Kdo bo koga tolažil po tekmi: Muršak Tatarja ali Tomaš Jana? Soigralca v AHL-u in tudi NHL-u sta bila dolgo
Kdo bo koga tolažil po tekmi: Muršak Tatarja ali Tomaš Jana? Soigralca v AHL-u in tudi NHL-u sta bila dolgo "cimra" in še zdaj v rednem stiku. Sicer je med Slovaki kar 10 letošnjih soigralcev slovenskih hokejistov. Foto: Reuters
Tomaž Razingar
V Sočiju so vsi goli padli v zadnji tretjini: Tičar 43., Razingar 49., Kopitar 50. za Slovenijo in Jurčo v zadnjih sekundah za Slovaško. Foto: Reuters

Osebno jih veliko poznam in vedno je nekaj posebnega igrati proti prijateljem in znancem. Sem se videl s soigralci, ker smo nastanjeni v istem hotelu. A ko stopiš na led, so vsa prijateljstva končana.

Žiga Jeglič
Andrej Meszaroš (Slovaška) ob zmagovitem golu v podaljšku proti Belorusiji
Slovaška ima v svojih vrstah 7 igralcev iz NHL-a in 9 iz KHL-a, od tega šest iz vrst Slovana Bratislave, za katerega igrata tudi Rok Tičar in Žiga Jeglič. Foto: Reuters
Marian Gaborik
Marian Gaborik je svojega centra Anžeta Kopitarja že pred dnevi na Twitterju posvaril pred 5. majem. Gaborik sicer ni igral lani v Sočiju, zato pa je v Ostravi deset takratnih slovaških olimpijcev. Foto: Reuters

Spočiti in polnih baterij moramo Slovakom še enkrat pokazati, kdo so Slovenci, tako kot na olimpijskih igrah.

Branilec Blaž Gregorc
Risi v Ostravi
Med turnirjem je Aleš Mušič iz 4. centra napredoval v 3., kjer bo imel zdaj ob sebi kapetana Tomaža Razingarja in dvakratnega strelca Žigo Panceta. Foto: EPA
vratar Robert Kristan (Slovenija)
V vratih bo skoraj zagotovo začel Robert Kristan, ki je v Sočiju polovil 27 strelov Slovakov, na koncu pa mu je zmanjalo 18 sekund, da bi ohranil mrežo nedotaknjeno. Na olimpijskih igrah ima "Lix" dve zmagi, medtem ko mora drugo na SP-ju elite še pribraniti. Foto: Reuters

Ostravo so v dneh svetovnega prvenstva v hokeju okupirali slovaški navijači, pri čemer ustvarjajo v ČEZ Areni daleč najboljše vzdušje in se stene tresejo ob skandiranju "Slovensko, Slovensko". Vsekakor drži, da je Slovaška pomožni drugi gostitelj in ravno podpora s tribune je obakrat pomagala fantom na ledu, da so prišli do dveh dramatičnih zmag. Z Dansko po sedmi seriji kazenskih strelov in proti Belorusiji v podaljšku.

Po "loteriji", v podaljšku in ...
Slovaki (novinarji in navijači), ki prav tako poznajo rek, da gre v tretje rado, tako zdaj napovedujejo novo dramo, a tokrat večerno zmago že po rednih 60 minutah. Sočasno pa je jasno, kaj je posledica Sočija - spoštovanje in obravnavanje Slovenije kot resnega nasprotnika med hokejsko elito. Prvi plošček v Ostravi bo padel ob 20.15.

Tatar: "Moramo biti previdni"
"Slovenija ima zelo močen napad z Anžetom in Janom, nazadnje na olimpijskih igrah so nas premagali in moramo biti previdni,"
je dejal Tomaš Tatar, nekoč soigralec in sostanovalec Muršaka v organizaciji Detroita. Vseeno je vzhajajoči zvezdnik Rdečih kril zatrdil, da se na Kopitarja ne bodo nič posebej pripravili. Belorusi so AK11 zaustavljali tudi s po tremi igralci, tudi Rusi so bili posebej pozorni nanj, a jim je enkrat vseeno ušel.

"Poznamo Slovenijo in vemo, kaj se je zgodilo nazadnje. Zelo smo zadovoljni z dvema zmagama, čeprav tesnima, saj to na koncu bolj odloča kot zmage. Opozorili so nas na slovenske nevarnosti in smo pripravljeni. Drugače pa gremo od tekme do tekme, čeprav je res četrtfinale osnovni cilj," je pristop Slovaške obrazložil ključni branilec Dominik Granak, dvakratni prvak KHL-a z Dinamom Moskvo, ki zaradi hude poškodbe ni igral v Sočiju in se je komaj dobro vrnil v vrhunski hokej.

Šestič zares s Slovaki
Na svetovnih prvenstvih štiri srečanja in štiri zmage Slovakov, začelo pa se je že v skupini C pred 21 leti.

SP skupine C 1994
Slovenija - Slovaška 0:9
SP 2008 - dvoboj za obstanek
Slovenija - Slovaška 1:5
Slovenija - Slovaška 3:4 - "loterija"
SP 2011
Slovenija - Slovaška 1:3


In seveda tukaj še olimpijsko srečanje:
OI 2014 Soči
Slovenija - Slovaška 3:1
Odigranih je bilo še šest prijateljskih tekem in ravno na zadnji februarja na Dunaju je Slovenija dosegla drugo (zaporedno) zmago. Skupna razlika v golih je sicer kar 42:20 za Slovaško.

