Richard Carapaz je dobil drugo etapo na letošnjem Giru in s silovitim zaključnim vzponom, na katerem je pridobil glede na tekmece več kot minuto, prevzel tudi skupno vodstvo. Foto: EPA
Richard Carapaz je dobil drugo etapo na letošnjem Giru in s silovitim zaključnim vzponom, na katerem je pridobil glede na tekmece več kot minuto, prevzel tudi skupno vodstvo. Foto: EPA

Do zdaj vodilni Jan Polanc je izgubil stik s favoriti na četrtem vzponu, na katerem si je nabral več kot šest minut zaostanka. V cilj je prišel sedem minut in 41 sekund za zmagovalcem. Skupno je sedmi.

Carapaz je pobegnil skupini, v kateri so bili vsi glavni favoriti za končno zmago, pod vrhom četrtega, najtežjega današnjega vzpona, dolgega 10 kilometrov. Do vrha si je priboril pol minute naskoka. Po spustu je z enako prednostjo prišel pod vznožje 8-kilometrskega ciljnega vzpona. Tam je prednost še povečeval, saj v ozadju ni bilo interesa za kakršen koli odgovor oziroma napad. Roglič se je vseskozi držal zadka Vincenza Nibalija, ki je nekajkrat med etapo nakazal napad, a učinka ni bilo.

Roglič zaostaja za sedem sekund
Ekvadorec je v ospredju skokovito višal prednost in v samem zaključku tudi slekel virtualno rožnatega Rogliča. V cilj je kot drugi prišel Simon Yates (+1:32), nekaj bonusnih sekund pa si je s tretjim mestom priboril Nibali in glede na Rogliča pridobil štiri sekunde. Skupaj z njima so ciljno črto prečkali Mikel Landa, Rafal Majka, Miguel Angel Lopez, Pavel Sivakov, Damiano Caruso in Joe Dombrowski. Roglič, ki kot da ni hotel obleči rožnate majice, za vodilnim Carapazom zaostaja sedem sekund.

V Rogličevi ekipi mešani občutki
Direktor Rogličeve ekipe Jumbo Visma Addy Engels ni povsem prepričan, ali so se na koncu pravilno taktično odločili: "Izgubili smo veliko časa glede na Carapaza, saj so se v ozadju odvijale igrice. Carapaz je bil na vzponu res hiter. Zdaj je v rožnatem in glede na to, kaj je pokazal na vzponu, res ne vem, kaj naj si mislim. Dobro je, da smo blizu in da nimamo majice, saj to hrani energijo in stres, toda nekega dne jo je treba obleči. Carapaz je pridobil dve minuti glede na Primoža in videli bomo, kako drago bomo to plačali."

Carapaz je bil seveda presrečen: "To jutro sem se počutil izjemno. Vedeli smo, da nam etapa z vsemi temi višinskimi razlikami ustreza. Čakal sem le pravi trenutek za napad. Dal sem vse od sebe, saj je bil na kocki celoten Giro," je takoj po prihodu v cilj povedal Carapaz, kolesar Movistara, ki bo zdaj še kako nevaren Rogliču, saj tudi v vožnji na čas ni pretirano slab. Na kronometru na letošnjem Giru, kjer je slavil Roglič, je bil enajsti – 1:55 za Slovencem.

Je imel Roglič težave s krči?
Davide Cassani, strokovni komentator RAI-a, je v studiu opozoril, da je imel Roglič v zaključku etape verjetno težave s krči. Pokazali so dva posnetka, ko je na kolesu zategnil nogo, kot bi želel raztegniti mišice.

Nibali tokrat hvalil Rogliča
Nibali je tokrat govoril veliko bolj mirno in tudi nasmejano o Rogliču. Vprašali so ga, ali ima tudi danes kakšno sporočilo zanj: "V primerjavi s prejšnjimi dnevi je danes sodeloval. Poglejte, včeraj sem bil malo razburjen. Razumite me, sem Sicilijanec, ko mi nekdo 'lomi jajca' ... res sem bil jezen (smeh). Danes sva tudi govorila. Imel je drugačen pristop, tako se vozi."

Burno že na začetku
Že prvi vzpon je razgibal karavano, napadel je veliki osmoljenec Gira Simon Yates, čigar skok je pokril Primož Roglič. Glavnina se je raztrgala, a ob spustu z Verrrayesa se je spet oblikovala. Na čelu z rožnatim Janom Polancem so vsi favoriti v pelotonu za ubežno skupino osmerice pred drugim vzponom na Verrogne zaostajali za 2:35.

