Anders Bastiansen z dvema goloma in Jan Urbas z odličnim drsanjem ter igro tako v napadu kot v obrambi sta opozorila nase v Stockholmu. Foto: Reuters
Anders Bastiansen z dvema goloma in Jan Urbas z odličnim drsanjem ter igro tako v napadu kot v obrambi sta opozorila nase v Stockholmu. Foto: Reuters
Rok Tičar in Žiga Jeglič
Naveza Rok Tičar-Žiga Jeglič je Slovence tik pred odmorom vrnila v igro. Foto: BoBo
Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar je po prvi tretjini svojim varovancem dal prava navodila, a nato vseeno ostal brez uvodne zmage. Foto: Reuters
Roy Johansen
Roy Johansen v drugi tretjini s svojimi varovanci ni našel recepta za razigrane rise, na njegovo srečo je bil odlično razpoložen vratar Lars Haugen. Foto: Reuters
Finska
Finska je še drugič srečno zmagala. Nemce je ugnala v podaljšku, tokrat pa je sprožila proti vratom manj strelov kot Slovaška. Foto: EPA
Švedska
Švedi so se po porazu s Švicarji pobrali. Foto: EPA
Risi izgubili uvodno tekmo proti Norveški

Risi so se po uvodni tremi in dvojčku Andersa Bastiansena hitro znašli v zaostanku z 0:2, ki pa jim ga do konca tekme kljub prepričljivi igri ni več uspelo izničiti.

Sloveniji je po slabi prvi tretjini tik pred odmorom znižanje prinesel Žiga Jeglič, varovanci Matjaža Kopitarja pa so v drugi tretjini silovito pritisnili, a ostali brez gola za izenačenja. Norveška je v zadnji tretjini uspešno branila prednost in z golom v prazno mrežo dokončno odločila zmagovalca. Razmerje strelov je bilo 25:22 za Norveško.

Osredotočiti se na Belorusijo in jutri slaviti
"Začeli smo zares slabo, hitro dobili dva gola, nato pa šele začeli stopnjevati igro. Precej dobro smo jo odnesli v prvi tretjini, nato pa nadigrali Norvežane. Škoda, da nam ni uspelo doseči drugega gola kljub dobrim priložnostim. Bilo je težko, vendar je treba pozabiti to tekmo, se osredotočiti na Belorusijo in jutri slaviti," je v prvem odzivu za Val 202 dejal strelec edinega slovenskega zadetka Žiga Jeglič.

Prva tretjina: izteklo se je bolje, kot je sprva kazalo
Slovenija je v prvi tretjini iztržila več, kot je sprva kazalo, potem ko jo je z golom v zadnji minuti prvega dela v igro vrnil Jeglič. Rok Tičar je ukradel plošček za norveškimi vrati in podal pred gol, kjer je vdrsal Jeglič in z močnim strelom vratarju Larsu Haugenu ni pustil nobenih možnosti. Risi (začeli so Tičar, Sabolič, Jeglič ter Gregorc in Robar) so kar nekoliko prestrašeno začeli srečanje. Kot da ne bi poznali agresivnega pristopa nasprotnika, ki je to takoj izkoristil in prevzel pobudo. Že v drugi minuti je David Rodman izgubil plošček, Bastiansen pa se je odlično znašel pred Robertom Kristanom in ga premagal s strelom med nogama. Prvič. Norvežani so nadaljevali pritisk, imeli dvakrat igralca več, a so risi ubranili svojo mrežo. Do začetka 15. minute, ko je Bastiansen odlično vdrsal in po dolgi podaji Mathisa Olimba še drugič premagal Kristana s strelom med nogama. Slovenija je sicer občutno manj prihajala pred norveški gol, a vseeno ni ostala brez priložnosti. Po srečnem naključju in strelu Jegliča se je že v uvodnih minutah zatresla vratnica norveškega gola, še eno odlično priložnost z desne strani pa je imel v 16. minuti po lepi podaji Blaža Gregorca Robert Sabolič.

Risi v drugi tretjini našli igro iz Vojensa
Odmor med tretjinama je očitno prav prišel selektorju Matjažu Kopitarju, saj je Slovenija v drugi tretjini zaigrala na ravni olimpijskih kvalifikacij iz Vojensa. Sijajno se je taktično postavljala in vajeti igre vse bolj prevzemala v svoje roke. Vse bolj živčne Norvežane, najlepšo priložnost zanje je v 26. minuti zapravil njihov prvi zvezdnik Patrick Thoresen, so Slovenci v drugem delu nadstreljali z 10:2. Ob izključitvi Mariusa Holteta v 29. minuti so risi prvič resneje pritisnili proti norveškim vratom, najlepšo priložnost je imel Marcel Rodman, nato pa v drugi polovici tretjine oblegali gol nasprotnika. Priložnosti so se vrstile druga za drugo. Ob igralcu manj v 35. minuti je eno lepših po podaji Žige Panceta zapravil Sabahudin Kovačević. V 39. minuti je nevarno zapretil še David Rodman.

