Goran Dragić je kot kapetan vodil reprezentanco do največjega uspeha slovenskega športa. Izbran je bil za MVP-ja EuroBasketa, decembra pa tudi za najboljšega slovenskega športnika. Zdaj je postal še ime leta Vala 202. Foto: Reuters
Goran Dragić je kot kapetan vodil reprezentanco do največjega uspeha slovenskega športa. Izbran je bil za MVP-ja EuroBasketa, decembra pa tudi za najboljšega slovenskega športnika. Zdaj je postal še ime leta Vala 202. Foto: Reuters

Dragić je reprezentanco popeljal do zmage na evropskem prvenstvu in bil najboljši igralec turnirja v Carigradu. "Podaril nam je trenutek, na kakršnega so čakale generacije, trenutek ponosa ob slovenski zastavi. Poosebil je vrhunskost, ohranil pa dostopnost in izjemen občutek za ekipo, za kolege, za ljudi. Prvi med zmagovalci, ki so zaslužni, da september ni bil le še en september, ampak 17. september 2017! Dan, ko je Slovenija prvič v svoji zgodovini stopila na evropski košarkarski prestol. Najboljši igralec, pravi kapitan, veliki kapetan!" je ob razglasitvi povedal odgovorni urednik Vala 202, Mirko Štular.

Ker Goran Dragić košarkarske uspehe trenutno žanje v tujini, je nagrado, mozaik Janeza Mučiča, v njegovem imenu prevzel selektor moške članske košarkarske reprezentance Rado Trifunović. Leta 2016 je bilo ime leta prav tako športno, to je bil smučarski skakalec Peter Prevc.

Poslušalci so vse leto izbrali posameznike, ki so s svojo humanitarnostjo, inovativnostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali v 2017. Med 172 posamezniki, ki so izstopali, so poslušalci izbrali 12 tistih, ki so postali ime meseca. Ime leta na Valu 202 pa izberejo finalisti, pri čemer ne morejo glasovati sami zase.

Tudi letos se je na sprejemu pred prireditvijo nominirancem in tistim, ki sodelujejo pri projektu Botrstvo, pridružil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Režiser prireditve je Nejc Levstik, portrete nominirancev in grafično podobo prireditve je oblikoval Maj Valerij, videoposnetke o najpomembnejših projektih, ki jih je letos kreiral Val 202, sta posnela Gašper Andrinek in Jan Grilc, druge videoposnetke je posnela ekipa Vala 202.


Kdo so bili tisti, ki so bili izbrani za ime posameznega meseca? Januar je najbolj zaznamoval Vid Kavtičnik, kapetan slovenske rokometne reprezentance, ki si je na svetovnem prvenstvu v Franciji s tretjim mestom priborila prvo medaljo s svetovnih prvenstev v ekipnih športih.

Februarja so poslušalci Vala 202 za ime meseca izbrali dijaka Gimnazije Vič Erazma Stoniča. Na mednarodni tehnološki konferenci v Pekingu je predstavil projekt Model rastlinske čistilne naprave s solarnim dezinfektorjem in se pri komaj osemnajstih letih postavil ob bok najboljšim svetovnim inovatorjem, katerih skupni cilj je razvoj novih tehnologij.

»Moja želja ob pisanju slovnice je bila, da bi jo začeli mladi dojemati kot nekaj zabavnega,« trdi Kozma Ahačič, ki so ga marca izbrali za ime meseca. Z dvema izdajama slovnice za osnovnošolce in dijake je prekinil dolgoletno tradicijo ene same akademske slovnice. Napisal je privlačno, razumljivo slovnico za vse tiste, ki bi radi dobili kratek vpogled v sodoben knjižni jezik, kot ga kažejo sodobni korpusi slovenskega jezika.

Peter Dakskobler, predstavnik gibanja gorskih kolesarjev odprimopoti.si, ki je pri nas pripravilo množično čistilno akcijo čiščenja kolesarskih in planinskih poti, za kar so organizatorji dobili priznanje Mednarodne gorskokolesarske zveze IMBA Evropa, je aprila postal ime meseca.

Komik Andrej Težak - Tešky je v desetih dneh pretekel 600 kilometrov in skupaj s kolegi v smeh spravil občinstvo v tridesetih slovenskih mestih, celoten izkupiček izziva, 10.320 evrov, pa je namenil projektu Botrstvo. Dober namen so opazili tudi poslušalci in ga maja razglasili za ime meseca.

Vita Ivičič je na tednu mode v svetovni prestolnici mode v Milanu dobila nagrado za najboljšo inovativno kolekcijo tekstila, zato so jo junija izbrali za navdihujoče ime meseca.

Julij je najbolj zaznamoval Marko Podgornik, direktor podjetja Mikro+Polo in ambasador akcije Ustavi se, ki spodbuja k razmisleku o prehitrem tempu življenja. Dokazuje, da gre tudi drugače: njegovi zaposleni imajo neomejeno število dni plačanega dopusta, brezplačno prehrano in veliko prostega časa, ki ga preživijo z družino in prijatelji.

Vodja vseslovenskega taborniškega Zleta 2017 v Velenju – enega največjih taborniških dogodkov zadnjega desetletja, na katerem se je družilo skoraj tisoč tabornikov in prostovoljcev iz 11 držav, postavljenih pa so imeli kar 400 šotorov – Jasna Vinder je avgusta postala ime meseca.

Goran Dragić, kapetan slovenske košarkarske reprezentance in najboljši igralec na evropskem prvenstvu, na katerem je skupinski del potekal v štirih državah, izločilni boji pa v Carigradu, je navdušil vse Slovence, zato ne preseneča, da je septembra postal tudi ime meseca.

Oktobra je poslušalce Vala 202 najbolj navdušil Matic Vizjak, inovativni mladi kmet leta, ki na ekološki kmetiji v Šmarju pri Jelšah ohranja stare načine pridelovanja hrane, svoje izdelke pa ponuja na spletni strani kmetije.

Novembra je ime meseca postal Jan Golja, novinar in pobudnik dobrodelne akcije Mali koraki za velik cilj, v kateri so letos zbirali sredstva za hišo zavetja Palčica, zatočišče za tiste otroke, ki so v domačem okolju kakor koli ogroženi.

Zadnji mesec v letu je najbolj prepričala Eva Vrščaj, vodja projekta Imuno, v okviru katerega si študenti prizadevajo zmanjšati strahove in izobraziti javnost o pomenu cepljenja, zato je decembra postala ime meseca.