20-letni Anže Kopitar je nedvomno gonilna sila slovenske reprezentance, kar je dokazal s tremi zadetki na prvenstvu. Foto: EPA
20-letni Anže Kopitar je nedvomno gonilna sila slovenske reprezentance, kar je dokazal s tremi zadetki na prvenstvu. Foto: EPA
Ljubomir Višnovsky in Juraj Kolnik
Slovenska rablja v Halifaxu, Višnovsky in Kolnik, sta zadela že v rednem delu, nato pa še na loteriji. Foto: EPA
Gneča pred slovaškimi vrati
Jan Lašak je odlično opravil delo v prvi polovici tekme, v kateri so prevladovali risi. Foto: EPA
Tomaž Razingar
Zadnja tekma je bila daleč najboljša slovenska na turnirju, s tako igro in s takim načinom vrnitev med najboljše ne bi smela biti vprašljiva. Foto: EPA
Veselje Slovakov
Po koncu so na tribunah Halifax Metro Centra zaplapolale slovaške zasatave. Foto: EPA
Andrej Hočevar
Andrej Hočevar je dobil prednost pred Robertom Kristanom. Foto: RTV SLO
Risi še tretjič izpadli iz elite

Redni del in podaljšek drugega srečanja boja za obstanek se je končal s 3:3. Na vrsti so bili kazenski streli, s tremi izvajalci na vsaki strani. Jan Lašak je ubranil strel Anžeta Kopitarja, Juraj Kolnik je ukanil Andreja Hočevarja. Izenačil je Tomaž Razingar, Hočevar pa je branil strel Marcela Hosse. Lašak je zatem prebral namero Davida Rodmana, Višnovsky pa je hladnokrvno zadel za drugo zmago Slovaške in slovo Slovenije od elitne divizije svetovnega hokeja.

Slovaki prvi zatresli mrežo
Po spodbudnem začetku risov si je Marjan Manfreda v šesti minuti prislužil dveminutno kazen zaradi spotikanja. Prednost igralca več je Slovakom prek Kolnika uspelo kaznovati pet sekund pred vrnitvijo debitanta na prvenstvih. V 10. minuti je Kopitar izigral slovaško obrambo in Laška, a je njegov strel ustavila prečka.

Lašak junak prve tretjine
V 12. minuti sta bila na Slovaški strani na hitro izključena Granak in Sladany, Slovenija pa je imela kar 1:46 prednost dveh igralcev več. Udarna peterka Kopitar-brata Rodman-Razingar-Rebolj je uspešno oblegala slovaška vrata, kjer pa je blestel Lašak. Najlepšo priložnost po podaji Kopija je zapravil kapetan Marcel, ko mu ni uspelo zabiti ploščka v napol prazna vrata. V prvih 20 minutah je Slovencem uspelo nadstreljati Slovake z 12:10, kar je prva in edina tretjina na prvenstvu, ki je po tej prvini pripadla risom.

Ko napad obrodi sadove
Tudi v nadaljevanju je bila pobuda na strani Slovencev, a je Lašak še naprej krotil poskuse prebujenih risov. V 25. minuti se je za napako na začetku tekme odkupil Manfreda, ki je najprej ukradel plošček izkušenemu Višnovskemu, si izmenjal podajo z Razingarjem, nato pa iz oči v oči ob bližnji vratnici ukanil slovaškega čuvaja mreže.

V osmih minutah padli trije goli
Na polovici srečanja so vajeti igre v svoje roke prevzeli Slovaki, ob dveh izključenih Slovencih (M. Rodman in Rebolj) so močno pritisnili na Hočevarjeva vrata. Ob izteku druge kazni je Ivan Čiernik nekako zbezal plošček pred vrata, kjer je prisebni kapetan Robert Petrovicky povišal na 2:1. Čez tri minute je sledila velika napaka slovenske obrambe, Čiernik je lepo našel osamljenega branilca Višnovskega, ki je v solu mojstrsko preigral Hočevarja (3:1). V predzadnji minuti je sledil zvezdni trenutek Davida Rodmana, ki je z natančnim in močnim strelom z razdalje znižal na 2:3. V drugi tretjini so Slovaki streljali 19-krat, Slovenci pa 10-krat.

