33-letni Cadel Evans bo pred domačim občinstvom branil naslov iz Mendrisia v Švici. Foto: EPA
33-letni Cadel Evans bo pred domačim občinstvom branil naslov iz Mendrisia v Švici. Foto: EPA
Geelong Football Club, naslov leta 2007
Geelong Football Club je drugi najstarejši klub avstralskega nogometa v elitni ligi AFL. "Mačke", ki so prvi naslov prvaka osvojile že leta 1925, so do zdaj osvojile 8 prvenstev, nazadnje lani. Foto: Reuters
Pogled z Great Ocean Road na Dvanajst apostolov
Razgibana obala Viktorije se obiskovalcu najbolj razkrije med vožnjo po "veliki oceanski cesti", ob kateri so tudi svetovno znane kamnite skulpture, poimenovane "dvanajst apostolov". Foto: EPA

Po prihodu druge skupine je popolna tudi slovenska reprezentanca, ki v deželi "tam spodaj" meri zelo visoko. S prizorišča poroča Dare Rupar.


Mesto s slovenskim pridihom
Prav veliko vas ni v Sloveniji, ki ste pred tem jutrom že slišali za Geelong, mesto, ki je veliko kot Ljubljana, ampak povsem drugače postavljeno v okolje kot naša prestolnica. Zagotovo so za to mesto že slišali tisti, ki imajo prav tu svojce, saj v tem predelu, kakšnih 80 kilometrov od milijonskega Melbourna, živi okrog 150 slovenskih družin, ki se redno zbirajo v kulturno-umetniškem društvu Ivana Cankarja.

V času zlate mrzlice potegnili "ta kratko"
V tem okolišu je v času kopanja zlata prišlo do velikega dvoboja prav med Geelongom in Melbournom, ko so v bližnjem Balaratu, središču zlatokopov ob koncu 18. in v začetku 19. stoletja odločali, kaj bo pravzaprav središče zvezne države Viktorije, ki je velika za 19 Slovenij in je najmanjša avstralska zvezna država. V Melbournu so bili bolj zviti in so v Balarat poslali prikrojene zemljevide, na katerih je bilo poznejše olimpijsko mesto zarisano bliže zlatemu območju, kot je v resnici bilo. Geelong je potegnil "ta kratko" in posledice se čutijo še danes, saj se z ogromnim Melbournom ne morejo kosati skoraj v ničemer.

Geelong - pojem v avstralskem nogometu
No, skorajda v ničemer. Rešitev je avstralski nogomet, ki je v Viktoriji najbolj cenjena športna disciplina. Iz Geelonga prihajajo dvakratni prvaki v še eni izmed različic nogometa, ki ga pri nas poznamo tudi po domačem izrazu "aussi rules". Na videz je vse zelo zapleteno, ampak glede na to, da je Avstralija rasla z delom rok velikega števila kaznjencev in pregnancev iz Združenega kraljestva, je na koncu vse povsem enostavno.

V soboto je življenje v tem predelu enostavno zastalo, in sicer zaradi finalne tekme. Tokrat brez Geelonga, ki se je poslovil v polfinalu. Tekma se je končala z neodločenim izidom in jo bodo v soboto pred 100.000 gledalci morali ponoviti. In to šele tretjič do zdaj in prvič po 33 letih!

Do 12 metrov visoki valovi izzivajo
Samo streljaj stran je tudi deskarsko svetišče Torquay, kjer jezdeci valov čakajo v ohlajenem morju s tokovi z Antarktike tudi v teh dneh, ko naključni mimoidoči niti ne pomisli na morje. Ob včerajšnjem obisku krajev, kjer je odraščal tudi svetovni kolesarski prvak Cadel Evans, je bilo izjemno vetrovno, že nekoliko prehudo tudi za največje mojstre. Ko pa je morje najbolj "razpoloženo" ter naklonjeno fantom in dekletom z desko pod pazduho, pa so valovi visoki tudi do 12 metrov.

Nekoliko naprej se začenja cesta velikega oceana (Great Ocean Road), ki so jo posvetili vsem žrtvam prve svetovne vojne. Brez dvoma ena od znamenitosti Avstralije, ki pa nedaleč stran v notranjost ponuja vse tisto, kar se v največji meri lahko vidi le na televiziji.

Gostitelji branijo mavričasto majico prvaka
Avstralija je šele šesta država zunaj Evrope, ki gosti najboljše kolesarje sveta. To v največji meri priča o moči kolesarskih velesil stare celine, bo pa v nedeljo v vlogi branilca mavričaste majice, ene najbolj cenjenih majic v svetu kolesarstva, prav domačin - že omenjeni Cadel Evans.

Svetovno prvenstvo 2010, spored:

Sreda ob 2.00:
Kronometer, U-23 (31,8 km)
Ob 7.00:
Kronometer, ženske (22,7 km)

Četrtek ob 5.00:
Kronometer, moški (45,8 km)

Petek ob 5.00:
Cestna dirka, U-23 (159 km)

Sobota ob 5.00:
Cestna dirka, ženske (127 km)

Nedelja ob 3.00:
Cestna dirka, moški (263 km)