Na evropskem prvenstvu B-divizije mlajših članov je v povprečju dosegal 11,8 točke in 9 skokov na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Na evropskem prvenstvu B-divizije mlajših članov je v povprečju dosegal 11,8 točke in 9 skokov na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
V pomlajeni reprezentanci je nekaj nadarjenih košarkarjev, v katere se polagajo upi za prihodnost. Eden glavnih je nedvomno tudi Jurij Macura. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo je zapustil pred štirimi leti, od tedaj pa se kali pri Baskonii. Foto: www.alesfevzer.com
Trifunović: Četrtfinalna tekma proti Latviji najboljša, kar sem jih doživel
Randolph: Kvalifikacijski termini so larifari

Slovenija je dobila novo družinsko navezo v reprezentanci. Namreč zdravniku evropskih prvakov Marku Macuri se je pridružil njegov sin Jurij, ob Gregorju Glasu trenutno najmlajši v slovenski vrsti, ki se pripravlja na kvalifikacijska obračuna z Latvijo in Turčijo. Košarkar, ki bo decembra dopolnil 19 let, je vrstnik Luke Dončića. Tako kot novopečeni NBA-jevec je tudi on že zgodaj zapustil rodno Ljubljano in se preselil v Španijo, kjer se kali v Vitorii pri Baskonii. Leto po odhodu na Pirenejski polotok je bil tudi edini Slovenec, ki je sodeloval na kampu Jordan Brand Classic v Zagrebu, kjer so bili zbrani najbolj nadarjeni Evropejci.

"Za zdaj je vse super. Fantje so me res lepo sprejeli. Biti v reprezentanci je velika stvar in počutim se res dobro. Občutek je fenomenalen oziroma v bistvu težko opišem, kako se počutim. Trenirati in se družiti s temi igralci je nekaj posebnega," je ob prvem prihodu v izbrano vrsto opisal mladenič, ki je z 211 centimetri prihodnji nosilec reprezentance pod obročema. Zaradi tradicionalnega pomanjkanja visokih igralcev je v Jurija položenih še toliko več upov. Na spisek ga je Rado Trifunović uvrstil že novembra, a se je nato Baskonia odločila, da mu – tako kot vsi preostali evroligaši – ne prižge zelene luči za nastop. Pozneje decembra je moral na operacijo. Po artroskopiji levega kolena je počival več tednov, a že poleti, ko je igral za reprezentanco mlajših članov na evropskem prvenstvu, dokazal, da se je vrnil na ustrezno raven.

Pred petimi leti fotografija z Vidmarjem
Zdaj prvič vadi s člansko selekcijo, kjer bo nabiral izkušnje tudi z bojem z najboljšim slovenskim visokim košarkarjem zadnjih let, Gašperjem Vidmarjem. "Se spomnim, da sem se, ko je bilo v Ljubljani evropsko prvenstvo, na enem treningu fotografiral z Vidmarjem. Neverjeten občutek je, da zdaj z njimi treniram. Res sem se veselil teh prvih treningov," je povedal Macura, ki je poleti leta 2014 iz Ljubljane, kjer je športno pot začel pri Slovanu in jo nadaljeval pri Olimpiji, odšel v Baskijo.

V ponedeljek je neposredno iz Španije priletel na prvi trening z evropskimi prvaki. Kot je dejal, mu tokrat klub odhoda ni oviral. Večino časa je med pripravami preživel s prvo ekipo Baskonie, s katero ga veže še triletna pogodba. Kje bo dejansko igral v novi sezoni, pa še ne ve: "Klub ni delal težav, le postavili so točen datum, kdaj lahko grem v reprezentanco, in to so zahtevali, da se spoštuje. Večinoma sem treniral s prvo ekipo, v drugo sem šel le za nekaj časa, ko je prva šla na turnir, zaradi česar potem ne bi mogel priti sem."

"Kar se tiče nove sezone, se res še nismo o tem pogovarjali ali se kar koli dogovorili. Možnosti, da bi bil del prve ekipe, mislim, da so. Mogoče bom tudi posojen, a ne želim o tem govoriti. Lani sem velik del sezone izgubil zaradi operacije in nisem veliko igral," je dodal Ljubljančan, ki o vlogi v reprezentanci ne razmišlja, le pravi: "Prišel sem naredit svoje delo. Dati od sebe sto odstotkov in pomagati ekipi na vse mogoče načine kot lahko. To je tudi delo mladih, ki pridemo sem pobrat ogromno izkušenj."

Z mlajšimi člani vrnil Slovenijo tja, kamor sodi
Jurij se je pridružil ekipi, v kateri je kar nekaj mladih in nadarjenih košarkarjev, ki so pustili dober vtis na pripravljalnih tekmah proti Hrvaški: "Ogledal sem si obe tekmi in res so odigrali zelo dobro, predvsem borbeno. Nisem pričakoval tako dobrega izida. Fantje so me navdušili z igro." Skupaj z Aljažem Bratcem, ki je tokrat tudi prvič dobil priložnost v članski selekciji, sta igrala na evropskem prvenstvu U20, ko si je Slovenija izborila vrnitev v A-divizijo. Macura je bila najučinkovitejši slovenski košarkar na turnirju, hrkati tudi prvi strelec in skakalec.

"Na prvenstvu sem si povrnil samozavest po tej poškodbi, ki sem jo imel. Dokazal sem, da sem prišel nazaj na to raven in ujel ritem. S fanti smo se dobro odrezali in vrnili Slovenijo tja, kamor sodi," je povedal Macura, ki težave z utrujenostjo, kot nekateri mladeniči, ni imel. "Vzel sem si pet ali šest dni počitka po evropskem prvenstvu, potem pa sem najprej treniral z Anžetom Mačkom, 20. avgusta pa sem odšel v Španijo. V reprezentanco sem prišel dobro pripravljen," je sklenil nadarjeni mladenič, ki prihaja iz povsem košarkarske družine. Oče Marko je nekdanji košarkar, zdaj pa reprezentančni zdravnik. Tudi mama Urška in starejša sestra Živa sta se ukvarjali s košarko, mlajši brat Sergej pa se mu je lani pridružil v Vitorii in se prav tako kali v mlajših selekcijah baskovskega velikana.

Trifunović: Četrtfinalna tekma proti Latviji najboljša, kar sem jih doživel
Randolph: Kvalifikacijski termini so larifari