Luka Janežič (skrajno desno, fotografija je arhivska) je dopoldne s časom 46,73 zmagal v svoji predtekmovalni skupini. Foto: EPA
Luka Janežič (skrajno desno, fotografija je arhivska) je dopoldne s časom 46,73 zmagal v svoji predtekmovalni skupini. Foto: EPA

Janežič je v drugi od treh polfinalnih skupin osvojil drugo mesto, potem ko je v ciljnem finišu za stotinko ugnal Poljaka Kajetana Duszynskega (47,26). Premočno je zmagal Nizozemec Liemarvin Bonevacia (46,75). Finale bo v soboto ob 20.10.

Janežič: Dokazal sem, da sem še vedno med najboljšimi v Evropi
"Nisem bil stoodstotno prepričan, ali bom prišel v finale, ko smo prečkali ciljno črto. Presenečen sem bil, da je prišel Poljak tako blizu po prvi progi. Ampak se je izšlo, sem ga prehitel. Težava je, da zaradi poškodbe nisem treniral, kot bi moral, to se po dveh tekih v enem dnevu še bolj pozna. Vesel sem, ker sem dokazal, da sem še vedno med najboljšimi v Evropi, in to bom skušal dokazati še v finalu. Sem pa razbremenjen, z drugačnim izhodiščem kot na prejšnjih EP-jih, nisem v vlogi favorita. Kljub temu sem prišel na Poljsko, da nekaj dokažem, in pred mano je še finale,"
je poudaril Janežič.

Janežič v finale, Rudolfu zmanjkalo za polfinale

"Finiš je moja dobra stran"
Bonevacia ga je zelo hitro prehitel, čeprav je na peti progi startal za njim. "To sem pričakoval, v prvih 200 m gre zelo hitro zunaj in v dvorani, to je njegov značilen tek. Vedel sem, da lahko na šesti progi, ki je najvišje, izkoristim večji zagon v zavoju in da lahko pridem na drugo mesto. Pa je bilo precej prerivanja in sem nazadoval na tretje. Moral sem čakati na finiš, ki je moja dobra stran," je pojasnil Vodičan.

Na dvoranskem EP-ju pred dvema letoma v Glasgowu je bil kot velik favorit šele četrti, pred štirimi leti v Beogradu pa je po diskvalifikaciji zaradi prestopa proge ostal brez boja za odličja. "Ta dogodek v Beogradu težko odpišem, ostane v glavi. Vsakič ko grem na stezo, je to prisotno, čeprav skušam to odmisliti. Dvakrat sem se ujel pred padcem danes, zato čas ni najboljši, a sem vseeno prišel v finale. Ko sem se drugič lovil, sem bil bolj utrujen, prvič pa je bilo to psihično težje zdržati, ker veš, da imaš dva tekmovalca pred seboj in moraš nujno enega prehiteti, v nasprotnem je konec," je še povedal slovenski rekorder. Skupno je sicer dosegel 11. izid, a tokrat je bila pomembna le uvrstitev v skupini.

Janežič iz ozadja izvlekel finalni nastop na EP-ju

Janežič dopoldne tekel 46,73
Pred tem je Janežič v dopoldanskem sporedu v prvi kvalifikacijski skupini zmagal s svojim najboljšim izidom sezone, 46,73 sekunde. Na koncu je bil to skupno četrti čas, prvega je imel Nizozemec Tony Van Diepen (46,54). V isti disciplini sta nastopila tudi Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac. Mesec Košir je bil 26. (47,47), Grahovac pa 34. (47,84).

Žanu Rudolfu se ni uspelo prebiti v polfinale na 800 m

V kvalifikacijah na 800 metrov je bil neuspešen Žan Rudolf, ki je v svoji skupini zasedel četrto mesto s časom 1:49,88. V polfinale so vodila prva tri mesta. Zmagal je Amel Tuka (1:49,58) iz Bosne in Hercegovine. V kvalifikacijah troskoka je obstal tudi Jan Luxa (12.; 15,78 m), kar je bilo premalo za finale. Za finale bi moral skočiti 16,28 m.

