Philippe Gilbert je ciljno črto prečkal s kolesom nad glavo. Foto: EPA
Philippe Gilbert je ciljno črto prečkal s kolesom nad glavo. Foto: EPA
Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert in Niki Terpstra
Greg Van Avermaet in Niki Terpstra sta delala družbo Gilbertu na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Boonen pomagal Gilbertu do velikega slavja
Gilbert prvič dobil Dirko po Flandriji

ep Floors osvojil s samostojnim pobegom.

Belgijec je pobegnil na vzponu na Kwaremont, približno 55 kilometrov pred ciljem. Ciljno črto je prečkal na nogah in s kolesom, dvignjenim v zrak. 31 sekund je zaostal rojak Greg Van Avarmaet in Nizozemca Niki Terpstra ter Dylan van Baarle.
Marko Kump (UAE Emirates), Borut Božič (Bahrain Merida) in Luka Mezgec (Orica-Scott) so odstopili.

Van Avarmaet napačno predvideval
"Lepo je, da so po šestih letih vrnili vzpon na legendarni Muur, a ne verjamem, da bo imel ta kakšno večjo vlogo pri razpletu dirke," je pred začetkom dirke dejal belgijski olimpijski prvak in zmagovalec treh letošnjih klasik v domovini.

Van Avarmaet, ki mu še prav tako manjka zmaga na tem spektaklu pred ogromnim številom gledalcev, se je v napovedih zmotil. Prav Muur, eden izmed 18 krajših, a strmih vzponov (nekatere tekmovalci prevozijo večkrat) na 260 kilometrov dolgi dirki, je imel ključno vlogo, saj se je na njem, približno 90 kilometrov pred ciljem, zgodil odločilen napad.

Gilbert napadel v pravem trenutku
Za njega sta poskrbela Gilbert in njegov moštveni kolega Tom Boonen, trikratni zmagovalec, za katerega je bil to zadnji nastop na tej dirki, saj bo naslednji teden po dirki Pariz-Roubaix končal kariero. Večine favoritov ob njunem napadu ni bilo zraven, za Belgijcema se je od tistih, ki so jim pripisovali možnosti za zmago, pognal le Norvežan Alexander Kristoff. Skupina 13 kolesarjev je ujela pravi ritem, večala prednost, spotoma pa ujela še osem ubežnikov, ki so pobegnili v prvem delu dirke in imeli že več kot 11 minut prednosti.

34-letni Gilbert se je počutil dovolj močnega, da je že na naslednjem vzponu, večino izmed teh otežujejo granitne kocke, napadel še enkrat, tokrat pa ni bilo junaka, ki bi na njegov poskus našel odgovor. Belgijec je imel odprto pot do zmage, čeprav je bilo do cilja še veliko. A pokazal je tudi kronometrske veščine in sam prišel na cilj.

Padec Sagana, Boonen z okvaro kolesa
V ozadju pri lovljenju je potekala prava drama. Boonen je imel težave z okvaro na kolesu, Van Avermaet in Peter Sagan pa sta ujela zasledovalno skupino, ki se je začela približevati vodilnemu. A Sagan je na tretjem vzponu na Kwaremont zadel ob ogrado, padel, pri tem pa na tla spravil še Van Avermaeta in njegovega rojaka Oliverja Naesena. Van Avermaet je nadaljeval, skupaj s Terpstro in van Baarlejem je sestavil skupino, ki se je približala, vendar na koncu v šprintu odločala le o drugem mestu.
Zmago primerjal z naslovom svetovnega prvaka
"Ko sem ostal sam, sem bil zmeden. Nisem vedel, kaj naj storim. A so mi iz avtomobila svetovali, da poskusim iti do konca. Kakor slišim, sem imel tudi nekaj sreče, ali bi me brez padca zmagovalci ujeli, bo ostalo vprašanje za vse večne čase. Ne mislim ugibati. Dejstvo je, da sem v svojem sedmem nastopu prišel do prestižne zmage, vsi pa vemo, kaj Belgijcu ta zmaga pomeni. Enega največjih uspehov v karieri, ki se lahko primerja tudi z naslovom svetovnega prvaka. Vesel sem, da sem se po šestih letih in nastopih na drugem delu spomladanskih klasik vrnil na to dirko in da sem številnim zmagam dodal tudi to," se je veselil Gilbert.
"Mislim, da je naš padec odločil zmagovalca. Prepričan sem, da smo imeli dovolj moči, da Gilberta ujamemo," je dejal Van Avermaet, medtem ko Sagan o tem ni hotel govoriti. "Prišlo je do napake, nikoli ne bomo vedeli, kaj se bi zgodilo. Ne vem, ali sem za padec kriv sam ali mi je ponagajal nekdo oziroma nekaj iz občinstva."

Bujakova na 22. mestu
Pri dekletih je v šprintu ubežne skupine zmagala Američanka Coryn Rivera, od kolesark slovenske profesionalne ekipe BTC City je bila najboljša Eugenija Bujak, ki je z zaostankom treh minut in 50 sekund zasedla 22. mesto. Polona Batagelj kot najboljša Slovenka je zaostala pet minut in 32 sekund, zasedla je 50. mesto.

Italijan Antonino Parrinello (GM Europa Ovini) je zmagal na 3. dirki za veliko nagrado Adrie Mobila v Novem mestu. Drugi je bil njegov rojak Nicola Gaffurini, tretji pa Belorus Stanislav Bažkov. Parrinello je po 184 kilometrih Italiji zagotovil drugo zmago na tej dirki, lani je bil najboljši Filippo Fortin. Slovenija ostaja pri zmagi Marka Kumpa iz leta 2015. Tokrat je bil izmed domačih kolesarjev najboljši veteran Jure Golčer (Adria Mobil), ki je zasedel 13. mesto, za zmagovalno skupino sedmih tekmovalcev je zaostal minuto in 34 sekund.
Antwerpen-Oudenaarde, 260,8 km:        
  1. P. GILBERT      BEL       6:23:45 
  2. G. VAN AVERMAET BEL         +0:29 
  3. N. TERPSTRA     NIZ          isti 
  4. D. VAN BAARLE   NIZ           čas 
  5. A. KRISTOFF     NOR          0:53 
  6. S. MODOLO       ITA           vsi 
  7. J. DEGENKOLB    NEM               
  8. F. POZZATO      ITA          isti 
  9. S. CHAVANEL     FRA               
 10. S. COLBRELLI    ITA           čas 
...                                    
 43. L. PIBERNIK     SLO          3:30 
                                       
Marko Kump, Borut Božič in Luka Mezgec 
so odstopili.                          
Boonen pomagal Gilbertu do velikega slavja
Gilbert prvič dobil Dirko po Flandriji