Matjaž Kek je v številnih intervjujih po tekmi kar žarel od sreče. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek je v številnih intervjujih po tekmi kar žarel od sreče. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek
Misija Poljska: končana. Naslednja misija: Slovaška. Foto: Marko Madžarac
Zlatko Dedič
Zlatko Dedič je za reprezentanco dosegel dva zadetka. Oba proti Poljakom. Foto: Marko Madžarac
Leo Beenhakker
Leo Beenhakker po visokem porazu s Slovenijo ne vodi več poljske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Matjažem Kekom
Sanjska predstava nogometašev


Mariborčan, ki je od svojih varovancev prejel prelepo darilo za 48. rojstni dan, je v pogovoru za MMC zaupal svoje občutke med tekmo in spregovoril o fantastični sredini predstavi slovenske reprezentance. Boj za 2. mesto vsekakor ne bo lahek, a je slavljenec prepričan, da se Slovenija lahko v svoji skupini povzpne celo na sam vrh.

Matjaž, čestitke za visoko in pomembno zmago ter seveda za vaš rojstni dan. Pred tekmo je bilo težko pričakovati, da se bo tekma razpletla s tako visokim izidom. Vse je šlo kot po maslu. S čim ste najbolj zadovoljni?
Z zmago in z igro, ki smo jo prikazali. Tudi z voljo, elementom hrabrosti, samozavestjo fantov in s polnimi tribunami v Ljudskem vrtu, ki je naš velik zaveznik.

Razpletlo se je brez težav ...
... no, problemi so bili, ampak mi smo tekmo pripeljali v tisto fazo, ko so Poljaki ostali brez kakršnih koli možnosti. Ostaja pa še vedno dejstvo, da smo lahko boljši, tako vsak posameznik kot tudi reprezentanca.

Kje vidite največjo rezervo?
Ne bom zdaj o tem. Mi moramo tekmo najprej dobro analizirati, vendar vedno si lahko boljši. Od fantov vedno zahtevam, da dajejo vse od sebe, danes pa so šli še celo preko svojih zmožnosti. Tako, da jim lahko še enkrat čestitam!

Je bil cilj čim prej zadeti?
Seveda, saj je na vsaki tekmi to cilj. Mi smo to dosegli na pravi način, in sicer v akciji, ki je bila bliskovita. Potem smo dosegli še drugi gol. V 2. polčasu smo prednost držali modro, si priigrali nekaj priložnosti, predvsem pa smo igrali nogomet in prepričan sem, da so ljudje lahko uživali. Videli so odprt nogomet, brez kalkuliranja, in to je bila tista Slovenija, ki si jo jaz počasi predstavljam.

Poljaki niso pokazali praktično ničesar ...
... mi smo jih prisilili v to! Igrali smo taktično disciplinirano, predvsem pa so si fantje dosti bolj želeli zmage, vsaj takšen je moj občutek, kot Poljaki.

Kako bi pa opisali ta veličasten ambient v Ljudskem vrtu?
Ljudski vrt je res trdnjava. V kvalifikacijah smo zmagali vse, kar se je zmagati dalo. Proti Čehom smo mogoče odigrali eno pametno taktično tekmo. Sicer pa, če štirikrat zmagaš in igraš enkrat neodločeno, potem moraš biti zares zadovoljen. Na koncu se je videlo, kaj pomeni, če publika stoji za tabo.

Zadetki so padali v idealnih trenutkih: na začetku tekme, pred koncem 1. polčasa in na začetku nadaljevanja ...
... in dosegali so jih pravi ljudje! Pravi igralci.

Ste si oddahnili komaj ob tretjem zadetku?
Ne. Oddahnil sem si, ko je bilo konec tekme. To je pač moj način vodenja tekme. Bil sem pa neizmerno vesel. Res, vse čestitke fantom.

Na novinarski konferenci ste omenili, da je Leo Beenhakker velik "gentleman". Vam je kaj povedal po tekmi?
Ne, le drug drugemu sva zaželela srečo. To je sedaj zanj težka situacija. Vendar jaz sem se danes naučil ogromno od takšnega strokovnjaka, kot je Leo, predvsem pa, kako ostati velik, ko ekipa ne igra dobro oziroma, ko izgubiš.

Pred tekmo je bilo veliko ugibanj, kdo bo začel v napadu. ali Ljubijankič ali Dedič. Kdaj ste se dokončno odločili za Dediča?
No, tega ne bom zdaj razlagal. Imel sem dileme, razmišljal sem in danes sem pač zadel.

Še vprašanje o Slovaški. Kako zdaj iti na to tekmo? Zmaga nas namreč celo ohranja v boju za 1. mesto v skupini.
Enako kot na vse preostale. Mi imamo svoj cilj, ukvarjali se bomo s svojimi problemi in pripravili dobro pot. Potem pa bomo pač poskusili odigrati na takšnem oziroma še boljšem nivoju.

Vas preseneča, da so Slovaki zmagali na Severnem Irskem?
Ne, ker vem, da so dobra ekipa, ki ima dobre posameznike in zasluženo so na vrhu v naši skupini.

Še verjamete v 1. mesto?
Vedno verjamem, ker je 20 točk možnih.

Pogovor z Matjažem Kekom
Sanjska predstava nogometašev