Drugi vzpon ni prinesel večjih sprememb. Gorski cilj je dobil Giulio Ciccone, vodilni v seštevku točk hribolazcev. Glavnina z rožnato majico in vsemi favoriti je na vrh Verrogna, klanca prve kategorije, prišla 2:20 za vodilno osmerico.

Na tretjem vzponu na Truc d'Arbe (druga kategorija) se je vodilni osmerici pridružil še kvartet Tony Gallopin, Hubert Dupont, Ion Izogirre in Damiano Caruso. V tej skupini za vodilnim Polancem je najmanj zaostajal Hugh Carthy (+13:10). Glavnina, v kateri je tempo narekovala ekipa Jumbo Visma, je znižala zaostanek na 1:25.

Carapaz Polancu slekel rožnato majico

Četrti vzpon naredil selekcijo
Pred vzponom na Colle San Carlo so imeli ubežniki 1:40 prednosti pred glavnino. Četrti, najtežji vzpon dneva, je hitro začel redčiti vrste. Jan Polanc je kmalu izgubil stik z glavnino. Napadel je Vincenzo Nibali, a je Roglič odgovoril in se prilepil na njegov zadek. Damiano Caruso, moštveni kolega Nibalija, je navijal tempo in skupina kakih dvajsetih kolesarjev je lovila ubežnike drugega za drugim. Roglič je štiri kilometre pred zaključkom 10-kilometrskega vzpona prevzel virtualno rožnato majico.

Sorodna novica Nibali: Če bo Roglič še naprej kolesaril v takem slogu, ne bo dobil Gira

Carapaz pobegnil tri kilometre pred koncem vzpona
V vodstvu je bila skupina z devetimi kolesarji, med katerimi so bili vsi favoriti. Tri kilometre pred vrhom se je naprej izstrelil Richard Carapaz, ki je za Rogličem zaostajal za manj kot dve minuti. Za njim so se pognali Roglič, Nibali, Miguel Angel Lopez in Mikel Landa, a Ekvadorca niso mogli ujeti. Carapaz si je do vrha nabral več kot pol minute prednosti. Za njim je četverica nadzorovala drug drugega in ni poskušala z napadom. Na spustu se jim je pridružil še Rafal Majka. Skupina z rožnatim Polancem je na vrhu zaostala za več kot šest minut.

Silovit finiš Ekvadorca
Carapaz je pod vznožje zaključnega 8-kilometrskega vzpona do cilja v Courmayerju prišel z 31 sekundami prednosti. Peterici zasledovalcev sta se pridružila tudi Simon Yates in Joe Dombrowski, pozneje še Caruso in Sivakov. V ospredju je Carapaz povečeval prednost in v boju z glavnimi tekmeci pridobil skoraj dve minuti.

V nedeljo razgibana etapa
V nedeljo sledi prav tako zahtevna etapa, ki je označena s štirimi od petih zvezdic. Ob koncu etape sledita dva vzpona druge kategorije, pred ciljem pa še eden tretje in nato spust do cilja v Comu. V ponedeljek je dan premora pred novimi podvigi v Alpah.

Roglič sedem sekund za rožnato majico

Profil 15. etape

Foto: Giro
Foto: Giro
St. Vincent-Courmayeur, 131 km:       
  1. R. CARAPAZ        EKV     4:02:23
  2. S. YATES           VB       +1:32
  3. V. NIBALI         ITA        1:54
  4. R. MAJKA          POL         vsi
  5. M. LANDA          ŠPA            
  6. M. A. LOPEZ       KOL        isti
  7. P. SIVAKOV        RUS            
  8. P. ROGLIČ         SLO            
  9. J. DOMBROWSKI     ZDA         čas
 10. D. CARUSO         ITA        2:01
 ...                                  
 28. J. POLANC         SLO        7:41
 98. G. BOLE           SLO       29:12
Skupni vrstni red po 14. etapi:       
  1. R. CARAPAZ        EKV    58:35:34
  2. P. ROGLIČ         SLO       +0:07
  3. V. NIBALI         ITA        1:47
  4. R. MAJKA          POL        2:10
  5. M. LANDA          ŠPA        2:50
  6. B. MOLLEMA        NIZ        2:58
  7. J. POLANC         SLO        3:29
  8. P. SIVAKOV        RUS        4:55
  9. S. YATES           VB        5:28
 10. M. A. LOPEZ       KOL        5:30
 ...                                  
112. G. BOLE           SLO     2:01:28