V soboto se bo ob 11.00 v obmorskem mestu Knokke-Heist odvilo slovesno odprtje letošnjega svetovnega prvenstva, predtem pa bo opravljen še uradni trening elite moških za nedeljski kronometer. V vožnji na čas bosta Slovenijo zastopala državni prvak Jan Tratnik in sveže zaročeni Tadej Pogačar.

Sorodna novica Mohorič: Če ostanemo praznih rok, bomo zelo razočarani

Na prvenstvu bo nastopilo skupno 22 slovenskih kolesark in kolesarjev, največ oči pa bo uprtih v zmagovalca Toura in Vuelte Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, a največje ambicije ima Matej Mohorič, za katerega je cestna dirka naslednjo nedeljo glavni cilj sezone 2021.

Pred 100 leti prvo prvenstvo na Danskem

Kot se je za Belgijo – eno najbolj kolesarskih držav na svetu – pričakovalo, je v severnem delu Flandrije ob Severnem morju že izjemno pestro. Belgijci so dolgo, da ne rečemo, predolgo čakali na novo izvedbo mavričnega prvenstva. Organizacijo so dobili ob 100. letnici prvega prvenstva, ki so ga leta 1921 pripravili v Københavnu na Danskem.

Sorodna novica Lappartient: Cilj Slovenije je, da z zgledom najboljših dveh razširi bazo

Tokrat gre za 94. izvedbo dirke v vseh kategorijah pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI) v vožnji na čas in na cestni preizkušnji. Belgijci so se odločili za dve prizorišči. Bolje rečeno, za dve območji na severnem delu Flandrije, kjer vsako leto pripravijo tudi nekaj klasičnih enodnevnih dirk, med katerimi ima v vsakoletnem koledarju najvidnejše mesto Dirka po Flandriji v aprilu. Cestna dirka spominja bolj na znano polklasiko Brabantsko puščico.

Kolesarji se tokrat teh cest in mnogih tlakovcev ne bodo pretirano dotikali, bo pa prvenstvo v Flandriji nedvomno še eden od kolesarskih praznikov v nenadejanem olimpijskem letu 2021. Po odprtju v Knokke-Heistu bodo ceste zavzeli ljubitelji, ki imajo na voljo tri proge, najdaljša s 65-kilometrskim krogom.

44 ravnih kilometrov z le 78 metri vzpona

Sorodna novica Van Aert prehitel Pogačarja in gre kot številka ena na domači SP

V reprezentančni hotel v manjšem turističnem biseru ob severnem morju De Haanu je prvi del slovenske odprave že prispel. "Za zdaj veliko še ne vem. Progo sem videl na računalniku. Vem, da je popolnoma ravna. Videli ste, da mi na podobni trasi v Italiji ni šlo vse po načrtih. Je pa res, tu bo skoraj 44 kilometrov, v Trentu jih je bilo polovico manj. Počakajmo na nedeljo," je ob prihodu razpredal Tadej Pogačar, ki je po evropskem prvenstvu izgubil vodilni položaj na svetovni lestvici, kjer je zdaj Belgijec Wout van Aert, tudi prvi favorit za zmago zadnji dan prvenstva v Flandriji.

Vem, da je povsem ravna. Videli ste, da mi na podobni trasi v Italiji ni šlo vse po načrtih. Je pa res, tu bo skoraj 44 kilometrov, v Trentu jih je bilo polovico manj. Počakajmo na nedeljo.

Tadej Pogačar o kronometrski progi

Trasa bo kolesarje vodila od mesta Knokke-Heist skozi Damme do Bruggea. Dolga je 43,3 km in večinoma ravninska, saj bodo morali tekmovalci premagati le 78 višinskih metrov. Preizkušnja bo tako pisana na kožo specialistom v vožnji na čas, ki so se izkazali že na evropskem prvenstvu pretekli teden v Trentu v Italiji.

Med glavne favorite v vožnji na čas spadajo predvsem domačin Wout Van Aert, branilec naslova Italijan Filippo Ganna ter novi-stari evropski prvak Švicar Stefan Küng in mladi Belgijec Remco Evenepoel, ki je za Küngom in Ganno osvojil bron na EP-ju.

Pogačar zelo sproščeno na nedeljski kronometer

Slovenca zunaj kroga glavnih favoritov

Tratnik in Pogačar spadata v drugo skupino favoritov, ki bi lahko ob dobrem dnevu posegli po zelo visoki uvrstitvi. Vseeno kolajna v vožnji na čas ni realna glede na ravninsko traso, ki je premalo razgibana in valovita, da bi lahko, denimo, prišel do izraza Pogačar, ki je na v vožnjah na čas slavil dve prestižni etapni zmagi na Dirki po Franciji.

Brez najboljših iz Tokia

Olimpijski prvak v tej disciplini Primož Roglič se je odpovedal nastopu, potem ko je tretjič zapored dobil Dirko po Španiji. Na štartu zaradi poškodbe tudi ni srebrnega iz Tokia Toma Dumoulina. Prav tako ne bo nastopil bronasti s proge pod Fudžijem in dvakratni svetovni prvak iz let 2018 in 2019 Rohan Dennis, pri čemer Avstralci začuda ne bodo imeli na kronometru niti enega nastopajočega, četudi jim pripadati dve mesti.

