1:0 po uvodnem dnevu, 2:0 po drugi etapi in 1:2 po tretji. Lo Port ni prinesel izenačenja, temveč 3:1 za Rogliča, ki je nato v soboto in nedeljo odbil napade Remca Evenepoela, po delitvi zmag zadnji dan torej 4:2 za Slovenca. Foto: EPA
1:0 po uvodnem dnevu, 2:0 po drugi etapi in 1:2 po tretji. Lo Port ni prinesel izenačenja, temveč 3:1 za Rogliča, ki je nato v soboto in nedeljo odbil napade Remca Evenepoela, po delitvi zmag zadnji dan torej 4:2 za Slovenca. Foto: EPA

Gorsko-hriboviti teden kolesarjenja na Dirki po Kataloniji je prinesel niz napadov svetovnega prvaka, ki je enkrat v sprintu navkreber ugnal velemojstra tovrstnih koncev. A skupno je Primož Roglič vodil od prvega do zadnjega dne, pri čemer tako kot na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja ni napravil nobene taktične napake in je z minimalnim številom napadov iztržil največ.

Dopolnil zbirko z manjkajočo lovoriko

S skupno zmago na 102. Dirki po Kataloniji je Rogla izpolnil spomladanski cilj in kot prvi kolesar postal zmagovalec šestih od sedmih največjih enotedenskih dirk. Manjka mu le še Švica, na kateri pa sploh še nikoli ni dirkal in – kot je v MMC-jevem podkastu SOS odmev priznal – ga mika tovrstni zgodovinski dosežek, da bi bil prvi kolesar, ki bi osvojil vseh sedem enotedenskih dirk.

Sorodna novica Roglič še naprej piše kolesarsko zgodovino

"Navdušen sem. Dirka po Kataloniji mi je manjkala med lovorikami. To, da sem jo osvojil, mi veliko pomeni. Počutim se počaščenega in srečnega," je poudaril Roglič. V 14 dneh dirkanja v sezoni 2023 je Roglič osvojil kar sedem zmag (lani je zmagal zgolj štirikrat!), vseh v svetovni seriji.

Katalonija 2023 je Rogličeva 13. skupna zmaga na etapnih dirkah v elitnem kolesarskem razredu. Od začetka leta 2017, ko je pri nizozemski ekipi v svoji drugi sezoni postal kapetan za etapne dirke, je zasavski orel nastopil na 27 etapnih dirkah in jih torej polovico na koncu tudi osvojil. Odbitne sekunde oziroma bonifikacije ostajajo najljubše Rogličevo orožje: kralj dveh morij je postal z 18 sekundami prednosti, Katalonijo je osvojil za šest sekund.

Po izjemnem tednu v Kataloniji Roglič vse misli usmeril k Giru

Počitnice, počitek in priprave

"Skupaj smo preživeli čudovit teden. Spet sem naredil nekaj odličnih korakov in upam, da bom tako nadaljeval tudi v prihodnjih tednih," je Roglič potrdil, da je napredoval tako v primerjavi z dirko v Italiji kot iz zdaj iz etape v etapo. Kaj sledi? "Proslavljanje in počitnice. Po počitku pa priprave za Giro." Ob tem je 33-letni slovenski šampion znova potrdil, da pred Dirko po Italiji ne načrtuje nobenega ogrevalnega nastopa, temveč bo formo pilil na višinskih pripravah, znova na gori Teide na otoku Tenerife.

Sorodna novica Roglič suvereno nadziral Evenepoela in osvojil Dirko po Kataloniji

Evenepoel: "Nekaj napak, ki so me stale končne zmage"

Vse dni, prav do konca v Barceloni, je Roglič odgovarjal in pokrival neutrudnega svetovnega prvaka. Remco Evenepoel je prišel na dirko po gladki zmagi na Dirki po Združenih arabskih emiratih, na kateri pa je ostal brez etapnega slavja.

"Na začetku tedna sem naredil nekaj napak, ki so me mogoče stale celo končne zmage. A sem super vesel, da sem se tako vrnil na dirke. Dve etapni zmagi in drugo mesto so izidi, po katere smo prišli," je po koncu v nedeljo razlagal Remco Evenepoel, ki je že med tednom v obširnih in analitičnih odgovorih iskal svoje napake.

Ali mu je Roglič prepustil zadnjo etapo? "Pustimo podrobnosti ..."

Primož Roglič zmagovalec Katalonije!

Zadnji dan se je kar malce preveč razgovoril o tem, da je bil tokratni sprint v središču Barcelone idealen način, kako premagati Rogliča, pri čemer ni hotel slišati ali mogoče ni čutil, da mu je tekmec preprosto prepustil etapno zmago, saj ta ni ogrozila skupnega uspeha, če oba šampiona pripeljeta sočasno čez ciljno črto.

"Pustimo podrobnosti," se je ob tem vprašanju odzval Roglič. S širokim nasmeškom pa je dodal: "Zadovoljen sem bil s tem, kar sem dosegel." Telesna govorica obeh dirkačev je pokazala, kako različno sta se lotila zadnjih metrov Katalonije.

23-letni Belgijec je bil med sobotno etapo odkrito jezen in frustriran, ker mu deset let starejši Slovenec ni pomagal pri begu, a po koncu dneva je Evenepoel priznal, da je kolesarska logika neizprosna in da ni mogel pričakovati ali zahtevati pomoči od vodilnega, ki ga je on sam neposredno močno ogrožal.

Roglič slavil zmago na tretji najstarejši etapni dirki

La Molina taktični zgled za Belgijce

Kot si je po Pariz–Nica in troboju Pogačar–Vingegaard–Gaudu roke mel prireditelj Dirke po Franciji ASO, tako je lahko zdaj po Dirki po Kataloniji zadovoljen prireditelj Dirke po Italiji RCS. No, razen tega, da Giulio Cioccone po presenetljivi zmagi na Valter 2000 ni zdržal v troboju do konca tedna, kar je slab obet za Italijana in domače navijače za tritedenski maraton v maju.

