Thomas Voeckler je na 16. etapi prvi prečkal ciljno črto. Foto: Reuters
Thomas Voeckler je na 16. etapi prvi prečkal ciljno črto. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali, Chris Froome in Bradley Wiggins
Vincenzo Nibali, Chris Froome in Bradley Wiggins so prišli v cilj skupaj. Foto: Reuters
Cadel Evans
Cadel Evans je prišel v cilj popolnoma izmučen. Foto: Reuters
Thomas Voeckler
Thomas Voeckler je oblekel pikčasto majico, ki jo bo skušal ubraniti na četrtkovi zahtevni etapi. Foto: EPA
Wiggins tudi v peklu Pirenejev ostaja v rumenem
Schleck išče pojasnilo za povišane vrednosti
Voeckler prek Tourmaleta do pikčaste majice

33-letni Francoz, ki je leta 2004 in lani deset dni nosil rumeno majico, je dobil že drugo etapo na letošnji Dirki po Franciji. Kolesarji so morali premagati štiri znamenite vzpone v Pirenejih. Na sporedu so bili Aubisque (1709 m), Tourmalet (2115 m), Aspin (1489 m) in Peyresourde (1569 m). Prva dva sta bila najvišje kategorije, sledila sta dva prve kategorije. Zadnjih 16 kilometrov se je karavana spuščala.

Kessiakoff ni mogel slediti Voecklerju
Na cilj v Luchonu je Voeckler prišel minuto in 40 sekund pred Dancem Chrisom Ankerjem Sörensenom. Tretje mesto je osvojil Španec Gorka Izaguirre Insausti. Voeckler, ki je bil dolgo časa v begu skupaj z Briceom Feillujem, je dobil vse štiri prelaze in osvojil kar 70 točk. V skupnem seštevku gorskih ciljev ima zdaj 107 točk, Fredrik Kessiakoff pa štiri manj. Šved je na na prvih dveh vzponih še lahko sledil vodilnim, potem pa je popustil.
Za Voecklerja je bila to že četrta zmaga na Touru, etapi je dobil že v letih 2009 in 2010. Lani, ko je v skupnem seštevku zasedel četrto mesto, pa etape ni dobil. Za Francijo je bila to peta letošnja zmaga na dirki.

Froome odbil napade Nibalija
Bradley Wiggins
je za zmagovalcem zaostal sedem minut in devet sekund ter brez težav ubranil skupno vodstvo. Proti vrhu Aspina je prvič povlekla ekipa Liquigasa, pospešil je Ivan Basso. Kapetan italijanskega moštva Vincenzo Nibali je trikrat poskušal tudi na Peyresourdu, a je Christopher Froome hitro povlekel Wigginsa nazaj.
Najboljšim trem kolesarjem Toura so v naslednji skupini sledili Nicolas Roche, Tejay van Garderen, Jurgen van den Broeck, Haimar Zubledia, Alejandro Valverde, Juan Jose Acebo in Chris Horner. Vsi so zaostali minuto in dve sekundi za tremi favoriti.
Brajkovič skupno trdno v deseterici
Še 32 sekund več sta zaostala Brajkovič in Pierre Rolland. Brajkovič je imel nekaj težav na zadnjem vzponu, ki se je vlekel 9,5 km s povprečnim naklonom 6,7 odstotka. 21. mesto in zaostanek osmih minut in 48 sekund sta bila dovolj, da bo tudi 17., še eno zahtevno pirenejsko etapo, začel z osmega mesta.

Evans močno zaostal
Poraženec etape je lanski zmagovalec Toura Avstralec Cadel Evans, ki je za Brajkovičem zaostal tri minute in s četrtega nazadoval na sedmo mesto. Avstralec se je znašel v težavah že na prelazu Aspin. Na spustu je Evans, ki naj bi imel želodčne težave, s pomočniki ekipe BMC še ujel priključek, toda na zadnjem vzponu je spet začel popuščati.

Wiggins bo v četrtek pazil le še na Nibalija
"Prestali smo še en dober preizkus. Nekoliko smo se bali etape, saj po prostem dnevu nikoli ne veš, kako se bo odzvalo telo. Izredno težka etapa pa nam ni prišla do živega, ekipa je spet delovala fenomenalno. Zdaj lahko rečemo, da Evans ni več nevaren, jutri bomo morali paziti predvsem na Nibalija, ki je odličen kolesar. Smo blizu končnega uspeha, a vseeno še zelo daleč. Še bomo morali garati," je bil zadovoljen Wiggins, ki je zelo blizu skupne zmage. Rumeno majico nosi že od sedme etape.

Kristijan Koren in Borut Božič sta zaostala okoli pol ure, Grega Bole pa je zaradi prehlada odstopil.

Kišerlovski ostal brez OI
Robert Kišerlovski,
moštveni kolega slovenskih kolesarjev Astane Janija Brajkoviča in Boruta Božiča, je zaradi zlomljene ključnice tudi uradno ostal brez olimpijskega nastopa. Namesto njega bo v London odpotoval 24-letni Kristijan Đurasek, sicer tekmovalec novomeške ekipe Adria Mobil, so sporočili s hrvaške kolesarske zveze. Kišerlovski se je poškodoval v 14. etapi Dirke po Franciji, potem ko se je vanj zaletel Američan Levi Leipheimer.


Schleck pozitiven na dopinškem testu

V torek je bil drugi prosti dan, ki ga je zaznamovala novica o Fränku Schlecku, ki je bil pozitiven na dopinškem testu. Kolesar iz Luksemburga je v prvi izjavi za javnost povedal, da je bil zastrupljen s hrano.

16. etapa

Pau-Bagneres de Luchon, 197 km:
1. T. VOECKLER FRA 5:35:02 2. N. SÖRENSEN DAN +1:40 3. G. IZAGUIRRE ŠPA 3:22 4. A. VINOKUROV KAZ isti čas 5. B. FEILLU FRA 3:58 6. J. VOIGT NEM 4:18 7. D. MARTIN IRS 6:08 8. S. STORTONI ITA isti 9. G. CARUSO ITA čas 10. L. TEN DAM NIZ 6:11 11. V. NIBALI ITA 7:09 12. B. WIGGINS VB isti 13. C. FROOME VB čas ... 21. J. BRAJKOVIČ SLO 8:48 110. B. BOŽIČ SLO 27:33 124. K. KOREN SLO 33:04

Skupni vrstni red

Po 16. etapi:
1. B. WIGGINS VB 74:15:32 2. C. FROOME VB +2:05 3. V. NIBALI ITA 2:23 4. J. VAN DEN BROECK BEL 5:46 5. H. ZUBELDIA ŠPA 7:13 6. T. VAN GARDEREN ZDA 7:55 7. C. EVANS AVS 8:06 8. J. BRAJKOVIČ SLO 9:09 9. P. ROLLAND FRA 10:10 10. T. PINOT FRA 11:43 11. N. ROCHE IRS 11:47 12. A. KLÖDEN NEM 13:14 ... 110. K. KOREN SLO 2:20:47 137. B. BOŽIČ SLO 2:43:48
Wiggins tudi v peklu Pirenejev ostaja v rumenem
Schleck išče pojasnilo za povišane vrednosti
Voeckler prek Tourmaleta do pikčaste majice