z 1:2 so morali v sredo znova na dolgo pot v zvezno deželo Predarlsko, kjer pa so bili znova raztreseni.

Marc-Olivier Vallerand, ki si je na prvi tekmi polfinala zvil gleženj, je zaigral na četrti tekmi, a ni bil v pravi formi.

Pulli izenačil 33 sekund pred koncem prve tretjine
Prvo veliko priložnost je imela Olimpija. V peti minuti je Žiga Pance prišel pred vratarja Anthonyja Morroneja, ki je odlično posredoval. Po napaki zmajev v obrambni tretjini je Martin Grabher Meier od vratnice poslal plošček v mrežo v 10. minuti. 33 sekund pred koncem uvodne tretjine je Nik Simšič dobil sodniški met, Juuso Pulli pa je z močnim strelom izenačil.

V drugi tretjini je Anže Ropret po pol ure zadel okvir vrat. Vallerand je v 38. minuti zatresel mrežo, a je bil zadetek upravičeno razveljavljen. Simšič je moral zaradi igranja z visoko palico na kazensko klop.

Vratar Anthony Morrone, ki ni branil na prvih dveh tekmah, je bil znova junak. Foto: www.alesfevzer.com
Vratar Anthony Morrone, ki ni branil na prvih dveh tekmah, je bil znova junak. Foto: www.alesfevzer.com

Karkls odločil ob prednosti igralca več
Na začetku zadnje tretjine so gostitelji pritisnili. Trikrat se je izkazal Paavo Hölsä. V 49. minuti je bil znova izključen Simšič, Renars Karkls pa je unovčil prednost igralca več. Olimpija je nato silovito pritisnila. Trener Raimo Summanen je že tri minute in 47 sekund pred koncem tvegal. Hölsä je zapustil vrata, vseskozi je igra potekala pred vrati gostiteljev, a najboljši igralec tekme Morrone je že drugič zapored spravljal napadalce Olimpije v obup. Tokrat je zbral kar 40 obramb.

V soboto zvečer ne bo več popravnega izpita
Lustenau, ki je bil na uvodnih dveh tekmah polfinala v popolnoma podrejeni vlogi (2:4 in 0:8), je tako izsilil odločilno tekmo na Celovški 25. Zmaji so ta teden dvakrat popolnoma zatajili in tekmecem omogočili, da lahko v soboto zvečer pripravijo senzacijo.


Polfinale, četrti tekmi:
ASIAGO - SIJ ACRONI JESENICE 2:2
* 2:3 (1:0, 0:1, 1:1)
Frei 4., McParland 47.; S. Rajsar 25., Stojan 54., Planko 75.
* - po podaljšku

LUSTENAU - SŽ OLIMPIJA 2:2
2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Grabher Meier 10., Karkls 50.; Pulli 20.


Peti tekmi, sobota ob 17.30:
SIJ ACRONI JESENICE - ASIAGO 2:2

Ob 19.30:
SŽ OLIMPIJA - LUSTENAU 2:2

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.