Po odličnih predstavah so risi postali favoriti srečanja. Na štirih tekmah so dosegli 12 golov in jih prejeli 14 ter s tem osvojili štiri točke. Foto: Reuters
Po odličnih predstavah so risi postali favoriti srečanja. Na štirih tekmah so dosegli 12 golov in jih prejeli 14 ter s tem osvojili štiri točke. Foto: Reuters
Avstrijci po golu Marca Pewala
Izredno redek prizor na Slovaškem - veselje Avstrijcev po golu. V prvem delu je gol dosegel le Marco Pewal, ki pa se je nato hitro poškodoval, proti Belorusom pa sta poraz omilila Oliver Setzinger in Michael Schiechl. Foto: EPA
Vratar Fabian Weinhandl (Avstrija)
Največji avstrijski glavobol predstavlja vratarsko vprašanje. Jürgen Penker je v 140 minutah igre ubranil le 82,19 % strelov, Fabian Weinhandl pa v 100 minutah 87,04 % strelov. Skupaj sta prejela natanko 20 golov. Foto: Reuters
Marcel Rodman
Izkušeni Marcel Rodman je pravi strup za Avstrijce, pri katerih je sicer odigral že pet sezon svoje bogate kariere. Na štirih pravih srečanjih jim je zabil štiri gole. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Thomas Koch (Avstrija)
Na drugi strani imajo risi slabe izkušnje s Thomasom Kochom, ki je na olimpijskih kvalifikacijah tri minute pred koncem izsilil podaljšek, nato pa še podal za zmagoviti gol Lakosa. Foto: EPA
Michael Grabner (NY Islanders)
Tako kot Slovenci pogrešajo Anžeta Kopitarja, Jana Muršaka, Eda Terglava in Jana Urbasa, pri Avstrijcih manjkajo njihovi zvezdniki, kot so Thomas Vanek, Michael Grabner, Andreas Nödl in Thomas Pöck. Še posebej skeli prepoved NY Islandersov in Buffala, ki Grabnerju in Vaneku nista dovolila nastopa na Slovaškem. Foto: Reuters
Samozavetsi proti Avstriji ne sme manjkati

Toda v skupini za obstanek, kjer dve ekipi ostaneta med najboljšimi, dve pa izpadeta, je mogočih še precej drugih scenarijev. Lahko nastane tudi krog treh reprezentanc z enakim številom točk, pri katerem bi o obstanku nazadnje odločala razlika v zadetkih. Slovenski hokejisti so zato poudarjali, da se ne obremenjujejo s tekmeci ter da razmišljajo samo o svoji igri.

Bled in skrhan nasprotnik
Sloveniji
, ki ima za seboj štiri dobre tekme, s katerimi je navdušila navijače in jih navdala z optimizmom, nasproti stoji bleda Avstrija, ki je največje razočaranje prvenstva. Severni sosedje so doživeli štiri gladke poraze (z ZDA 1:5, s Švedsko 0:3, z Norveško 0:5 in Belorusijo 2:7), za nameček pa poročajo o napetostih iz slačilnice, kjer je porušeno zaupanje med igralci in selektorjem Billom Gilliganom.

V ozadju tudi ligaški prestiž
Risi v en glas opozarjajo, da bodo "orli" vseeno nevarni, ker bi ob porazu s Slovenijo izgubili vse možnosti za obstanek. Poleg tega bo nedvomno prisotnega tudi nekaj sosedskega rivalstva, saj razen napadalca Oliverja Setzingerja vsi Avstrijci igrajo za klube lige Ebel, v kateri igra tudi 18 slovenskih reprezentantov.

Za Avstrijce tekma za biti ali ne biti
"Ne smemo niti malo popuščati. To, kar smo pokazali v zadnjih štirih tekmah, moramo samo še nadgraditi. Za Avstrijce je to tekma za biti ali ne biti. Ranjen tekmec pa je najbolj nevaren. Fantje so na treningu delovali zelo zbrano, to želimo prenesti tudi na tekmo in nadejamo se dobrega rezultata. Strokovni štab analizira vsakega tekmeca, Avstrijce zelo dobro poznamo, pogledali bomo še njihove tekme na SP-ju in se nanje dobro pripravili. Če gremo v tekmo sproščeno, se nimamo česa bati. Treba je igrati zbrano, imeti čim manj izključitev in biti potrpežljiv," je po petkovem treningu tekmeca analiziral pomočnik trenerja Nik Zupančič.

