Madžari so bili drugi leta 2002 in lani v Ljubljani, tokrat pa jim je na Japonskem uspel veliki skok med najboljše. Foto: EPA
Madžari so bili drugi leta 2002 in lani v Ljubljani, tokrat pa jim je na Japonskem uspel veliki skok med najboljše. Foto: EPA

Madžarska je nazadnje med najboljšimi hokejskimi velesilami nastopila na daljnem prvenstvu leta 1939, ki je bilo prav tako v Švici. V Zűrichu in Baslu so bili na zadnjem predvojnem turnirju sedmi.

"Szuperman" jeziček na tehtnici
V Saporu so varovanci Pata Cortine prevzeli pobudo in favorizirane Ukrajince v 1. tretjini nadstreljali z 19:6, kar jim je prineslo vodstvo z 2:0 (Janos Vas, Krisztian Palkovics). Imre Peterdi je po 106 sekundah 2. dela povišal na 3:0, nato pa so Ukrajinci pred drugim odmorom uspeli znižali na 3:2. Končnega preobrata v zadnji tretjini ni bilo, v madžarskih vratih je blestel Levente Szuper, ob igralcu manj pa je nato v zadnji minuti zadel Marton Vas.

Hrvaška obstala v drugem razredu
V Divizijo II je padla Estonija, ki je presenetljivo izgubila s Hrvaško, ki jo vodi slovenski strateg Pavle Kavčič. Iz skupine A Divizije I, ki igra v Innsbrucku, je izpadla Južna Koreja.

Avstrija suverena v Innsbrucku
Madžarom se je na poti med elito po slavju v Innsbrucku na SP-ju divizije I skupine A pridružila še Avstrija. Gostitelji so v petih tekmah dosegli prav toliko zmag, zadnjo proti Poljski s 7:3. Poljaki bi si prvo mesto zagotovili ob zmagi po rednem delu, a so gostitelji dvome o končnem zmagovalcu razrešili v drugi tretjini. Zabili so kar pet golov.

T. G.