Kam lahko poseže slovenska šesterica? Foto: Twitter
Kam lahko poseže slovenska šesterica? Foto: Twitter

V svoji zbirki ima sicer le štiri zmage na enodnevnih dirkah, a vse po vrsti so to same klasike (spomenika Liege−Bastogne−Liege, Lombardija), napol spomenik Strade Bianche, odlično formo pa je pred desetimi dnevi potrdil z zmago v Montrealu (tudi ta dirka je štela za svetovno serijo).

Sorodna novica Pogačar v kronometru položil dobre temelje za še pomembnejši drugi nastop

En daljši klanec, sledi 12 ponovitev krajšega
Proga v Wollongongu ni ravno najtežja enodnevna dirka na svetu. Kolesarje na začetku čaka vzpon na Keiro (dolžine 8,7 kilometra, povprečni naklon 5 odstotkov), sledi pa 12 krogov okrog prizorišča prvenstva, ki se ponaša z enim strmim, a kratkim vzponom na Mt. Pleasant (dolžina 1,1 kilometra, povprečni naklon 7,7 odstotka, največji pa 14 odstotkov).

Favoriti so jasni
Stavnice v vlogo prvega favorita postavljajo prav Tadeja Pogačarja (kvote okrog 4), v isti ligi sta še Wout van Aert in Mathieu van der Poel (okrog 5), kvoto manjšo od 10 pa ima le še zmagovalec Vuelte Remco Evenepoel (okrog 7). Iz druge vrste pa vedno lahko preseneti marsikdo, zato je seznam teh kolesarjev še precej daljši.

Po 267 km se lahko marsikdo utrudi
Pogačarju trasa leži, znan je kot odličen kolesar za klance, a prepričan je, da je "Gora užitka" preprosto prekratka, da bi naredila dokončno selekcijo. "Proga je dovolj težka, da lahko naredi selekcijo med sprinterji, a koga razumete kot sprinterja," je Slovenec na novinarskki konferenci odgovoril na vprašanje novinarja in pojasnil: "Če govorite o van Aertu in van der Poelu, se motite, takih kolesarjev se na taki progi ne da znebiti. Lahko sicer poskusiš, s tem pa jih lahko vsaj utrudiš. A po 267 kilometrih se s tem utrudiš tudi sam. To ne bo sproščujoča vožnja, to bo naporen dan prav za vse."

Profil nedeljske dirke. Foto: Organizator
Profil nedeljske dirke. Foto: Organizator

Uspešna generalka v Kanadi
Ta taktika je Pogačarju pomagala prav v Montrealu, kjer je skupaj z Adamom Yatesom (ta bo v prihodnji sezoni vozil prav za UAE) dokončno utrudil prvega favorita van Aerta in nato v ciljnem sprintu na šampionski način prišel do zmage številka 44. Strokovnjaki težavnost proge uvrščajo nekje med tisto v Quebecu in Montrealom, Pogačar pa je nabrušen: "Res sem motiviran, komaj čakam. Proga je zanimiva."

Andrej Hauptman je leta 2001 poskrbel za edino slovensko medaljo na cestni dirki v članski konkurenci. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Hauptman je leta 2001 poskrbel za edino slovensko medaljo na cestni dirki v članski konkurenci. Foto: www.alesfevzer.com

Počakati na nedeljo, nato pa ...
Slovenija ima sicer kvoto osmih kolesarjev, a je v Avstralijo zaradi poškodb in bolezni peljala le šesterico. Prvi kolesar z lestvice UCI bo še kako pogrešal pomoč Primoža Rogliča, Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca, ki bi precej olajšali možnosti za slovenski uspeh, vseeno pa je optimist: "Moramo tudi sami kaj storiti. Ekipe, ki imajo favorite, bodo skušale umiriti dogajanje in skušati voziti varno. Mi bomo počakali na nedeljo, videli bomo, kako se člani naše ekipe počutijo, nato pa bomo skupaj skovali taktiko. Res nas je le šest, a tudi s šestimi kolesarji se lahko marsikaj postori, bomo videli!"

Cestno dirko boste lahko videli na TV Slovenija 2, neposredni prenos se bo začel ob 6.00.

Nenavadna nevarnost za kolesarje v Wollongongu - srake