Nasmešek slovenskega mladeniča, ki je pred 25. rojstnim dnem osvojil dve Dirki po Franciji, dosegel štiri zmage na treh različnih spomenikih, za dobro mero je dobil tudi novodobni makadamski spomenik Strade Bianche, dvakrat je bil kralj dveh morij, letos je bil tudi prvi na dirki proti Soncu, na štirih Grand Tourih v karieri je pobral 12 etapnih zmag, zdaj pa je nad Huyjem dopolnil ardenski trojček. Foto: EPA
Nasmešek slovenskega mladeniča, ki je pred 25. rojstnim dnem osvojil dve Dirki po Franciji, dosegel štiri zmage na treh različnih spomenikih, za dobro mero je dobil tudi novodobni makadamski spomenik Strade Bianche, dvakrat je bil kralj dveh morij, letos je bil tudi prvi na dirki proti Soncu, na štirih Grand Tourih v karieri je pobral 12 etapnih zmag, zdaj pa je nad Huyjem dopolnil ardenski trojček. Foto: EPA

Zid nad Huyjem je osvojen – z ekipno (pre)močjo in natančno odmerjenim sprintom na najtežjem ciljnem klancu enodnevnih dirk v sezoni. Še vedno zgolj 24-letni Slovenec je v bogato zbirko lovorik dodal še zmago na tretji ardenski klasiki.

"Neverjetno delo celotne ekipe. Nekajkrat vmes sem si rekel: Če pa danes ne zmagam, sem pa res zasral ekipo. To mi je dalo dodatno moč. Vseh šest kolesarjev je naredilo svoj maksimum. Skozi vso dirko, vsa čast in zahvala gre njim," je za RTV Slovenija po zmagi Tadej Pogačar uspeh posvetil pomočnikom pri ekipi UAE Emirates. "Popoln ekipni lead-out. Dejansko nam je uspel 200-kilometrski lead-out," je dodal za mednarodne medije.

Sorodna novica Pogačar v velikem slogu osvojil zid, puščico in ardenski trojček!

Merckx, Hinault in Pogačar, ki je star 24 let

Ardenski trojček Amstel Gold, Valonska puščica in Liège–Bastogne–Liège sta z osvojitvijo Dirke po Franciji združila le najboljša kolesarja v zgodovini: Eddy Merckx in Bernard Hinault. Belgijec je to izpolnil leta 1973 pri 27 letih, Francoz pa leta 1981 pri 26 letih.

Slovenski šampion je dobil zadnje tri dirke, na katerih je nastopil: spomenik Po Flandriji, dirko Amstel Gold in zdaj v petem poskusu še Valonsko puščico. Podvig, ki v kolesarski zgodovini ni uspel še nikomur, niti kanibalu Merckxu. Že dvojček Flandrija-Valonska puščica je zaradi tako različne narave obeh dirk pred gorenjskim volkom v istem aprilu uspel le Morenu Argentinu leta 1990.

"Res je bilo blizu." Dvajset km pred ciljem je tik pred Pogačarjem padel JJ Rojas (Movistar), kateremu se je Slovenec nekako in za las izognil. Foto: Zajem zaslona

V času kanibala ni bilo Ineosa in Jumba

"Boljši kot Merckx? Na neki način da. Zakaj? Kolesarska karavana je zdaj veliko bolj konkurenčna. Precej močnejše ekipe in kolesarji so v igri, ki poskušajo ustaviti Pogačarja. Vendar ga ne morejo. Takrat še ni bilo ekip, kot sta Ineos in Jumbo. Pogačar ne bo zmagal tolikokrat kot Merckx, ker nihče ne bo, a po mojem mnenju je Pog enako velik," je komentiral Brian Nygaard, nekdanji vodja elitnih kolesarskih ekip in danski kolesarski komentator.

Odkar ga je lani 1. oktobra nad Bologno v sprintu navkreber na Dirki po Emiliji premagal Enric Mas, je Pogačar do danes nabral 20 tekmovalnih dni in pri tem slavil neverjetnih 20 zmag. Lani je zaključil z osvojeno dirko Treh dirk Vareseja in drugo zaporedno Lombardijo.

V letošnji sezoni je v 18 dneh zbral 12 zmag! Odstotek zmag, ki je verjetno nevzdržen, zlasti ob upoštevanju tritedenske Dirke po Franciji, a vseeno bo na koncu delež uspehov osupljiv. Za primerjavo: Merckx je v svoji najboljši sezoni 1971 dobil 45 odstotkov vseh dirk (54 zmag v 120 tekmovalnih dneh).

Sorodna novica Mikel Landa

Po načrtu sprintal samo zadnjih 150 m

Petič je bil na startni listi, dvakrat je bil okoli 10. mesta. Odkrito je pripovedoval, da triminutni preizkus moči na zanj prekratkem klancu ni čisto po njegovem okusu. "Res peklenski klanec s ciljem na vrhu. Ni pomembno, kateri si, a na vrh prideš ves "zakisan", bi rekli po kolesarsko. Poln laktatov v nogah in tudi rokah. Res zahteven zaključek," je Mur de Huy opisal Pogačar, ki je s ciljnim vzponom opravil v času 2:46. Rekord z 2:40 tako še naprej ostaja trikratnemu zmagovalcu Valonske puščice Julianu Alaphilippu.

