Halifax je od ustanovitve leta 1749 veljal za najpomembnejše strateško pristanišče v severnem Atlantiku. Foto: EPA
Halifax je od ustanovitve leta 1749 veljal za najpomembnejše strateško pristanišče v severnem Atlantiku. Foto: EPA
Québec gosti svetovno prvenstvo ob 400. obletnici ustanovitve mesta in se ponaša z edinim mestnim obzidjem v Severni Ameriki. Foto: EPA
Ledena ploskev
Razlike med mednarodnim in severnoameriškim igriščem so na videz neznantne, a igra bi morala biti zaradi manjše površine hitrejša in tudi ostrejša.

Québec in Halifax sta mesti gostiteljici 72. SP-ja v hokeju na ledu, ki bosta, kljub sočasni mrzlici zaradi končnice Lige NHL, zagotovo poskrbeli, da se bo prvo prvenstvo v domovini hokeja zapisalo v zgodovino. Prodanih je že več kot 80 odstotkov kart za predtekmovanje in drugi del turnirja, medtem ko so tekme Kanade in končni boji že zdavnaj razprodani.

Bogata zgodovina Québeca
Ville de Québec oziroma preprosteje Québec je glavno mesto frankofonske province Quebec (mesto in provinca se razlikujeta po črki é); angleško govoreči svet reši zmedo s poimenovanjem z nazivom Quebec City. Québec je torej čudovito polmilijonsko francosko mesto v Severni Ameriki, ki mu manjka predvsem eno - pravo hokejsko moštvo. Vieux-Québec se še spominja legendarnih Buldogov, ki so še pred ustanovitvijo Lige NHL v letih 1912 in 1913 osvojili Stanleyjev pokal. Dosti pozneje so se meščani navduševali nad Severnjaki (Nordiques), ki pa so jim leta 1995 pobegnili v bogatejše ZDA. Izguba NHL-moštva je bila še bridkejša, ker je moštvo Joeja Sakica in Petra Forsberga že v prvi sezoni v Coloradu osvojilo Stanleyjev pokal.

Zdaj sedišča v dvorani Colisée Pepsi zapolnujejo Québec Remparts, ki ga vodi legendarni nekdanji vratar Patrick Roy. V osrednji québeški dvorani s 15.399 sedeži bodo svoje tekme odigrale skupine A, D in E. Z izjemo dveh četrtfinalnih tekem bo Colisée gostil tudi celotni sklop končnih bojev, ki bodo vrhunec doživeli s finalom 18. maja ob 19.00 po srednjeevropskem času.

Pristanišče, ki bo razvajalo rise
Risi se bodo, če ne bo senzacije, ves čas prvenstva potili v 600 kilometrov oddaljenem Halifaxu. Središče Nove Škotske je moderno pristaniško mesto in velja za središče atlantske Kanade. Mesto s 380 tisoč prebivalci se ponaša z briljantno organizacijo mladinskega SP-ja 2003, ki si ga je ogledalo rekordnih 250 tisoč gledalcev. Mladinsko moštvo Halifax Mooseheads, ki nastopa v isti ligi kot Quebec Remparts, povprečno spodbuja več kot 9 tisoč navijačev, kar je nedvomno osupljiv podatek, če vemo, da Halifax Metro Center sprejme natančno 10.595 obiskovalcev. V Halifaxu bodo igrale skupine B, C in F, Nova Škotska pa bo gostila tudi dve četrtfinalni tekmi.

Štiri metre ožja igrišča
Mednarnodna hokejska zveza se je odločila, da bodo vsa velika tekmovanja v Severni Ameriki v prihodnjih letih potekala na igriščih, ki so običajna za Kanado in ZDA. Tako se bo tokratni SP (pa tudi olimpijske igre v Vancouvru čez dve leti) igral na NHL-igriščih, ki so za štiri metra ožja od evropskih (IIHF: 61 x 30 m; NHL: 61 x 26 m), modri črti pa sta za meter bolj pomaknjeni proti sredini, medtem ko za vratarjev prostor veljajo IIHF-pravila (ni trapezoida za vrati).

Zaradi velikih razdalj med prizorišči in zgoščenega urnika je bilo uvedenih tudi nekaj sprememb v tekmovalnem formatu. Po običajnem prvem in drugem delu tekmovanja se v četrtfinalu ne bosta križali skupini E in F, temveč bo prvi iz posamezne skupine igral proti četrtemu, drugi pa proti tretjemu, šele za polfinale bo sledila selitev reprezentantc iz Halifaxa v Québec. Še večjo spremembo je doživel boj za obstanek, kjer ni več skupine, temveč se bosta zadnji uvrščeni moštvi v posameznem mestu udarili med seboj. Za obstanek med elito se bosta nasprotnika pomerila na dve zmagi.


Toni Gruden