Mark Cavendish je dobil drugo etapo Toura, potem pa je bil globoko v senci Petra Sagana in Andreja Greipla. Njegov veliki cilj je zlata olimpijska medalja na cestni driki v Londonu prihodnjo soboto. Foto: EPA
Mark Cavendish je dobil drugo etapo Toura, potem pa je bil globoko v senci Petra Sagana in Andreja Greipla. Njegov veliki cilj je zlata olimpijska medalja na cestni driki v Londonu prihodnjo soboto. Foto: EPA
Francois Hollande in Bradley Wiggins
Bradleyju Wigginsu je čestital tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki si je z direktorjem Toura Christianom Proudhommom ogledal celotno 18. etapo. Foto: EPA
Jani Brajkovič
"Znova sem poljubil asfalt," je na Twitterju zapisal Jani Brajkovič, ki res nima sreče na letošnjem Touru. Foto: Twitter
Nesrečni Brajkovič v 18. etapi znova na tleh
Cavendish že v olimpijski formi

Drugo mesto je zasedel Avstralec Matthew Harley Goss, tretje pa Slovak Peter Sagan, zelo se je izkazal Božič, ki je s 7. mestom dosegel najboljšo etapno uvrstitev na letošnji Dirki po Franciji.
Pomagal mu je tudi vodilni Wiggins
Na razgibani etapi v dolžini 222 kilometrov od Blagnaca do Brive-la-Gaillarda so kolesarje čakali štirje krajši vzponi (tretje in četrte kategorije). Ekipa Sky je svojemu specialistu za šprinte pripravila odlično izhodišče za napad v zadnjih metrih. Vodilni Bradley Wiggins je pripravil glavnino, da se je podala v lov za ubežniki, ki so dolgo vozili v ospredju in bili ujeti prav v zaključku. Zadnja dva izmed šestnajstih ubežnikov, Irec Nicolas Roche in Španec Luis Leon Sanchez, sta v zaključku le opazovala, kako je Cavendish zlahka švignil mimo.
"Moral sem začeti zgodaj šprintati, saj sem že malce zaostal v ciljni ravnini. Do danes nisem praktično še nič opravil na letošnjem Touru. Dobro sem se počutil po težkih etapah v Pirenejih. Že dolgo ni bilo pravega šprinta, zato sem danes res upal, da bo končno enkrat prišla skupina skupaj na cilj," je bil vesel Cavendish, ki je dosegel že 22. etapno zmago na Touru in drugo letos.

Brajkovič znova na tleh
Majico vodilnega v skupni razvrstitvi je brez težav zadržal Wiggins, Jani Brajkovič pa je ostal na devetem mestu. Etapo je končal v skupini favoritov na 34. mestu z zaostankom štirih sekund za Cavendishem. Znova je imel smolo, saj je padel in ima odrgnine na ramenu in komolcu.

"Na 76. kilometru sem zapeljal na 'bidon' in padel, grdo na glavo. Staknil sem odrgnine po rami in komolcu. Fantje iz Astane so mi zelo pomagali, ob nepogrešljivem pomočniku Božiču še Fredrik Kessiakof in Maksim Iglinski. Hvala jim za veliko pomoč v etapi, ki je bila nenormalno hitra in bojevita. Upam, da ne bom imel težav v vožnji na kronometer, čeprav bo zelo težko s poškodovanim komolcem držati visok ritem. Lahko napredujem, in to je največji motiv za nastop do zadnjega atoma moči," je pojasnil Brajkovič, ki je padel že pred začetkom gorskih etap in izgubil dve minuti.
Le še kronometer lahko premeša vrstni red
Ura resnice za Wigginsa, ki je na dobri poti, da postane prvi Britanec z zmago na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, bo sobotni kronometer. Na 53,5 km dolgi in pretežno ravninski progi bo Wiggins branil dve minuti in pet sekund prednosti pred drugouvrščenim rojakom in klubskim kolegom Christopherjem Froomom, Italijan Vincenzo Nibali zaostaja še 36 sekund več in se bo moral zadovoljiti z mestom na najnižji stopnički.
Koliko moči še imajo Rolland, Evans in Zubeldia?
Brajkovič ima lepe možnosti, da še izboljša deveto mesto, saj Pierre Rolland ni dober v vožnji na čas, veliko vprašanje pa je, koliko moči je ostalo še Haimarju Zubeldii in Cadelu Evansu, ki sta v Pirenejih delovala zelo utrujeno.
Tudi B-test Schlecka pozitiven
Tudi B-test je potrdil, da je Fränk Schleck na Dirki po Franciji jemal nedovoljena poživila. V vzorcu njegovega urina so po sobotni 13. etapi, ki je kolesarje vodila od Saint-Paul-Trois-Chateyuxa do sredozemske obale (Le Cap d'Agde), našli sledi prepovedanega diuretika ksipamida. 32-letnega Schlecka, ki je bil na 12. mestu v skupnem seštevku, je njegovo moštvo RadioShack suspendiralo z dirke.
Čeprav kolesar trdi, da je nedolžen in da bo skušal raziskati, kako je prepovedana snov prišla v njegovo telo, pa je Mednarodna kolesarska zveza od njegove domače zveze že zahtevala, da se sprožijo disciplinski postopki.

18. etapa, 
Blagnac-Brive la Gaillarde, 222,5 km:
1. M. CAVENDISH VB 4:54:12 2. M. GOSS AVS 3. P. SAGAN SLK vsi 4. L. L. SANCHEZ ŠPA 5. N. ROCHE IRS 6. T. FARRAR VB 7. B. BOŽIČ SLO 8. S. HINAULT FRA isti 9. D. IMPEY JAR 10. S. DOMOULIN FRA ... 19. B. WIGGINS VB +0:04
22. C. FROOME VB vsi
27. V. NIBALI ITA isti
34. J. BRAJKOVIČ SLO čas
89. K. KOREN SLO 1:54 Skupni vrstni red po 18. etapi: 1. B. WIGGINS VB 83:22:18 2. C. FROOME VB +2:05 3. V. NIBALI ITA 2:41 4. J. VAN DEN BROECK BEL 5:53 5. T. VAN GARDEREN ZDA 8:30 6. C. EVANS AVS 9:57 7. H. ZUBELDIA ŠPA 10:11 8. P. ROLLAND FRA 10:17 9. J. BRAJKOVIČ SLO 11:00 10. T. PINOT FRA 11:46 11. N. ROCHE IRS 12:54
12. A. KLÖDEN NEM 14:05
13. C. HORNER ZDA 14:22
14. C. A. SÖRENSEN DAN 18:46
...
98. K. KOREN SLO 2:44:54
131. B. BOŽIČ SLO 3:11:41
Nesrečni Brajkovič v 18. etapi znova na tleh
Cavendish že v olimpijski formi