Kaj torej se lahko potegne iz razpleta Dirke po Kataloniji za Giro 2023? V seštevku etap in njihovih razpletov je bil izid po nogometno 4:2 za nekdanjega smučarskega skakalca. Nekdanji veliki up belgijskega nogometa se opira zlasti na 3. etapo s ciljnim vzponom na La Molino, kjer je na najzahtevnejši etapi tedna znižal na 1:2.

Mini predaja na najstrmejšem zaključku

Evenepoelova ekipa Soudal QuickStep je ves dan močno navijala tempo, na etapi z več gorskimi vzponi pa je razredčila Jumba Vismo in na koncu v škripce spravila tudi Rogliča, ki ga je Evenepoel prehitel za dve sekundi in pobral še etapo. A po drugi strani je Remco ob porazu na strmejšem zaključku na Lo Port v le 50 metrih izgubil šest sekund.

Mimogrede: na Lo Port so se postavljali rekordi po W/kg in VAM (hitrost vzpenjanja v metrih), a so bile tudi razmere idealne (temperatura, lahka etapa pred začetkom edinega vzpona, ki se začne skorajda ob morju).

Jumbo bo močnejši za Tratnika in Keldermana

Na Giru 2023 t. i. španskih unipuerto etap (trasa z enim samim resnim ciljnim vzponom) ni. Ob enakem taktičnem pristopu lahko belgijska ekipa naredi veliko škode, zlasti na težki gorski etapi za Crans Montano in v peklenskem zadnjem tednu, ko bodo na sporedu kar štiri izjemno razgibane etape (mala Lombardija, Monte Bondone, Val di Zoldo in Tre Cime).

Soudal QuickStep je sočasno v Kataloniji uigraval ekipo za Dirko po Italiji: celotna šesterica Evenepoelovih pomočnikov (Jan Hirt, Fausto Masnada, Mattia Cattaneo, Pieter Serry, Louis Vervaeke in Ilan Van Wilder) bo z njim dirkala tudi maja, pridružil se jim bo še Davide Ballerini.

Pri Rogličevi ekipi so bili z njim štirje predvideni pomočniki za Giro: Robert Gesink, Michel Hessmann, Tobias Foss in Koen Bouwman. Čebele bodo na Apeninskem polotoku maja močnejše za Jana Tratnika, Edoarda Affinija in Wilca Keldermana.

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima? Težko, a po 2. mestu na Tirreno–Adriatico in 3. mestu na Dirki po Kataloniji je Joao Almeida (UAE Emirates) najresnejši kandidat za stopničke na Giru 2023. Vendar je v Italiji za Rogličem zaostal zgolj 18 sekund, na koncu v Barceloni pa že skupno 2 minuti in 11 sekund. Foto: EPA
Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima? Težko, a po 2. mestu na Tirreno–Adriatico in 3. mestu na Dirki po Kataloniji je Joao Almeida (UAE Emirates) najresnejši kandidat za stopničke na Giru 2023. Vendar je v Italiji za Rogličem zaostal zgolj 18 sekund, na koncu v Barceloni pa že skupno 2 minuti in 11 sekund. Foto: EPA

Brez kronometra, ki bo na Giru dal začetno prednost

Zaradi zmage na uvodni etapi je Roglič imel možnost, da se prilepi na Evenepoelovo kolo, Jumbo Visma pa se razbremeni odgovornosti nadziranja vseh etap. Zato se zdaj še povečuje pomembnost ključnega dejavnika Gira 2023, ki pa ga tokrat v Kataloniji ni bilo: vožnje na čas.

Ravno s kronometrom se bo 6. maja v Ortoni v Abrucih tudi začela 106. Dirka po Italiji: 19,6 km po ravnini in z zaključkom na hribu 4. kategorije. Dolg uvodni teden se konča s 35-kilometrskim popolnoma ravninskim kronometrom v Ceseni. Za piko na i prihaja predzadnji dan gorski kronometer na Svete Višarje v dolžini 18,6 km. V soboto, 27. maja, se pričakuje obsežno romanje kolesarske Slovenije na svetišče treh dežel.

S kronometrom se bo 6. maja začela 106. Dirka po Italiji, kar je glavni cilj sezone za Primoža Rogliča. Foto: RCS Sport
S kronometrom se bo 6. maja začela 106. Dirka po Italiji, kar je glavni cilj sezone za Primoža Rogliča. Foto: RCS Sport

Odgovora o razmerju moči med prvima kandidatoma za zmago na majski rožnati dirki trenutno nimamo. Lani je Evenepoel na La Vuelti 22 v 31 kilometrih za 48 sekund prehitel Rogliča, ki pa po padcu in odstopu na Dirki po Franciji ni bil stoodstoten. Pred letom dni je bil na kratkem (7,5) razgibanem kronometru v Baskiji Roglič hitrejši za štiri sekunde, a so bile že prisotne bolečine v kolenu.

Evenepoel aprila še na dveh domačih dirkah

Ob tem ni ostalo spregledano, da se je slovenski šampion po etapah redno ohlajal na kronometrskem kolesu, predvsem pa do velikega starta Gira v Abrucih ne bo nič dirkal. Evenepoel ima medtem na programu dve enodnevni dirki: 12. aprila Brabantsko puščico, kar bo njegova generalka za spomenik Liège–Bastogne–Liège, na katrem brani lansko zmago. V Ardenih ga čaka srečanje z drugim slovenskim šampionom, Tadejem Pogačarjem.