Sprint peterice je odločil zadnja dva ardenska spomenika, Primoža Rogliča pa je nasledil Tadej Pogačar. Letos na startu ne bo zadnjih dveh zmagovalcev
Sprint peterice je odločil zadnja dva ardenska spomenika, Primoža Rogliča pa je nasledil Tadej Pogačar. Letos na startu ne bo zadnjih dveh zmagovalcev "stare dame". Foto: ASO/Aurélien Vialatte

Ekipa UAE Emirates je sporočila, da Tadej Pogačar ne bo branil lanske zmage v Ardenih. Zaradi smrti matere svoje zaročenke Urške Žigart se je namreč Pogačar vrnil v Slovenijo. V ekipi, v kateri bo nastopil Jan Polanc, bo Pogačarja nadomestil Američan Brandon McNulty.

Na družbenem omrežju je Pogačar zapisal: "Žal me jutri ne bo na startu Liege-Bastogne-Liege, da bi branil naslov. Bilo je nekaj težkih dni, vendar bi se rad zahvalil vsem za razumevanje. Posebna zahvala ekipi UAE Emirates in še posebej Mauru Gianettiju in predsedniku ekipe Matarju za njihovo podporo v tej situaciji. Se vidimo kmalu."

Naslednji tekmovalni start za prvega kolesarja sveta je predviden na 28. Dirki po Sloveniji, ki se bo začela v sredo, 15. junija, v Novi Gorici.

Liège–Bastogne–Liège je izmed peterice kolesarskih spomenikov prinesla prvi in največji uspeh slovenskega kolesarstva na enodnevnih dirkah. Leta 2020 je dirka po večmesečni prekinitvi zaradi koronavirusne pandemije potekala v neznačilnem oktobrskem terminu. Zmage se je takrat veselil Primož Roglič, ki je le dva tedna prej doživel boleče razočaranje, ko ga je v vožnji na čas v predzadnji etapi iz rumene majice slekel rojak.

Slovenca dvakrat pred svetovnim prvakom

Tadej Pogačar je 106. izdajo LBL-ja končal na tretjem mestu, potem ko so organizatorji zaradi spreminjanja smeri v sprintu na peto mesto kazensko prestavili drugouvrščenega Juliana Alaphilippa. Svetovni prvak je že tako prehitro dvignil roke v zrak, za nekaj centimetrov pa ga je posledično ugnal Roglič, ki ga letos zaradi znanih težav z mišico ne bo na 'La Doyenne' oz. stari dami, kot je uradni vzdevek dirke, ki so jo prvič vozili leta 1892.

Francoz je moral Slovencu priznati premoč v ciljnem sprintu tudi lani, ko ga je ukanil ravno Tadej Pogačar. V tokrat čistem ciljnem sprintu je gorenjski volk prehitel tako Alaphilppa kot njegovega rojaka Davida Gauduja. Jeseni je slovenski fenomen osvojil še drugi spomenik v sezoni, ko je slavil zmago na Dirki po Lombardiji.

Sorodna novica Stara dama kolesarstva in legenda zasneženega Jazbeca

Brez papirnatega favorita

Letos je bil 23-letni slovenski kolesarski fenomen med najboljšimi tudi na Milano–Sanremo, bil je peti, ter Dirki po Flandriji, na kateri je v nenavadnem zaključku končal na četrtem mestu. Ob tem je Tamau Pogi pomlad začel z zmago na neuradnem šestem spomeniku – Strade Bianche.

Na papirju in stavnicah je tako Pogačar na najbolj gorsko obarvanem spomeniku nesporni prvi favorit, ob boku katerega je le Julian Alaphilippe.

"Po lanski zmagi je to eden pomembnejših ciljev sezone, zlasti med enodnevnimi dirkami. Taktično gledano moramo v prvem delu dirke porabiti čim manj energije in ne narediti kakšne napake ter imeti čim več kolesarjev za finale. Tukaj smo z močno ekipo, verjamem, da bomo konkurenčni in se bomo v cilju spet veselili," je za RTV Slovenija taktični pristop emiratov opisal športni direktor Andrej Hauptman.

Mohoriču poznan zmagoviti recept

V krog favoritov spada tudi Matej Mohorič, ki je kapetan izredno močne ekipe Bahrain Victorious, ki jo v Ardenih vodi Gorazd Štangelj. Bahrajnci so se v sredo razveselili kar nekoliko presenetljive zmage Belgijca Dylana Teunsa, ki pa je le kronal dobre spomladanske predstave, ko je nanizal kopico uvrstitev med prvo deseterico, na koncu pa prvi preplezal strmi Mur de Huy, na katerem je bil nenazadnje že tretji leta 2017.

"Alaphilippe mogoče letos ni tako nepremagljiv. Pogačar, Valverde ... Tukaj nekje smo. Upam, da se 'prekucnemo' čez zadnji klanec, nato pa lahko rečemo, da smo hitrejši od njih. A tista ovira prej je kar visoka. To je del dirke, na katerem nismo 100-odstotni, a upamo na najboljše," je v pogovoru z Davidom Črmeljem razmišljal športni direktor Štangelj.