Zemljevid in prerez (čisto spodaj) kronometrske proge elite moških. Od obale do Bruggea in malce naokoli nazaj v slovito flamsko mesto. Foto: Organizator/ProCyclingMaps.com
Zemljevid in prerez (čisto spodaj) kronometrske proge elite moških. Od obale do Bruggea in malce naokoli nazaj v slovito flamsko mesto. Foto: Organizator/ProCyclingMaps.com

Trojica Pogačar, Roglič, Mohorič po visoko uvrstitev

Sorodna novica Slovenija je sposobna izpeljati prvenstvo, a težava je denar

Cestna dirka prihodnjo nedeljo bo v slogu spomladanskih klasik v tem delu Evrope zelo razgibana. Kolesarji se bodo spopadli z 2562 višinskimi metri ter številnimi kratkimi in strmimi vzponi. Trasa bo razdeljena v tri dele. Prvi bo tisti začetni krog od Antwerpna do Leuvena. Nato bo morala karavana kombinirano premagati dva zahtevna flandrijska kroga in osem krajših krogov v okolici Leuvena. Skupaj bo trasa dolga kar 268,3 km. A do takrat je še ves teden, predtem se bodo izvedli še vsi kronometri v drugih kategorijah.

Eugenia Bujak predstavnica Slovenije

Ženske bodo v članski konkurenci v vožnji na čas nastopile v ponedeljek ob 14.40. Članice se bodo spopadle s 30,3 km dolgo traso od Knokke-Heista do Bruggea. Glavna favoritinja bo evropska prvakinja Švicarka Marlen Reusser, sicer članica italijansko-slovenske ekipe Ale BTC Ljubljana. Edina slovenska predstavnica v vožnji na čas bo državna prvakinja Eugenia Bujak.

Brez nastopa v ekipni štafeti

Sorodna novica Znana slovenska reprezentanca za svetovno prvenstvo v Flandriji

Sledili bodo kronometri mlajših članov in mladink ter mladincev, v sredo pa še štafetni ekipni kronometer s po tremi ženskimi (22 km) in tremi moškimi predstavniki (22,5 km). A na štartu v sredo ob 13.45 ne bo Slovenije - zaradi enakega vzroka kot je bil odpovedan nastop na EP-juv Trentu. Po poškodbi Urše Pintar ni na voljo enakovredne tretje kolesarke za popolnoma ravninski kronometer.

Pri mlajših članih zgolj eno mesto za Govekarja

Slovenija bo zastopana v vseh mlajših kategorijah – ločene dirke za mlajše članice sicer ni na sporedu. Med mlajšimi člani bo dres z državnim grbom na cestni dirki nosil le Matevž Govekar, v vožnji na čas pa bosta tekmovala Nik Čemažar in Anže Skok. Med mladinci bo Jaka Špoljar tekmoval v obeh disciplinah, Fabijan Kralj, Vid Jeromel in Aljaž Turk pa zgolj na cestni dirki. Pri mladinkah bosta Nika Bobnar in Pija Galof dejavni v obeh disciplinah, Nuša Moroz pa bo tekmovala na cestni preizkušnji.

Slovenska reprezentanca za kolesarski SP 2021

Člani: Luka Mezgec, Matej Mohorič, Domen Novak, David Per, Jan Polanc, Jan Tratnik, Tadej Pogačar, Primož Roglič.
Članice: Urška Bravec, Eugenia Bujak, Špela Kern, Urška Žigart.
Člani do 23 let: Nik Čemažar, Matevž Govekar, Anže Skok.
Mladinci: Vid Jeromelj, Fabijan Kralj, Jaka Špoljar, Aljaž Turk.
Mladinke: Nika Bobnar, Pija Galof, Nuša Moroz.


Spored svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu 2021

VOŽNJE NA ČAS, Knokke–Heist–Brugge

Nedelja, 19. september:
14.30–16.55: vožnja na čas, člani (43,3 km)
Ponedeljek, 20. september:
10.40–12.50: vožnja na čas, mlajši člani (30,3 km)
14.40–16.40: vožnja na čas, članice (30,3 km)
Torek, 21. september:
10.30–12.20: vožnja na čas, mladinke (19,3 km)
14.55–17.05: vožnja na čas, mladinci (22,3 km)
Sreda, 22. september:
14.25–16.45: ekipna vožnja na čas (22,5 + 22 km)

CESTNE DIRKE, Antwerpen–Lueven

Petek, 24. september:
08.15–11.15: cestna dirka, mladinci (121,4 km)
13.25–17.40 cestna dirka, mlajši člani (160,9 km)
Sobota, 25. september:
08.15–10.15: cestna dirka, mladinke (75 km)
12.20–16.45: cestna dirka, članice (157,7 km)
Nedelja, 26. september:
10.25–17.00: cestna dirka, člani (268,3 km)

Prenosi na TV SLO 2/MMC-ju

Na TV SLO 2 in www.rtvslo.si si boste lahko ogledali prenose glavnih dirk s SP-ja v Flandriji, ki poteka ob stoletnici izvedbe prvega mednarodnega tekmovanja cestnih kolesarjev, kar je preraslo v vsakoletna svetovna prvenstva.

Nedelja ob 15.00: Kolesarstvo - svetovno prvenstvo: kronometer (M), prenos iz Bruggeja

Petek, 24. 9., ob 15.30: Kolesarstvo - svetovno prvenstvo: cestna dirka do 23 let (M), prenos iz Leuvna

Sobota, 25. 9., ob 14.45: Kolesarstvo - svetovno prvenstvo: cestna dirka (Ž), prenos iz Leuvna

Nedelja, 26. 9., ob 14.00: Kolesarstvo - svetovno prvenstvo: cestna dirka (M), prenos iz Leuvna