Bo priložnost dobil mladi Luka Gračnar? Foto: Drago Cvetanovič
Bo priložnost dobil mladi Luka Gračnar? Foto: Drago Cvetanovič
Češki hokejisti
Češki hokejisti lovijo četrto zaporedno medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Slovenski hokejisti bodo skušali presenetiti Čehe
Risi obiskali živalski vrt

Čehi na letošnjem prvenstvu ne blestijo, danes so komaj premagali Dansko po kazenskih strelih z 2:1. Na drugi strani je Slovenija po treh tesnih porazih v sredo proti Švici doživela visok poraz s 7:1. Zdaj imajo Danci dve točki prednosti pred Slovenijo (3:1), kar pomeni, da morajo risi za ohranitev upanja premagati Čehe po rednem delu tekme.

Priložnost za Luko Gračnarja?
Selektor Matjaž Kopitar je na uradni spisek dodal tudi centra Gala Korena in branilca Luka Tosiča, kar morda napoveduje spremembo v posameznih napadih. Morda bo priložnost med vratnicama dobil Luka Gračnar.

Razingar: Čaka nas bistveno težje delo
"Imeli smo svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Zdaj nas čaka bistveno težje delo, skušati presenetiti koga izmed velikih. Bomo skušali presenetiti, a bo težko, so kakovostnejši od nas, tu ni skrivnosti. Faktor presenečenja, ujeti jih na levi nogi, malo nas bodo podcenjevali ... ko vratar ubrani nemogoče in ko izkoristimo priložnosti, lahko tudi koga presenetimo. A to ni Belorusija, to so tisti, ki odločajo o medaljah," razmišlja kapetan Tomaž Razingar.

Risi prost dan izkoristili za počitek
Slovenski igralci so prost dan izkoristili za počitek in sprostitev v stockholmskem predelu Djurgarden, se pomešali med domačine, ki so ob prazniku preplavili ulice, ter skušali ostati čim bolj mirni pred dvobojem s Čehi.

M. Rodman: "Morali bomo odigrati perfektno tekmo"
"Igrali smo štiri tekme v petih dneh. Ledu, ploščka in energije je bilo kar veliko za tako kratek čas. Dobro je, da se spočiješ, danes smo se sprehodili, čas bo za počitek, da si napolnimo baterije," je prosti dan obnovil Marcel Rodman in se ozrl na peto tekmo: "To so hokejske velesile in morali bomo odigrati perfektno tekmo, da dobimo kakšno točko. S tem, kaj se dogaja v češki ekipi, se ne obremenjujemo. Imamo precej težav v svojih vrstah, čeprav se dobro razumemo, ker nimamo točk. Moramo se obrniti nase in najti način, kako priti od njih."

Številne težave v češkem taboru
Češka je sicer največje razočaranje iz velike sedmerice, saj je na štirih tekmah osvojila le pet točk za tesno uvodno zmago nad Belorusijo (2:0), nato je izgubila s Kanado (1:2) in Švico (2:5), ter dobila kazenske strele z Dansko (2:1). Kljub na papirju zvenečim imenom in desetim okrepitvam iz NHL-a, daleč največ med evropskimi reprezentancami, kemije v četi Aloisa Hadamczika ni, češki mediji pa poročajo o številnih težavah, tako zdravstvenih kot osebnih.

Na štirih tekmah dali le šest golov
Edina hokejska prvina, ki jim trenutno gre, je igra z igralcem več, saj so tako dosegli kar štiri od skupno le šestih golov. Za primerjavo Slovenija je na štirih tekmah dosegla sedem golov. V igri je do zdaj 6-kratne svetovne prvake držal predvsem izjemno razpoloženi vratar Alexander Salak (93,3 %), ki pa ima poškodovan prst, a je na srečo ozdravel na papirju prvi vratar Ondrej Pavelec (Winnipeg).

Hudler zabil tri gole
V obrambi levji delež tekme preigrata Zbynek Michalek (Phoenix) in Ladislav Šmid (Edmonton). V napadu sta edina gola ob enakovrednem razmerju zabila Jirži Hudler (3 goli/Calgary) in Michalek, željo in nekaj točk pa sta prispevala še Radim Vrbata (Phoenix) in Jirži Tlusty (Carolina).

Lovijo četrto zaporedno medaljo
Veliki dolžniki so vsi hokejisti iz evropskih klubov, zaradi česar je malo verjetno, da se bodo Čehi še četrto leto zapored domov vrnili z medaljo: leta 2010 v Nemčiji so bili nazadnje svetovni prvaki, na zadnjih dveh prvenstvih pa so se okitili z bronom.

Slovenija je s Češko odigrala le dve tekmi, obe na SP-jih elitne divizije. Leta 2003 je bilo v Helsinkih 2:5, leta 2006 v Rigi pa le 4:5 za Čehe.

Skupina Stockholm:

Petek ob 16.15:
SLOVENIJA - ČEŠKA

Ob 20.15:

ŠVEDSKA - KANADA

Skupina Helsinki:

Petek ob 15.15:
SLOVAŠKA - AVSTRIJA

Ob 19.15:
RUSIJA - FINSKA

Slovenski hokejisti bodo skušali presenetiti Čehe
Risi obiskali živalski vrt