Slovaki so po nesrečnem izpadu v skupino za obstanek jezo stresli nad Slovenci. Foto: EPA
Slovaki so po nesrečnem izpadu v skupino za obstanek jezo stresli nad Slovenci. Foto: EPA
Robert Petrovicky
Robert Petrovicky je bil natančen že po dveh minutah in 58 sekundah. Foto: EPA
Mitja Robar
Mitja Robar je v 34. minuti zatresel slovaško mrežo. Foto: EPA
Ivan Čiernik
Ivan Čiernik je dosegel zadnji zadetek na tekmi. Foto: EPA
Jakob Milovanovič in Miroslav Kovačik
Jakob Milovanovič pelje plošček od Miroslava Kovačika. Foto: EPA
Goli s tekme Slovenija - Slovaška

Po bledi predstavi in bolečem porazu proti Latviji so risi prikazali malce boljšo igro, a proti svetovnim prvakom iz leta 2002 niso imeli prav nobene priložnosti. Slovaki so v drugi tretjini zaigrali bolj napadalno in hitro napolnili slovensko mrežo. Razmerje v strelih na gol je bilo kar 50:11 v njihovo korist. V noči s sobote na nedeljo bodo varovanci Matsa Waltina zelo verjetno znova zapustili elitni razred svetovnega hokeja.

Petrovicky hitro nakazal potek srečanja
Tekma se je začela povsem po željah Slovakov. V 2. minuti je bil izključen Dejan Varl zaradi zadrževanja, potem pa je moral na kazensko klop še Marcel Rodman. Robert Petrovicky je ob prednosti dveh igralcev več z bližine zadel že v 3. minuti.

Kristan preprečil višje vodstvo Slovakov
V 7. minuti je moral za dve minuti na hladno Ivan Čiernik. V "power playu" so risi zapretili prek Davida Rodmana. Anže Kopitar je tik po izteku kazni za las streljal mimo vrat. Sredi prve tretjine so risi vzpostavili ravnotežje in tudi novih kazni si niso privoščili. V zadnjih minutah so Slovaki znova dvignili ritem. Dve minuti pred koncem prvega dela je Radovan Somik ušel obrambi Slovenije in sam pridrsal pred Kristana, ki je sijajno posredoval. Razmerje v strelih na gol je bilo kar 18:4 v korist Slovakov.

David Rodman v okvir vrat, Hossa pa v polno
V 23. minuti je David Rodman krenil iz svoje tretjine po desni strani in z izjemnim strelom zadel vratnico, na drugi strani je Andrej Podkonicky z ugodnega položaja zgrešil vrata. V 26. minuti sta bila izključena Peter Fabus in Varl. Ob igri štirih proti štirim je Juraj Kolnik našel povsem osamljenega Marcela Hosso, ki je zlahka povišal na 0:2. Tudi ob igralcu več (izključen je Čiernik) so bili risi povsem nemočni, zapretil je le Kopitar s strelom mimo gola. Slovaki bi lahko iz protinapada zabili nov zadetek, a je bil Kristan na mestu.

Robar le zatresel slovaško mrežo
Pritisk Slovaške se je le še stopnjeval. Po desni strani je v 31. minuti ušel Lubomir Višnovsky, v sredini pa je palico podstavil Podkonicky in na semaforju je pisalo 0:3. V 34. minuti se je Mitja Robar z desne strani odločil za zvit strel in plošček je med nogama vratarja Jana Lašaka končal prek golove črte. Podala sta Kopitar in Damjan Dervarič.

Petarda odjeknila že v drugi tretjini
Slovaki so se razjezili in v 36 sekundah dvakrat ukanili Kristana. V 36. minuti je Dominik Granak streljal, Kristanu je še uspelo odbiti plošček, Andrej Kollar pa ga je poslal za njegov hrbet. V naslednji akciji je Podkonicky zaposlil Čiernika, ki je z diagonalnim strelom z bližine še petič zatresel slovensko mrežo. Po 40 minutah je bilo razmerje v strelih 9:39!

Priložnost je dobil tudi Hočevar
Na začetku zadnje tretjine je slovenski selektor Mats Waltin v gol postavil Andreja Hočevarja, Kristan pa je ostal na klopi. Zaradi prekrška nad razpoloženim Robarjem sta morala na kazensko klop Andrej Sekera in Juraj Kolnik. Risi so bili znova povsem brez zob, še najbližje je bil s strelom iz modre črte Miha Rebolj. Slovaki so le še čakali na zadnji pisk sirene, Kolnik je v 57. minuti zadel vratnico. Hočevar je v zadnji tretjini z 11 obrambami mrežo ohranil nedotaknjeno.

Boj za obstanek, prva tekma:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA 0:1
1:5 (0:1, 1:4, 0:0)
Robar 34.; Petrovicky 3., Hossa 27., Podkonicky 31., Kollar 36., Čiernik 37.

Streli: 11; 50
Obrambe: Kristan 34, Hočevar 11; Lašak 10
Izključitve: 10 min; 10 min
Igralca tekme: Kopitar; Hossa

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku.
Druga tekma, nedelja ob 1.15:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA

Morebitna 3. tekma, sreda ob 1.15:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA

Quebec:
FRANCIJA - ITALIJA (v zmagah 1:0)
3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Treille 10., Amar 40., Bordeleau 52., Pittis 9., Helfer 60.

A. G.

Goli s tekme Slovenija - Slovaška