Anže Kopitar je v 54. minuti zadel za 2:2. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Kopitar je v 54. minuti zadel za 2:2. Foto: www.alesfevzer.com

V prvi tretjini sta mreži mirovali. Slovenija je bila sicer nekoliko nevarnejša, predvsem prek prvega napada z Anžetom Kopitarjem, imela tudi dvakrat številčno premoč na ledu, a je po 20 minutah ostalo 0:0. Po slabih šestih minutah nadaljevanja se je zatresla domača mreža. Alex Lambacher je dobil sodniški met, po desni strani je pred vrata prodrl Stefano Marchetti, v gneči pred Matijo Pintaričem pa je ploščico v mrežo zbezal Ivan Deluca.

"Prva tretjina je bila dobra in smo imeli več od igre. V drugi smo padli v koncentraciji, malo smo izpadli iz igre. Na koncu je bilo pomembno, da smo dosegli gole ob izteku kazni in z igralcem manj. To je za samozavest zelo pomembno in fantom vsa čast, da so pokazali značaj.

Ivo Jan

Italija je prednost podvojila na začetku zadnje tretjine, ko je bil na klopi za kaznovane Jan Drozg. Gostje so oblegali slovenska vrata, nato pa je izza Pintaričevega gola podal Angelo Miceli, ki je na desnem krilu našel Marca Insama, ta pa je z diagonalnim strelom zadel za 2:0. Dobri dve minuti pozneje se je vendarle zatresla tudi italijanska mreža. Anže Kuralt in Verlič sta kombinirala za vrati, pred golom pa je bil dobro postavljen Ken Ograjenšek, ki je ploščico iz bližine pospravil pod prečko.

Dobrih šest minut pred koncem so risi izpeljali imenitno akcijo, po kateri so izenačili. Po lepi kombinaciji z Robertom Saboličem in Drozgom, ki ga je zaposlil z izjemno podajo, je za 2:2 mojstrsko zadel Kopitar. Slabe tri minute pozneje je na Bledu znova zadonela Golica, ko sta ob igralcu manj na ledu — izključen je bil Kuralt — zmagovito akcijo zrežirala Ograjenšek, ki je poslal ploščico v napadalno tretjino, in Verlič, ki je silovito po desni strani krenil v napad, se otresel Tommasa Goija, nato pa zadrsal izza vrat in s strelom iz obrata spravil ploščico med nogama Marca De Filippa.

Hokejisti navdušili v zadnjih 15 minutah

Začetek prvenstva v ponedeljek

V sredo, ko sta za Slovenijo zadela Andrej Hebar in Sabahudin Kovačević, je Italija na Bledu slavila s 3:2. Varovanci Iva Jana so sicer prvo pripravljalno tekmo odigrali prejšnji teden, ko so oslabljeni izgubili s 7:4 proti Madžarski v Budimpešti. Selektor ima na voljo najboljšega slovenskega hokejista do zdaj, Anžeta Kopitarja, ki je tudi kapetan izbrane vrste, a bodo na svetovnem prvenstvu manjkali številni nosilci igre zadnjih let, Jan Muršak, ki je končal reprezentančno pot, Jan Urbas, Rok Tičar in Žiga Jeglič.

Italijani bodo letos igrali v elitnem razredu svetovnega hokeja, medtem ko se bodo Slovenci tja poskušali prebiti s svetovnega prvenstva divizije I v Kazahstanu. Slovenija bo morala v skupini z Belorusijo, Južno Korejo, Kazahstanom, Madžarsko in Litvo osvojiti eno od prvih dveh mest. Prvenstvo bo potekalo med 29. aprilom in 5. majem, prvi tekmec risov pa bodo v ponedeljek gostitelji turnirja. Tekme boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Risi ugnali udeležence elitne skupine Italijane

Jan določil ekipo za SP

Po zadnji prijateljski tekmi na Bledu in finalni tekmi državnega prvenstva je Jan določil postavo za Kazahstan. Na SP bodo potovali trije vratarji, sedem branilcev in 13 napadalcev. Na zadnji prijateljski tekmi so bili v postavi vratarja Luka Gračnar in Matija Pintarič, branilci Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačević, Miha Logar, Aleksander Magovac, Matic Podlipnik, Klemen Pretnar, Jurij Repe, Miha Štebih ter napadalci Jan Drozg, Boštjan Goličič, Andrej Hebar, Anže Kopitar, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Aljaž Predan, Anže Ropret, Robert Sabolič, Jure Sotlar in Miha Verlič.

Selektor je po tekmi že sporočil, da so s tega seznama odpadli Predan, Ropret, Sotlar in Logar. V ekipo je nato po končani zadnji tekmi državnega prvenstva zvečer v Tivoliju med SŽ Olimpijo in Sij Acroni Jesenicami vpoklical še nekaj akterjev domačega finala; na njegovem seznamu so tako še Miha Zajc in vratar Žan Us (SŽ Olimpija) ter Tadej Čimžar, David Rodman in Luka Kalan (Sij Acroni Jesenice).

Druga tekma:
SLOVENIJA - ITALIJA
3:2 (0:0, 0:1, 3:1)
500; Ograjenšek 46., Kopitar 54., Verlič 57.; Deluca 26., Insam 44.

Prva tekma:
SLOVENIJA - ITALIJA
2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
800; Hebar 33., Kovačević 59.; Miceli 16., Ramoser 20., 37.