Ljubljančani so drugo leto zapored dvignili pokal v dvorani Zlato polje v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljančani so drugo leto zapored dvignili pokal v dvorani Zlato polje v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Trener Ljubljančanov Jure Vnuk ni mogel računati na kapetana Aleša Mušiča, manjkala sta tudi Luka Ulamec in Luka Zorko. Pri železarjih je manjkal izkušeni Miha Brus. Predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec je podelil pokal, ki ga je dvignil nadomestni kapetan Žiga Svete.

Zmaji trikrat zapravili vodstvo v prvi tretjini
V uvodni tretjini obrambi res nista blesteli, priložnosti so se vrstile in po 20 minutah je bil izid 3:3. Zmaji so povedli v 4. minuti, ko je Žigu Kogovšku še uspelo odbiti strel Žiga Pešuta, plošček pa je v mrežo pospravil Anže Ropret. Strelec zadetka je moral kmalu zatem na kazensko klop zaradi spotikanja, kar so železarji unovčili. Urban Sodja je streljal mimo vrat, plošček se je odbil od ograde, Jaka Šturm pa je z leve strani zatresel mrežo, ko je Žan Us že ležal na tleh.

Anže Ropret, ki je blestel že v polfinalu proti Triglavu, je načel mrežo Jeseničanov na finalni tekmi.
Anže Ropret, ki je blestel že v polfinalu proti Triglavu, je načel mrežo Jeseničanov na finalni tekmi.

V 9. minuti so imeli Ljubljančani prednost dveh igralcev 46 sekund. Erik Svetina je igral z visoko palico, nato pa so imeli Jeseničani še preveč igralcev na ledu. Ko se je prva kazen iztekla, je Nik Simšič podal pred vrata, kjer je Žan Jezovšek ukanil Kogovška. Le 40 sekund zatem je izenačil Jaka Ankerst po podaji Jake Sodje. Železarji so izkoristili tudi drugi "power play", izključen je bil Mark Čepon zaradi spotikanja.

Velika napaka izkušenega Kranjca
V 11. minuti je Sašo Rajsar z desne strani podal do Gala Korena, ki je krenil sam proti Kogovšku in ga matiral z bekhendom. Ljubljančanom tudi tretjega vodstva ni uspelo zadržati, saj je v 18. minuti veliko neumnost naredil izkušeni branilec Aleš Kranjc. Izza vrat je pod pritiskom Blaža Tomaževiča podal pred vrata, a je zadel vratarja Usa v drsalko, plošček pa se je odbil v mrežo.

Izkušeni Andrej Hebar je tik pred koncem druge tretjine znižal na 4:6. Foto: www.alesfevzer.com
Izkušeni Andrej Hebar je tik pred koncem druge tretjine znižal na 4:6. Foto: www.alesfevzer.com

Železarji po prekinitvi popolnoma popustili
V 29. minuti je moral na kazensko klop Erik Svetina, branilec Miha Logar je z modre črte zadel vratnico, odbiti plošček pa je v mrežo poslal Enes Gorše.

Sever zadel takoj po prihodu iz kazenske klopi
Jeseniški navijači so nato prekinili tekmo z dimno bombo sredi druge tretjine, sodniki so zaradi megle poslali igralce v garderobo. Ko so se po odmoru hokejisti vrnili na led, so imeli železarji igralca več. Mark Sever se je ravno vrnil iz kazenske klopi, ko so Jeseničani izgubili plošček, Sever je krenil sam proti vratom in poslal plošček pod prečko za vodstvo s 5:3. Izjemna poteza mladega hokejista. To je šokiralo železarje, ki nikakor niso našli prave igre. V 39. minuti je Sašo Rajsar iz bližine povišal na 6:3. 28 sekund pred koncem druge tretjine je veteran Andrej Hebar spretno podstavil palico po strelu Žige Urukala in vlil nekaj upanja Jeseničanom.

Mark Čepon in Gašper Glavič sta poskrbela še za pretep. Brez petja pesti pravega derbija pač ni. Foto: www.alesfevzer.com
Mark Čepon in Gašper Glavič sta poskrbela še za pretep. Brez petja pesti pravega derbija pač ni. Foto: www.alesfevzer.com

Simšič in Kujavec potrdila gladko zmago zmajev
Sodniki so odločili, da odmora po drugi tretjini ne bo, saj sta bili ekipi četrt ure v garderobi že zaradi prekinitve po pol ure igre. Srečanje se je takoj nadaljevalo. V 47. minuti je v protinapad krenil Aljaž Chvatal, ki je podal do Simšiča za 7:4. Končni izid je postavil Anej Kujavec sedem minut pred koncem, ko je preusmeril plošček po strelu Goršeta.

Dve minuti pred koncem je sledil še pretep Marka Čepona in Gašperja Glaviča, ki pa seveda ni več vplival na končni razplet.

Lanski finale odločil Sašo Rajsar
Hokejska zveza Slovenije tretje leto prireja pokal v turnirski obliki, v prvi izvedbi v Celju 2017 so Jeseničani s 3:0 dobili finale proti SŽ Olimpiji. Lani v Kranju je Olimpija tekmo dobila z 2:1. Odločilni zadetek je dosegel Sašo Rajsar.

Pred dvema tednoma sta se najboljši slovenski ekipi srečali na Poletni ligi na Bledu, zmaji so po zaostanku z 0:1 dobili s 4:1.

Obe ekipi bosta tudi letos tekmovali v Alpski ligi, ki se začenja naslednjo soboto.

Finale:
SIJ Acroni Jesenice - SŽ OLIMPIJA
4:8 (3:3, 1:3, 0:2)
400; Šturm 6., Ankerst 10., Tomaževič 18., Hebar 40.; Ropret 4., Jezovšek 9., Koren 11., Gorše 29., Sever 34., Rajsar 39., Simšič 47., Kujavec 53.


Polfinale:
Slavija Junior - SIJ ACRONI JESENICE
1:6 (0:3, 0:3, 1:0)
Skerlep 50.; Glavič 15., U. Sodja 17., Ankerst 19., J. Sodja 28., Tomaževič 33., Hebar 33.

SŽ OLIMPIJA - Triglav
4:2 (1:0, 0:0, 3:2)
Ropret 17., Simšič 42., Gorše 43., Kranjc 57.; Ahačič 41., Zupan 44.