Tadej Pogačar je na stavnicah prvi favorit (kvota 4,33), a mu tesno sledita Wout van Aert (4,75) in Mathieu van der Poel (5,5). Foto: Organizator/Kolesarska zveza Slovenije
Tadej Pogačar je na stavnicah prvi favorit (kvota 4,33), a mu tesno sledita Wout van Aert (4,75) in Mathieu van der Poel (5,5). Foto: Organizator/Kolesarska zveza Slovenije

266,9 km dolga dirka bo imela 3945 višinskih metrov. Glavnina dirke bo potekala v dvanajstih krogih s po 250 višinskih metrov, glavnino tega sestavljata zaporedna klanca na Mount Ousley in Mount Pleasant.

Sorodna novica Van Aerta in van der Poela se ne bo mogoče otresti, morda pa utruditi

"Gre za super težko dirko. Noge bodo zelo trpele, saj v prvem delu po vzponu ni prave priložnosti za počitek. Po 150 ali 160 kilometrih bomo utrujeni in res pričakujem trd boj in vedno manjšo skupino tekmovalcev, ki se bo na koncu spopadla za kolajne," je na novinarski konferenci ocenil Pogačar, ki je v sredo dopolnil 24 let in ima priložnost, da se v nedeljo tudi sam obdari.

"Na tej trasi bo skoraj nemogoče premagati van der Poela in še nekatere druge. Proga je narejena za tovrstne kolesarje. Jasno je, da bo nastop terjal veliko moči, vsi bomo utrujeni in videli bomo, kaj se bo zgodilo," je povedal Pogačar.

Pogačar si želi dež na strmih vzponih na nedeljski cestni dirki

Poleg Pogačarja bodo na cestni dirki nastopili tudi Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Jaka Primožič in David Per. Slovenska ekipa je hendikepirana, saj bi lahko nastopila z osmimi kolesarji, a iz zdravstvenih razlogov manjkajo aktualni olimpijski prvak Primož Roglič, Matej Mohorič ter Luka Mezgec in ustrezne zamenjave za to raven tekmovanja v Sloveniji ni.

Sorodna novica Pogačar v kronometru položil dobre temelje za še pomembnejši drugi nastop

Tudi zato Pogačar morda glasno opozarja, da so favoriti v ekipah Belgije, Nizozemske, Francije in Italije. "Mislim pa, da tudi mi lahko kaj opravimo. Zase lahko rečem, da vedno rad nastopam za Slovenijo, kolesarji se dobro razumemo in želim si, da bomo imeli dober dan v nedeljo. Vsi bomo dali 100 odstotkov." Prav dobra kemija pa je morda primerjalna prednost slovenske ekipe, ki bo nastopala za svojega kapetana.

Za selektorja Uroša Murna bi bil idealen razplet z malim številom kolesarjem v boju za skupno zmago in seveda Pogačarjem. "Imamo izkušeno ekipo in lahko napadamo dober rezultat," je napovedal selektor.

Naslov svetovnega prvaka bo branil Francoz Julian Alaphilippe, ki za sabo nima najboljše sezone. Strokovnjaki pa posebej opozarjajo na Belgijce z Woutom van Aertom in Remcom Evenepoelom, ki napovedujejo oddolžitev za lansko prvenstvo, ko so na domačih cestah ostali brez odličja.

Cestno dirko boste lahko videli na TV Slovenija 2, neposredni prenos se bo začel ob 6.00.

Nenavadna nevarnost za kolesarje v Wollongongu – srake