Laco brani, Meszaroš največ igra in tudi zabija
V vratih je nesporna št. 1 Jan Laco, ki sicer nima vrhunske statistike (89 odstotkov ubranjenih strelov), a je v ključnih trenutkih preprečeval, da bi nasprotniki vodili za kaj več kot gol. Izpadli NHL-ovec in žrtev risov ob Črnem morju Jaro Halak je zavrnil vpoklic. Obrambi ob defenzivno usmerjenem pomočniku kapetana Granaku poveljuje Andrej Meszaroš, z dvema goloma veliki junak zmagovitega preobrata proti Belorusiji, sicer pa igra skoraj 23 minut na tekmo oz. z naskokom največ med vsemi.

Prvi zvezdnik že tarča kritik
Napad je po slovaških standardih problematičen - iz igre so tako kot Slovenci dosegli pet golov. Od prvega zvezdnika in krila Anžeta Kopitarja v Los Angelesu so pričakovali veliko več, tako pa je Marian Gaborik na turnirju zapravil že tri kazenske strele in si nabira izključitve. Če temu dodamo še izpogajani pozni prihod v reprezentanco, so razumljive vse ostrejše kritike na Slovaškem.

Slabe priprave in dvomi v izbor kapetana
Na pripravah izbranci Čeha Vladimirja Vujteka niso blesteli, številni so bili nejevoljni, ker je za 1. centra in kapetana izbral Tomaša Kopeckyja, za katerim je pri Floridi slaba sezona - med neuspešnim zaključnim lovom na končnico je v 4. napadu, nekajkrat celo na tribuni. Vendar so Slovaki iz NHL-a z izpadom Detroita dobili dva mlada napadalca: omenjenega Tatarja in Tomaša Jurča, ki sta že podala za zmagoviti Meszarošev gol v podaljšku.

Selektor Kopitar izpostavil slovaške okrepitve
"Slovaki so z njima drugačni. Vedeli smo, da bosta prišla, zanimalo me je, kako bo videti 'power play' z njima, in mislim, da bomo pripravljeni,"
je na prišleka opozoril slovenski selektor Matjaž Kopitar, ki pa ima svoje probleme. Eden izmed teh je tudi premajhno število izsiljenih prekrškov, saj je Slovenija na dveh tekmah imela le šest minut igralca več. Na srečo na drugi strani samo prav toliko časa tudi enega manj. Prvi napad je močnejši za pozdravljenega Jana Urbasa, medtem ko je vsaj za nekaj tekem izgubljen najmlajši v reprezentanci - vratar Luka Gračnar.

Napak v igri se risi dobro zavedajo
Po zadnji dobri tretjini proti Belorusiji in enakovredni igri z Rusijo v zadnjih 40 minutah so reprezentanti enotni: sestaviti tri dobre tretjine v eno samo tekmo in predvsem veliko veliko bolje začeti tekmo, ne pa si izkopati luknjo že na samem začetku.

"Preveč nervoze, preveč napak v obrambni in nevtralni tretjini," je Žiga Jeglič povzel probleme risov, na katere so bili opozorjeni med ponedeljkovo videoanalizo. "V napadu preveč kompliciramo, v obrambi pa grešimo," dodaja branilec Mitja Robar, ki tudi poudarja: "O Sočiju ne razmišljamo in se ne zanašamo nanj. Zagotovo o tem in predvsem veliko več o nas razmišljajo Slovaki."

Kristan: "Ključen je dober štart"
Pod posebnim pritiskom bo ob poškodbi Luke Gračnarja zdaj Robert Kristan, ki je izredno samokritičen do svoje predstave na prvi tekmi, zlasti zaradi napake ob tretjem golu. Na SP-jih elitne divizije je branil že na 23 tekmah, a slavil samo enkrat proti Latviji v Bratislavi. Slovenska vratarja sta do zdaj ubranila le 87 odstotkov strelov, manjka obramba več, ki bi dala poleta moštvu.

"Najlepša priložnost je zdaj, da se podpišem pod drugo zmago. Pomemben je začetek. Vemo, da smo obe prvi tretjini odigrali zelo nepremišljeno. Upam, da bomo končno imeli dober štart in potem bi morala iti tekma v našo korist," verjame izkušeni "Lix", kateremu bo hrbet zdaj kril Gašper Krošelj.

AK11 brez zbadanja z Gaborikom
S strani slovaških in tudi že finskih medijev oblegani Anže Kopitar je o pričakovanjih pred tekmo z dobrimi znanci povedal: "Čaka nas težka tekma. Odigrati moramo najboljšo tekmo, da jim bomo kos. Ne želim izpostavljati posameznikov pri nasprotnikih, a vem, česa sta sposobna Gaborik in Tatar. Z Marianom sva se videla, a ni bilo nobenega zbadanja, mogoče po tekmi, odvisno, ali bo dobro ali slabo. Že dolgo nam ni uspelo obstati med elito, in če bi to zdaj dodali lanskemu Sočiju, bi to bil res poseben uspeh za Slovenijo."

Iz Ostrave

Osebno jih veliko poznam in vedno je nekaj posebnega igrati proti prijateljem in znancem. Sem se videl s soigralci, ker smo nastanjeni v istem hotelu. A ko stopiš na led, so vsa prijateljstva končana.

Žiga Jeglič

Spočiti in polnih baterij moramo Slovakom še enkrat pokazati, kdo so Slovenci, tako kot na olimpijskih igrah.

Branilec Blaž Gregorc