"Presrečen sem, takšno zmago sem čakal zadnjih pet let, odkar sem šel med profesionalce," je Danec Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation) komentiral današnji uspeh. Foto: EPA
Še kronometer, pa bo Tadej Pogačar slavil novo odmevno zmago. Foto: EPA
Še kronometer, pa bo Tadej Pogačar slavil novo odmevno zmago. Foto: EPA

Šesterica ubežnikov Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Simone Velasco (Gazprom-RusVelo), Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Nelson Oliveira (Movistar) in Emils Liepins (Trek-Segafredo) je bila prava kombinacija, da je predaleč ušla glavnini in vsem šprinterskim mojstrom, ki so si podčrtali današnjo etapo brez kategoriziranega vzpona. Latvijec Liepins je v zadnjem od štirih krogov (po 11,2 km) v Lido di Fermu na enem od majhnih klancev odpadel in odločal je šprint peterice.

Pogačar nadzoroval položaj
Kolesarje je po hladni in deževni nedelji pričakal sončen dan. Nosilec modre majice Tadej Pogačar, ki se je v nedeljo še utrdil v skupnem vodstvu (ima več kot minuto prednosti pred najbližjim zasledovalcem van Aertom), na 169 km dolgi etapi ni imel težav, osvojil je 25. mesto. Njegova ekipa UAE je bila večinoma na čelu glavnine, da bi preprečila morebitne neprijetnosti. V torek se bo dirka končala z vožnjo na čas v San Benedettu del Trontu (10,1 km).

Naj bo veselo tudi v torek po kronometru, ki ga bo Pogačar začel ob 15.58. Foto: EPA
Naj bo veselo tudi v torek po kronometru, ki ga bo Pogačar začel ob 15.58. Foto: EPA

Drugačen teren kot pred slabim mesecem v puščavi
"Pobeg je bil močan in jih nismo mogli ujeti. Danes še nisem razmišljal o zadnji etapi, osredotočen sem bil na to, da varno pridem na cilj te etape in da ubranim morebitne napade,"
je povedal Pogačar in se ozrl k zadnji etapi: "Vozil bom po svojih občutkih, upam, da bo dobra vožnja na čas. Bo pa to tudi dober trening za naslednje dirke. Tu je precej dobrih kronometristov, teren pa je povsem drugačen, kot je bil na dirki v UAE, bolj zahteven, tako da bo zanimivo." Spomnimo, da je Pogačar na letošnji dirki po Združenih Arabskih emiratih (13 km) osvojil 4. mesto, za Italijanom Ganno, ki bo tudi jutri prvi favorit (na zadnjih osmih kronometrih, na katerih je štartal, je vedno zmagal), je zaostal 24 sekund in bil s svojo predstavo zelo zadovoljen.

Profil današnje etape.
Profil današnje etape.
Spočiti Pogačar udarno začel novo sezono

Hud padec Carra brez posledic
26-letni Mads Würtz Schmidt je slavil svojo prvo zmago v Svetovni seriji, je pa leta 2015 dobil kronometer v konkurenci mlajših članov na svetovnem prvenstvu v Richmondu. Koliko je zmaga pomenila njegovi ekipi, lepo ponazarja veselje v moštvenem avtomobilu (več v priloženem tvitu). Povprečna hitrost zmagovalca je bila kar 45,64 km/h. To je druga najvišja hitrost v zgodovini te dirke. Glavnina je zaostala dobro minuto. Spet ni šlo brez padcev. Britanec Simon Carr jo je skupil, spregledal je slabo označen prometni otok, k sreči pa se ni resneje poškodoval in je nadaljeval dirko, kot da se ni nič zgodilo.

Pogačar zanesljivo ubranil modro majico pred zaključnim kronometrom
Castelraimondo-Lido di Fermo: 169 km:  
  1. M. W. SCHMIDT    NIZ      4:48:17 
  2. B. V. MOER       BEL              
  3. S. VELASCO       ITA          vsi 
  4. J. BAKELANTS     BEL         isti 
  5. N. OLIVEIRA      POR          čas 
  6. E. LIEPINS       LAT        +0:25 
 ...                                   
 25. T. POGAČAR       SLO         1:09 
 35. J. POLANC        SLO         isti 
 65. L. MEZGEC        SLO          čas 
146. J. TRATNIK       SLO        10:08 
Skupni vrstni red (6/7):               
  1. T. POGAČAR       SLO     26:24:59 
  2. W. VAN AERT      BEL        +1:15 
  3. M. LANDA         ŠPA         3:00 
  4. E. BERNAL        KOL         3:30 
  5. M. FABBRO        ITA         3:54 
  6. T. WELLENS       BEL         4:30 
  7. J. ALMEIDA       POR         4:42 
  8. R. BARDET        FRA         5:03 
  9. V. NIBALI        ITA         5:54 
 10. S. YATES         VB          6:58 
...                                    
 80. J. POLANC        SLO        43:49 
 89. L. MEZGEC        SLO        47:48 
151. J. TRATNIK       SLO      1:14:16