Manfreda zamudil izenačenje
V 43. minuti je Razingar lepo prodrl po desni strani in idealno zaposlil osamljenega Manfredo, ki pa je namesto izenačujočega zadetka zadel le vratnico. Slovenski pritisk se je stopnjeval, a Kopitar in soigralci niso znali kaznovati izključitve Branislava Mezeja. Sledilo je obdobje raztrgane igre, v kateri so bili nevarnejši svetovni prvaki iz leta 2002.

Kopijeva mojstrovina
Pet minut pred koncem rednega dela je srečanje izenačil nihče drug kot Anže Kopitar, ki je s pravo bombo z modre črte matiral Laška; plošček je zadel sam zgornji desni kot slovaških vrat. Po 60 minutah igre je bilo razmerje strelov 39:26 v korist Slovakov.

Robar je v 1. minuti podaljška le za las streljal mimo vrat, na drugi strani pa se je priložnost ponudila Čierniku. Še lepšo je v 64. minuti zapravil Marcel Hossa, katerega strel iz neposredne bližine je Hočevar ubranil z izrednim refleksom. Sledila je loterija, v kateri je Slovenijo brez milosti pokopal Kopitarjev soigralec pri Los Angeles Kingsih.

S spremembami do več strelov
Selektor Waltin je za peto tekmo na turnirju pripravil kar nekaj sprememb v postavi, Namesto Roberta Kristana, ki je bil na tribuni, je v vratih začel Andrej Hočevar, prvi napad pa so sestavljali Anže Kopitar in brata Rodman, prvi branilski par pa Miha Rebolj-Mitja Robar.

Slovenci drugo leto v Litvo?
Slovenija je na svojem petem prvenstvu elitne divizije izgubila vseh pet tekem s skupno razliko v golih 6:22, a s "pirovo" nocojšnjo točko le ni končala turnirja brez točke. Na svetovnem prvenstvu Divizije I naj bi Slovenija po hitrem izračunu igrala v skupini s Kazahstanom, Litvo, Veliko Britanijo, Romunijo in Avstralijo; gostitelj pa naj bi bila najverjetneje Litva. Po vseh izpadih iz elite so se risi doslej vedno po najhitrejši poti vrnili med najboljših 16 hokejskih reprezentanc na svetu.

Kopitar že razmišlja o prihodnosti
"Mislim, da smo letos razočarali navijače, ki so nas podpirali tukaj in doma. Čim prej moramo pozabiti tole in pogled usmeriti v prihodnje leto," je bil po koncu prvenstva za Slovenijo potrt najboljši igralec risov Anže Kopitar. Priznanje sta dobila še Robert Kristan in Miha Rebolj.

BOJ ZA OBSTANEK, drugi tekmi:

Slovenija - SLOVAŠKA 0:2 - izid v zmagah
* 3:4 (0:1, 2:2, 1:0)
Manfreda 25., D. Rodman 39., Kopitar 56.; Kolnik 8., Petrovicky 32., Višnovsky 35.
* - po kazenskih strelih

Izvajalci kazenskih strelov (v oddebeljenem tisku uspešni strelci):

Kopitar x           Kolnik       
Razingar            Hossa x     
D. Rodman x         Višnovsky    
                                 
Streli: 29; 46                   
Obrambe: Hočevar 41; Lašak 29     
                                 
Izključitve: 12 min; 8 min       
Igralca tekme: Hočevar; Višnovsky

Postava Slovenije:
Hočevar-Glavič; Rebolj-Robar, Dervarič-Milovanovič, Varl-Kranjc, Tavželj-Vidmar; M. Rodman-Kopitar-D. Rodman, Pretnar-Goličič-Hafner, Manfreda-Hebar-Razingar, Terlikar-Pajič-Mušič.

FRANCIJA - Italija 2:0 - izid v zmagah
6:4 (2:1, 1:1, 3:2)
Amar 9., Treille 15., 46., Zwikel 25., Desrosiers 42., Bordeleau 52.; Cirone 3., Signoretti 27., Iannone 45., Pittis 57.

Igrali so na dve zmagi.

Risi še tretjič izpadli iz elite