Športni vodja kolesarske ekipe Jumbo Visma Merijn Zeeman je potrdil, da imajo z Rogličem drugačne načrte kot julijsko dirkanje po Franciji. Ob izzivu manjkajoče Dirke po Švici je tukaj konec poletja Dirka po Španiji, za konec sezone pa spomenik Po Lombardiji. Foto: Team Jumbo Visma
Športni vodja kolesarske ekipe Jumbo Visma Merijn Zeeman je potrdil, da imajo z Rogličem drugačne načrte kot julijsko dirkanje po Franciji. Ob izzivu manjkajoče Dirke po Švici je tukaj konec poletja Dirka po Španiji, za konec sezone pa spomenik Po Lombardiji. Foto: Team Jumbo Visma

Po treh tednih dirkanja in zmagi na Giru 2023 je slovenski šampion v torek naredil še en zajeten krog po Nizozemski. Od Amsterdama do Amersfoorta, Veghela, Den Boscha, Hilversuma in nazaj v Amsterdam. "Počutim se kot na 22. etapi," je komentiral zasavski orel življenje novega zmagovalca Dirke po Italiji.

"Ne. Morda. Ne vem."

Ob obisku na sedežu ekipe Jumbo Visma, kamor je zmagovito prinesel zlati neskončni pokal, nato pa se je znašel pred mikrofoni NOS-a, kjer ni mogel ubežati vprašanju, ali bo oz. si želi nastopiti na letošnji Dirki po Franciji, ki se bo v Bilbau začela 1. julija.

Nasmejani Roglič je sprva rekel "Ne", nato nadaljeval z "Morda" in zaključil z "Ne vem". Odgovor, ki je hitro zaokrožil po kolesarskem spletu. Vendar je že takrat športni vodja ekipe Merijn Zeeman dejal, da se mora Roglič prvič vrniti še v domovino in k družini ter da se morata še pogovoriti.

Po dolgem dnevu slavja je 33-letni Slovenec sklenil dan na Nizozemskem z gostovanjem na NPO1 (prvem kanalu javne televizije). Voditelj oddaje Op1 Tijs van den Brink je v 15-minutnem pogovoru ob Rogliču gostil še Zeemana in generalnega menedžerja ekipe Richarda Pluggeja.

La Planche pozabljen ob lanski zmagi v Franciji

Preleteli so zaplet in razplet 106. Dirke po Italiji skozi oči Jumbo Visme, ki je morala pred začetkom opraviti kar pet menjav, a je na koncu v Rim prišla z vsemi osmimi kolesarji in osvojeno rožnato majico, kar je bil glavni cilj letošnje sezone za Primoža Rogliča.

Sorodna novica Rogličeve serpentine do uspeha

Ni šlo brez spomina na gorsko vožnjo na čas na La Planche des Belles Filles v predzadnji, 20., etapi Dirke po Franciji 2020, kjer je Tadej Pogačar slekel rumeno majico Rogliču. "Tistega dne ne bomo nikoli pozabili, a že lani se je sklenil krog, ko nam je z ekipo uspelo osvojiti rumeno majico, kar je izbrisalo tisto vožnjo na čas," je Zeeman poudaril, da je zmaga Jonasa Vingegaarda poravnala račune z Dirko po Franciji in Pogačarjem, ki so ga premagali z navezo Vingegaard-Roglič.

"Zdaj smo se resnično ukvarjali z Girom. Tudi iz Primoževih podatkov o moči smo lahko videli, da je bil v zadnjih dneh vse boljši in boljši. Bili smo zelo prepričani, da bo to delovalo. Učiš se in pridobivaš izkušnje, tudi to je vrhunski šport," je Zeeman poudaril osredinjenost na gorski kronometer na Svete Višarje, kar je sam Roglič že od prvih zimskih priprav dalje označil za ključni dan letošnjega boja za rožnato majico.

Sorodna novica Mitja Mežnar: "Primoževa mama nam je zabičala, da ga ne smemo porivati"

Zagotovo ena najljubših zmag

Dramatična, filmska zgodba vožnje na čas na Višarje in prigoda s sneto verigo ter pomoč Mitje Mežnarja sta že del kolesarske zgodovine. "Noro, kako se je vse zgodilo. Že to, da smo prespali v Sloveniji. Redkokdaj spi Grand Tour v naši državi, vsaj v mojem primeru. Da sem spal le nekaj kilometrov od Planice in Trbiža, kjer sem postal mladinski svetovni prvak leta 2007, in to skupaj s fantom, ki mi je nato pomagal ob sneti verigi. Neverjetno," je Roglič opisal čarobno soboto, na katero se je pripravil v Kranjski Gori in nato mimo Planice še na start v Trbiž po etapno in skupno zmago.