"Že na začetku sem vedel, da bo tek taktičen, ker je bila zelo močna skupina, nihče pa po času ni šel naprej. Po prvih 200 m sem bil tretji, potem pa je prišlo do prerivanja in sem se umaknil zadaj v koloni, da ne bi po nepotrebnem izgubljal energije. Potem sem 150 m pred ciljem napadel, počutil sem se močnega, a sem jih malo preveč spustil naprej. Malo prej bi moral napasti. Malo sem razočaran, ker sem videl, da se lahko z drugimi kosam povsem enakovredno," je nastop ocenil Rudolf.

Horvatova in Smonkarjeva obstali v kvalifikacijah
Anita Horvat
in Jerneja Smonkar se nista uvrstili v polfinale teka na 800 m. Horvatova je bila peta v šesti, zadnji kvalifikacijski skupini z 2:06,06, to mesto pa je zasedla tudi Smonkarjeva z 2:05,44 v peti skupini. Smonkarjeva je dosegla skupno 15. izid, Horvatova pa 22.

Lia Apostolovski je preskočila 1,87 m, kar pa je bilo premalo za finale. Foto: www.alesfevzer.com
Lia Apostolovski je preskočila 1,87 m, kar pa je bilo premalo za finale. Foto: www.alesfevzer.com

Lia Aposotolovski za las zgrešila finale
Zvečer je bila Lia Apostolovski z izenačenim izidom sezone, 1,87 m, v skoku v višino deveta in je za las zgrešila finale najboljše osmerice. Apostolovska je na višini 1,91 m letvico trikrat podrla. Jezna je bila posebej po drugem poskusu, ko se je letvica nekaj časa majala na stojalu in nato padla ter ji zaprla pot v finale. Izpadla je, ker je osem tekmovalk preskočilo 1,91 m.

"Mislila sem že, da sem preskočila, čutila sem, da je bil skok dober, ampak je letvica vseeno padla. Škoda, ampak sem vesela, izenačila sem svoj izid sezone. Delila sem deveto mesto, za finale pa bi bilo treba preseči osebni rekord. To je bil moj zadnji skok v zimski sezoni. Nastopila sem šele, skupaj z mladinskimi, na svoji drugi veliki tekmi. Nabrala sem si nove izkušnje in optimistično grem v poletno sezono," je povedala 20-letna hčerka nekdanjega slovenskega rekorderja v skoku v višino Saše Apostolovskega.

Za najboljša izida sezone poskrbela Grk Miltiadis Tentoglou in Belgijka Nafissatou Thiam
V petek je bilo sicer podeljenih šest kompletov medalj. Pri moški daljini je z najboljšim izidom sezone 8,35 metra zmagal Grk Miltiadis Tentoglou. V ženski konkurenci pa je za najboljši izid sezone poskrbela belgijska peterobojka Nafissatou Thiam (4904 točke).

ATLETIKA                             
                                     
EVROPSKO DVORANSKO PRVENSTVO         
                                     
TORUN, petkove končne odločitve      
                                     
MOŠKI                                
                                     
Krogla (M):                          
 1. T. STANEK        ČEŠ        21,62
 2. M. HARATIK       ŠVE        21,47
 3. F. MIHALJEVIĆ    HRV        21,31
                                     
Daljina (M):                         
 1. M. TENTOGLU      GRČ       * 8,35
 2. T. MONTLER       ŠVE         8,31
 3. K. PULLI         FIN         8,24
                                     
1500 m (M):                          
 1. M. LEWANDOWSKI   POL      3:38,06
 2. J. GOMEZ         ŠPA      3:38,47
 3. I. FONTES        ŠPA      3:39,66

Ženske

Krogla (Ž):                          
 1. A. DONGMO        POR        19,34
 2. F. ROOS          ŠVE        19,29
 3. C. SCHWANITZ     NEM        19,04
                                     
3.000 m (Ž):                         
 1. A.-E. MARKOVC    VB       8:46,43
 2. A. FINOT         FRA      8:46,54
 3. V. OCKENDEN      VB       8:46,60
                                     
Peteroboj (Ž):                       
 1. N. THIAM         BEL       * 4904
 2. N. VIDTS         BEL         4791
 3. X. KRISZAN       MAD         4644
                                     
       * - izid sezone na svetu