Na prizorišče še Kristan, a kaj, ko izenačenja ni bilo
Norveška v tretji tretjini ni dovolila Slovencem, da bi se spet razigrali, in ob strpni igri v obrambi prežala na protinapade. Kar dva sta v zaključnih minutah zapravila Bastiansen in Mads Hansen, ki je zapravil tudi kazenski strel po prekršku Mitje Robarja v zaključku oziroma, bolje rečeno, sijajno je z 22. obrambo tekme posredoval Kristan. Hansen je v zadnjih sekundah le prišel na svoj račun in z golom v prazno mrežo postavil končni izid. Pri Sloveniji je imel nekaj polpriložnosti Jeglič, najlepšo pa sta v igri dveh proti enemu zapravila Aleš Kranjc in Tomaž Razingar.

Časa za obžalovanje ni, rise že jutri ob isti uri čakata nov obračun in nov poskus za tri točke. Tekmec bo Belorusija. Iz elitne divizije izpadeta skupno najslabši ekipi iz obeh skupin po rednem delu.

Derbija večera Fincem in Švedom
V prvem derbiju večera je Finska z 2:0 premagala Slovaško. Za Fince sta zadela Juhamatti Aaltonen in Petri Kontiola. Slovaki so sicer "nadstreljali" domače s 36:23, a je v finskih vratih blestel Antti Raanta.

Uro kasneje se je zmage nad Češko veselila tudi Švedska, in sicer z 2:1. Švedi, ki so v prvem krogu izgubili s Švicarji, so tokrat z goloma Jimmieja Ericssona (11.) in Henrika Tallinderja (24.) povedli z 2:0. Jiri Hudler (33.) je Čehe vrnil v igro, vendar jim nato ni uspelo izenačiti. Razmerje strelov je bilo kar 39:18 za Švede.

SP elitne divizije 2013

Skupina Stockholm

SLOVENIJA - NORVEŠKA
1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Jeglič 20.; Bastiansen 2., 15., Hansen 60.

KANADA - DANSKA
3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Duchene 31., 48., Stamkos 32.; Green 5.

ČEŠKA - ŠVEDSKA
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Hudler 33.; Ericsson 11., Tallinder 24.

Lestvica:         T  Z ZK PK P     To 
KANADA            1  1  0  0 0  +2 3  
NORVEŠKA          1  1  0  0 0  +2 3  
ČEŠKA             2  1  0  0 1  +1 3  
ŠVICA             1  1  0  0 0  +1 3  
ŠVEDSKA           2  1  0  0 1   0 3  
SLOVENIJA         1  0  0  0 1  -2 0  
BELORUSIJA        1  0  0  0 1  -2 0  
DANSKA            1  0  0  0 1  -2 0  
ZK-zmaga po kaz. strelih in podaljšku 
PK-poraz po kaz. strelih in podaljšku 


Skupina Helsinki

ZDA - AVSTRIJA
5:3 (1:2, 4:1, 0:0)
Moss 11., Johnson 24., 39., Stapleton 30., Palushaj 31.; Latusa 5., Welser 6., Schuller 34.

RUSIJA
- LATVIJA
6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Birjukov 14., Medvedjev 29., Radulov 33., Rjasenski 39., Kovalčuk 41., Petrov 45.

FINSKA - SLOVAŠKA
2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Aaltonen 12., Kontiola 43.

Lestvica:         T  Z ZK PK P     To 
FINSKA            2  1  1  0 0  +3 5  
RUSIJA            1  1  0  0 0  +6 3  
SLOVAŠKA          2  1  0  0 1  +2 3  
ZDA               1  1  0  0 0  +2 3  
NEMČIJA           1  0  0  1 0  -1 1  
AVSTRIJA          1  0  0  0 1  -2 0  
FRANCIJA          1  0  0  0 1  -4 0  
LATVIJA           1  0  0  0 1  -6 0  
ZK-zmaga po kaz. strelih in podaljšku 
PK-poraz po kaz. strelih in podaljšku 










																			

			
			
Risi izgubili uvodno tekmo proti Norveški