Marcel Rodman se je po sezoni igranja na Dunaju vrnil na Jesenice. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Rodman se je po sezoni igranja na Dunaju vrnil na Jesenice. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Rodman
Marcel Rodman je ob Tomažu Razingarju in Anžetu Kopitarju največji slovenski adut v napadu. Foto: EPA
Rodman: Realno bi morali obstati

26-letni Gorenjec je po težkih dnevih vendarle zadovoljen, da so se sporne zadeve rešile, tako da se lahko reprezentanca povsem osredotoči na nalogo, ki si jo je zadala - obstanek med elito. Kot ugotavlja sam, bi morali risi ostati med najboljšimi, saj so v zadnjih letih precej napredovali.

Pred vami je morda celo vrhunec vaše športne poti, svetovno prvenstvo elitne divizije v domovini hokeja - Kanadi. Česa je tik pred odhodom v Severno Ameriko največ? Treme, živčnosti ali morda nestrpnega pričakovanja začetka turnirja?
Jaz treme nimam, zdaj sploh ne, potem pa bo prisotna, ko bomo prišli na prizorišče. Več je veselja, ker sem tudi tri leta živel "gor" in bom videl svoje prijatelje, s katerimi sem morda z leti nekoliko izgubil stike.

Kako so zapleti v zvezi z denarjem vplivali na vas osebno, ki ste bili glavni pogajalec s Hokejsko zvezo Slovenije, in na vzdušje v moštvu? Glave le niso bile povsem osredotočene na hokej.
To je 100-odstotno res. Na začetku je šlo, nato pa se je začelo nabirati in nabirati, tako da je bilo zmeraj težje. Jaz sem imel glavo povsod drugod razen v hokeju. Zdaj je to mimo, hvala bogu. Nekaj treningov je bilo trebna žrtvovati, nekaj dni, ampak zdaj mislim, da je tako, kot mora biti, in da se lahko povsem osredotočimo na hokej.

Najprej se boste pomerili s Kanado in ZDA, kjer so možnosti za ugoden izid - realno gledano - nekoliko manjše. Ali boste zaradi tega kaj taktizirali in hranili moči za verjetno odločilno srečanje z Latvijo?
Če bi taktizirali, bi naredili veliko napako. Vedno moraš igrati 100, 110-odstotno, če se le da. Samo tako vidiš, kje si, kje delaš napake. Zagotovo bosta težki tekmi, a hkrati dobra treninga za Latvijo.

Kako do zmage proti tej baltski reprezentanci, ki je do zdaj še niste ugnali?
Mislim, da smo precej napredovali v zadnjih dveh letih. Treba bo imeti veliko sreče, največ pa bo odvisno od tega, kdo bo imel svoj dan. Nam bo precej pomagalo to, da smo dobra "grupa".

Ste nasprotnike že kaj preučevali, se igralci kaj pogovarjate o njih?
Pogovarjamo se na splošno, kar se tiče pa postav, pa sem jaz osebno videl le nekaj igralcev ZDA in Kanade, medtem ko Latvijcev še ne.

Kakšnega pretiranega strahospoštovanja do Kanadčanov in Američanov najbrž ni?
Spoštovati jih moraš, ker so gospodje svojega posla, na ledu jim pa to ne smeš pokazati, ker se to lahko hitro obrne proti tebi. Moraš se jim postaviti po robu, kolikor se le da, in to bomo tudi naredili.

Na zadnji pripravljalni tekmi proti Slovaški ste igrali v napadu skupaj z bratom Davidom in Gregorjem Polončičem. Ali pričakujete kakšne rotacije v prvih dveh napadih?
S trenerjem o tem nisem nič govoril. Z Davidom igrava skupaj dve polni sezoni, medtem ko smo z Gregorjem dobri prijatelji, kar pomaga na ledu. Sicer pa je vse v rokah selektorja.

Kako bi v odstotkih ocenili možnosti, da obstanete v elitni skupini?
Čisto realno bi morali ostati, v odstotkih pa je težko reči. Kot reprezentanca smo zrasli, vsako leto smo močnejši in s tega vidika tudi pričakujem, da bomo ostali noter.

Aleš Vozel

Rodman: Realno bi morali obstati