Tom Pidcock, ki je bil pred tremi leti v Tokiu olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu, je imel največ moči v zaključnem sprintu. Foto: Reuters
Tom Pidcock, ki je bil pred tremi leti v Tokiu olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu, je imel največ moči v zaključnem sprintu. Foto: Reuters

Pidcock je bil po slabih 254 km dirke od Maastrichta do Berg en Terblijta najboljši v sprintu četverice. Brez stopničk je ostal Belgijec Mauri Vansevenant (Soudal Quick Step).

Po več napadih se je odločilna skupina za zmago oblikovala 13 kilometrov pred ciljem, ko je četverica ušla iz skupine ducata ubežnikov in majhno razliko obdržala vse do cilja.

24-letni zmagovalec je odgovarjal na vse napade v ospredju in tudi sam skrbel za ritem v končnici. S tem je znova dokazal, da je lahko še kako nevaren na klasikah. To je potrdil že lani z zmago na dirki Strade Bianche, drugim mestom na dirki Liege-Bastogne-Liege in tretjim mestom na dirki Amstel Gold Race.

Leta 2021 je bil tu drugi, ko ga je po fotofinišu ugnal le Wout van Aert. Po dirki so se pojavile govorice, da kamere na ciljni črti niso bile pravilno postavljene. "Želel sem reči, da je super zmagati še drugič, a to lahko povzroči kontroverznosti," se je spomnil Pidcock.

"Doslej je bilo leto zelo težko. Veliko sem žrtvoval in bil ogromno časa zdoma. Zdaj se mi je končno sestavilo in lahko dvignem roke. Ta zmaga mi res veliko pomeni," je še dodal.

Edini Slovenec na startu Matevž Govekar (Bahrain Victorious) ni končal dirke, ki šteje za Svetovno serijo.

Pidcock zmagal na dirki Amstel Gold Race

Van der Poel tokrat brez možnosti za zmago

Vse oči so bile sicer uprte v svetovnega prvaka. Domačin Mathieu van der Poel (Alpecin Deceuninck) je namreč v izjemni formi, saj je dobil zadnji dve dirki, na katerih je nastopil (spomenika Po Flandriji in Pariz–Roubaix), še prej je bil drugi na dirki Po poljih Flandrije, zmagal je tudi na dirki E3.

Tokrat pa ga ni bilo med najboljšimi, zasedel je 22. mesto. V cilj je prišel v zasledovalni skupini, ki je za vodilno deveterico zaostala 11 sekund. V glavnini je deloval brez moči in bil brez možnosti, da se vključi v boj za zmago.

Verjetno bo drugače prihodnjo nedeljo, ko bo na vrsti zadnji spomenik tega dela sezone Liege−Bastogne−Liege, kjer se bo v karavano vrnil Tadej Pogačar, za katerega bo to zadnja priprava pred Girom. Pogačar je lani sicer dobil Amstel Gold Race, odločilni napad je sprožil 28 km pred ciljem.

58. dirka Amstel Gold Race

Maastricht−Berg en Terblijt, 253,6 km