"K sreči sem bil v idealnem položaju čisto spredaj in mi zaradi ekipne pomoči ni bilo treba delati v ospredju vse do zadnjih 200 metrov. Takrat je napadel Bardet, a sem vedel, da je še prezgodaj. Moj cilj je bil začeti sprintati 150 metrov pred ciljem, ko sem dal vse od sebe," je kapetan UAE Emiratesa potrdil, da je bil načrtno potrpežljiv in hranil sprinterske noge zgolj za zadnjih 150 metrov.

Pogačar v zadnjih metrih Valonske puščice ni želel razočarati ekipe
Ali bom prvi čez ciljno črto? Letos so Pogačarja na petih enodnevnih dirkah prehiteli le trije kolesarji: po dvakrat Wout van Aert in Mathieu van der Poel ter Filippo Ganna. Vse to na klasikah, ki niso popolnoma po okusu 'gorenjskega volka', kar zagotovo ne drži za prihajajoči Liege. Foto: EPA
Ali bom prvi čez ciljno črto? Letos so Pogačarja na petih enodnevnih dirkah prehiteli le trije kolesarji: po dvakrat Wout van Aert in Mathieu van der Poel ter Filippo Ganna. Vse to na klasikah, ki niso popolnoma po okusu 'gorenjskega volka', kar zagotovo ne drži za prihajajoči Liege. Foto: EPA

Na puščici ni možnosti za solo

Po nizu samostojnih napadov, ki so mu prinesli večino zmag na enodnevnih dirkah, se je ugibalo, ali ne bodo emirati s Pogačarjem napadli že pred tradicionalnim zaključkom. "Ne, ne, ne. Preveč zapleteno za samostojni napad. Pred zadnjim zidom so slabi trije kilometri ravnine, in če si sam, bi plačal visoko ceno na koncu, saj potrebuješ noge za zadnji strmi kilometer," je Tamau Pogi zavrnil možnost novega sola in znova izpostavil ključni del ekipne taktike, "Narekovali smo dober, oster in visok tempo, zaradi česar ni bilo veliko napadov drugih ekip."

Uživa, a se zaveda priložnosti za hat-trick

Po dveh tretjinah letošnjega ardenskega tedna je v ospredju zdaj hat-trick. "Vem za ta podatek, da sta samo Gilbert in Rebbelin dobila vse tri dirke v istem tednu. Samo statistika ... zdaj smo tu, uživamo v zmagah. Zadnji cilj pomladi je Liege in naredili bomo vse, da zmagam," se Pogačar zaveda, da lovi zelo redek dosežek dveh kolesarjev, ki ju je že sam pozna.

Tragično umrli Davide Rebellin in Philippe Gilbert sta legendi klasik, še zdaleč pa nista bila kolesarja za osvajanje grand tourov. Prav Belgijec mu je v cilju na vrhu Mur de Huyja tudi čestital med prvimi, da se je kot sedmi kolesar pridružil izbranemu klubu zmagovalcev vseh treh ardenskih enodnevnih dirk.

V nedeljo nas na
V nedeljo nas na "stari dami" v Ardenih čaka poslastica: soočenje zadnjih dveh zmagovalcev Liegea: Pogačar – Evenepoel. Skorajda prvo soočenje na enodnevni dirki, kjer bosta oba šampiona vrhunsko pripravljena in v polni formi za naskok na zmago. Foto: EPA

Liège bo čisto drugačna igra

Hat-trick je besedna zveza, za katero se je kot nadobudni nogometaš tudi sam podil. Znana je tudi njegovemu glavnemu tekmecu v nedeljo, čeprav je bil po nogometnem poklicu bočni branilec. Kolesarski spomenik Liège–Bastogne–Liège prinaša nov izziv, po dveh dirkah, na katerih je bil Slovenec z naskokom prvi favorit, bo tokrat le imel vrhunskega tekmeca.

Svetovni prvak Remco Evenepoel je odločen, da ubrani lansko zmago na stari dami. V Ardene bo Belgijec priletel naravnost z višinskih priprav na Tenerifu. "Liège bo čisto drugačna igra," dobro ve tudi Pogačar, ki lani ni branil svoje prve zmage na spomenikih.

"Ardeni pomenijo standardno tri dirke: nedelja, sreda in nedelja. Do te nedelje je zdaj kar nekaj časa. V četrtek popolni počitek, mogoče regeneracija na kolesu za eno uro, če bo lepo vreme. Potem sledi krajši ogled za Liege v petek. V soboto samo zavrteti noge in upati, da bo za nedeljo še ostalo kaj moči," je svoj načrt počitka in priprav za svojo zadnjo spomladansko dirko za RTV Slovenija opisal kralj klasik. Da, kralj klasik in najboljši kolesar sveta!

Peklenski klanec osvojen, po novi zmagi Pogačarja čaka še Liege