Selektor Kopitar je trening opravil s tričetrtinsko močjo. Nekaterim nosilcem igre je dal prosto že po polovici, mlajši so ostali na ledu do konca. Vsi pa so optimistični pred nadaljevanjem SP-ja 2011, kjer bi obstanek med elito prinesel tudi izboljšanje izhodišča v kvalifikacijah za zimske olimpijske igre in ravno Soči 2014 je veliki cilj Matjaža Kopitarja.

Pazljivi v obrambi in samozavestni v napadu
"Vedeli smo, da je prva tekma ključna za nadaljevanje. Smo na pravi poti, a to je samo en kamenček. To, da so Avstrijci do zdaj vse izgubili, še nič ne pomeni. Tudi Francozi so izgubili z 1:9, pa so si naslednji dan izborili obstanek. Tudi Avstrijci imajo svojo računico, da ostanejo v tej skupini in jutri bo enako težka tekma, kot je bila včerajšnja. Biti moramo stoodstotni, pazljivi v obrambi in samozavestni v napadu," pred tekmo razmišlja pomočnik kapetana Marcel Rodman.

Da slovenski tabor pričakuje drugo zmago, je na glas razkril Boštjan Goličič, ki je z dobrimi igrami napredoval v 3. napad z Andrejem Hebarjem in Rokom Pajićem. "Pričakujem vsekakor zmago. Avstrijce zelo dobro poznamo iz lige Ebel, so kakovostni igralci. Mogoče tega do zdaj še niso pokazali. Vemo, česa so sposobni in se bomo morali nanje dobro pripraviti. Gre za rivalstvo sosedskih držav in obeta se hud boj," je odločen "Golica".

Selektor Gilligan na robu prepada
Avstrija se je, poleg tega, da je do zdaj doživljala udarec za udarcem na ledu, morala še preseliti. Iz Košic, kjer so igrali vse dozdajšnje tekme, so Avstrijci pripotovali v Bratislavo, takoj po tekmi pa se bodo v soboto spet vrnili na vzhod Slovaške za zadnjo tekmo v boju za obstanek.

"Boljši smo, kot smo pokazali do zdaj. Slovence dobro poznamo, vemo, da smo enakovredni in morda bomo zato bolj samozavestni. Brez tega v športu ne moreš izkoristiti svojih talentov," pred tekmo s Slovenci v preobrat svoje ekipe verjame Bill Gilligan, za katerega bo to tudi tekma, po kateri se lahko poslovi od selektorskega stolčka.

Napadalec Salzburga Thomas Koch kljub nizu porazov tudi še ni obupal: "Zelo dobro se poznamo iz lige. Slovenija je zelo dobro igrala, mi pa moramo svojo igro dvigniti, sicer nimamo možnosti. Če pa bo vsak dal od sebe to, česar je sposoben, bo drugače."

Štiri prave tekme in le ena zmaga risov
Najdaljšo zgodovino srečanj ima samostojna Slovenija ravno z Avstrijo, s katero je 20. marca 1992 tudi odigrala svojo prvo reprezentančno tekmo - na Dunaju je bilo 1:0 za gostitelje. Na svetovnih prvenstvih sta se karavanški sosedi srečali trikrat: v letih 2002 in 2003 so bili v 3. krogu prvih skupin boljši Avstrijci. V Göteborgu je bil rezultat 5:3, v Helsinkih pa 6:2. Risi so se "orlom" za boleča poraza, s katerima bi se izognili boju za obstanek, maščevali leta 2005, ko so jih v zadnji tekmi skupine za obstanek na avstrijskem ledu v Innsbrucku premagali s kar 6:2. Zadnje srečanje na uradnem tekmovanju je bilo 5. februarja 2005 v kvalifikacijah za ZOI 2010. V Hannovru so risi zapravili dobljeno tekmo in po golu Andrea Lakosa izgubili v podaljšku s 4:3.

Skupina za obstanek, 2. krog:
Sobota ob 12.15 (Bratislava):
AVSTRIJA - SLOVENIJA

Ob 12.15 (Košice):
BELORUSIJA - LATVIJA

Lestvica:                       

BELORUSIJA 1 1 0 0 0 7:2 3
SLOVENIJA 1 1 0 0 0 5:2 3
LATVIJA 1 0 0 0 1 2:5 0
AVSTRIJA 1 0 0 0 1 2:7 0


3. krog:

Nedelja ob 20.15 (Košice):
LATVIJA - AVSTRIJA

Ob 20.15 (Bratislava):
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Samozavetsi proti Avstriji ne sme manjkati