Mohoriču pregovorno ležijo najdaljše dirke in etape. Po revolucioranem spustu za zmago na Milano–San Remo je Gorenjec spet blestel na najtežji enodnevni dirki v sezoni. Prejšnjo nedeljo je na Pariz–Roubaixu končal na petem mestu, potem ko je bil več kot sto kilometrov v ofenzivi in je poskrbel za razburljivo dirkanje. Čeprav je sam razlagal, da ima več možnosti v severnem peklu kot v Ardenih, pa je v Liegeu že bil četrti pred dvema letoma in lani deseti.

Zemljevid 108. izvedbe
Zemljevid 108. izvedbe "stare dame" v Ardenih: najprej iz Liegea na jug do Bastogna in nato nazaj na sever čez niz vzponov v Liege. Foto: ASO

Odloča se na sokolji skali

Zadnja ovira na letos 257,1 km dolgi trasi Liège–Bastogne–Liège je vzpon na Cote de la Roche-aux-Faucons – 1,3 km dolg klanec s povprečnim naklonom 11 odstotkov, z vrha katerega je do cilja še 13 km. Od zadnje spremembe sklepnega dela se na tem delu odvije zmagovita poteza. Leta 2019 je v samostojen pobeg za zmago odšel Danec Jakob Fuglsang, leta 2020 in 2021 pa je se je izoblikovala zmagovita skupinica okoli Alaphilippa in Pogačarja, ki je nato v sprintu peterice odločala o najnovejšem lastniku ardenskega kolesarskega spomenika.

Letošnja sprememba je opustitev predzadnjega vzpona na Cote de Forges, tako da gre trasa iz La Redoute (2,1 km/8,9 % in 30 km pred ciljem) na sokoljo skalo. Na razgibani trasi je deset uradno kategoriziranih vzponov, od tega osem v zadnjih 90 km dirke. S skupno 4256 višinskimi metri, z daljšimi vzponi, kot so na flamskih klasikah, je ardenski spomenik najbolj po okusu kolesarjev, ki so uspešni tudi v skupnih seštevkih na tritedenskih dirkah.

Štanglja ne skrbi zaključek, temveč zadnji vzponi

Krstni nastop za van Aerta

Posebne pozornosti je tudi zaradi odsotnosti Primoža Rogliča deležen Wout van Aert, ki bo debitiral na La Doyenne. "Pogosto treniram po tej pokrajini, tako da ni nobenih presenečenj. Dobro poznam vzpone in njihov vrstni red," belgijski superzvezdnik potrjuje, da bo tudi to nedeljo meril na sam vrh, potem ko je na velodromu v Roubaixu osvojil drugo mesto.

Po dosežkih zadnjih let in zimski napovedi, da bo letošnjo pomlad posvetil pripravam na osvojitev Liegea, dvakratni svetovni prvak Julian Alaphilippe pravi: "Pred Liège-Bastogne-Liègeem ne čutim nobenega pritiska". In ko je LouLou brez pritiska, je najboljši, pa četudi je bil v sredo na Mur de Huyju le četrti. A mogoče bo ravno letos obrnil nizanje uspehov na ardenskih klasikah, zlasti ker v Liegeu ne bo zadnjih dveh zmagovalcev iz Slovenije.

UAE: V srcu smo s Pogačarjem
Prerez LBL 2022: strmi klanci, kot je Stockeu, ali pa daljši vzpon, kot je prelaz Rosier, bi morali poskrbeti za prvo selekcijo, na Desnié in La Redoute pa se pričakujejo poskusi močnejših ekip, zlasti letos spomladi zelo močnega in razpoloženega Ineos Grenadiers. Foto: ASO
Prerez LBL 2022: strmi klanci, kot je Stockeu, ali pa daljši vzpon, kot je prelaz Rosier, bi morali poskrbeti za prvo selekcijo, na Desnié in La Redoute pa se pričakujejo poskusi močnejših ekip, zlasti letos spomladi zelo močnega in razpoloženega Ineos Grenadiers. Foto: ASO

41-letni Valverde še vedno odličen na spomladanskih klasikah

FAVORITI DIRKE (napovedi)

GCN/Eurosport

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert, (Tadej Pogačar)
⭐️⭐️⭐️⭐️ Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel
⭐️⭐️⭐️ Alejandro Valverde, Dylan Teuns, Dani Martínez
⭐️⭐️ Michał Kwiatkowski, Michael Woods, Tiesj Benoot, Benoît Cosnefroy
⭐️ Sergio Higuita, Romain Bardet, Warren Barguil, Marc Hirschi, Matej Mohorič

Wielerfliets

⭐️⭐️⭐️⭐️ (Tadej Pogačar)
⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert, Alejandro Valverde
⭐️⭐️ Dylan Teuns, Benoît Cosnefroy, Aleksandr Vlasov
⭐️ Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Tom Pidcock, Remco Evenepoel

CyclingTips

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (Pogačar), Alaphilippe, Van Aert
⭐️⭐️⭐️⭐️ Teuns, Mohorič, Evenepoel
⭐️⭐️⭐️ Valverde, Benoot, Vlasov
⭐️⭐️ Hirschi, Vingegaard, Martínez, Kwiatkowski, Pidcock
⭐️ Woods, Bardet, Nibali, Thomas, Fuglsang