Sorodna novica Romanje v čast gospoda kolesarstva: "Naredil je to, kar smo čakali"

Ali je Giro 2023 njegova največja zmaga izmed kar 74 v karieri? "Nikoli nočeš primerjati zmag, a zagotovo ena najljubših," se je Roglič le izdal, da mu tokratni uspeh najbrž res pomeni skoraj največ v bogati profesionalni karieri, saj se je ne nazadnje s tem sklenil cel kup krogov.

Voditelj van der Brink je ob koncu odprl zdaj že znano zaključno vprašanje: Ali bo po možnosti že letos šel znova na Dirko po Franciji?

"Verjetno nekega dne. Najprej moram priti domov in vprašati ženo o tej zamisli," je Roglič združil odgovore na isto vprašanje, ki se zdaj ponavlja vse od slavja na Višarjah. Ker žene Lore ni bilo v studiu, se je voditelj z istim vprašanjem takoj obrnil na športnega vodjo Zeemana.

Sorodna novica "Želim se zabavati, uživati ... Imam tudi družino."

Športne zakonitosti so stroge

"Imamo druge načrte," je bil odločen in kratek odgovor Rogličevega šefa, ki je nato na vztrajanje, ali bi ob kakšnem morebitnem covidnem primeru razmislili o vključitvi Slovenca v ekipo za Francijo, podrobneje razložil razmišljanje odgovornih pri Jumbu Vismi.

Sedem enotedenskih dirk in Rogličeve zmage

Pariz–Nica 2022

Od Tirenskega do Jadranskega morja 2019 in 2023

Po Kataloniji 2023

Po Baskiji 2018 in 2021

Po Romandiji 2018 in 2019

Po Dofineji 2022

Dirka po Švici (še brez nastopa)

"Pravkar smo govorili o Giru. Končana je ena stvar. Navsezadnje je v kolesarstvu zelo pomembno vedeti eno stvar: Primož je bil v decembru še hudo poškodovan. Danes smo pojasnili, da je bil štiri mesece praktično neprestano na poti z ekipo, le tu in tam je bil nekaj dni doma. To je osnova za takšen vrhunski izid, da v zadnjem kronometru prideš do zmage. Vendar je potrebno enako obdobje priprav tudi za Dirko po Franciji ali Dirko po Španiji," je odgovoril 44-letni vodja kolesarskega pogona Jumba Visme.

"Zelo mamljivo je razmišljati, da je zdaj šlo tako dobro na Giru in da bo potem šlo dobro tudi na Touru. Vendar zakoni elitnega športa so zelo strogi. To je izid enega dolgega procesa in takšen proces je potreben tudi za dober Tour in dobro Vuelto," je Zeeman nakazal, da realno ni pričakovati Rogliča na startu v Bilbau. Ne nazadnje je v začetku leta dobil drugega otroka in si je zaslužil počitek in čas z družino.

Prvič na Švico za vpis v zgodovino?

A načrtovani dvig forme proti koncu majskega dirkanja po Italiji lahko Roglič in Jumbo Visma izkoristita za drug pomemben cilj – Dirko po Švici. Švicarska javna televizija oz. njen del za italijansko govoreči del države že poroča, da se je Roglič odločil za sodelovanje na edini veliki enotedenski dirki, ki je še ni osvojil, ker na njej doslej v karieri niti še ni dirkal. Po zapisu RSI-ja se čaka samo še uradno potrditev Rogličevega nastopa, s čimer bi v Švici lahko prišli tudi do ponovnega soočenja z Remcom Evenepoelom. Švico je od Slovencev sicer dvakrat osvojil Simon Špilak v letih 2015 in 2017.

Sorodna novica Tratnik o novem kralju Gira: Roglič lahko Tour osvoji tudi pri 39 letih

Dirka po Švici se bo letos začela 11. junija s kronometrom in se bo z vožnjo na čas tudi končala 18. junija, vmes pa so tri razgibane in tri gorske etape. Z morebitno zmago v Švici bi Roglič postal prvi kolesar v zgodovini z osvojenimi vsemi sedmimi največjimi enotedenskimi dirkami. Pisanje tovrstne zgodovine slovenskega šampiona tudi mika, kar je potrdil v jubilejnem stotem podkastu SOS-odmev.

Ob treh Vueltah in Giru bi od vseh najpomembnejših etapnih dirk nato Rogliču ostal za izziv samo še Dirka po Franciji 2024 in poznejše izvedbe Toura, saj njegov prijatelj Jan Tratnik verjame, da lahko zmaguje vse do 39. leta.