Primož Roglič in Tadej Pogačar sta tokrat tako kot drugi najboljši varčevala z močmi. V soboto bosta (verjetno) oba napadla zmago. Foto: David Črmelj
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta tokrat tako kot drugi najboljši varčevala z močmi. V soboto bosta (verjetno) oba napadla zmago. Foto: David Črmelj

Peta etapa, na papirju najlažja, je kolesarje popeljala od Hondarribie do Ondarroe v dolžini 160 kilometrov. Večji del etape je bežala skupina šestih kolesarjev. Po zadnjem vzponu tretje kategorije na Urkaregi, približno 25 kilometrov pred ciljem, so na čelu dirke ostali še trije: Francoz Julien Bernard, Čeh Josef Černy in Danec Mikkel Frolich Honore.

Moštvena kolega Honore in Černy skupaj v cilj
Štiri kilometre pred ciljem je odpadel Bernard, tako da sta se proti cilju skupaj odpeljala Černy in Honore, moštvena kolega pri belgijski ekipi Deceuninck – Quick Step. Na koncu sta se "džentelmensko" dogovorila, da zmaga Honore. Tretji je bil Bernard.

"To je bil lep zaključek etape za našo ekipo. Želel bi si, da bi bil na odru z mano Černy, saj si je to zaslužil v isti meri kot jaz, a žal to ni mogoče. Bilo je kot na enodnevni klasiki. Borili smo se, da bi bili med ubežniki, nato pa smo nadaljevali v visokem ritmu in si privozili dovolj veliko prednost. Druga zmaga v sezoni je vsekakor lepa, ampak bolj me navdušuje način, kako smo jo dosegli. Zaradi tega je še bolj posebna," je po koncu dejal 24-letni Danec.

Baskija: Petek miren, v soboto ognjemet z Rogličem in Pogačarjem

Roglič sedmi, Pogačar deseti
Oba Slovenca Primož Roglič in Tadej Pogačar ter vodilni Američan Brandon McNulty so vseskozi vozili v glavnini, ki se ni preveč naprezala, da bi ujela ubežnike. Roglič je bil na koncu sedmi, Pogačar deseti, McNulty pa 24. Vsi trije so zaostali za 28 sekund. Z enakim zaostankom je v cilj prišel tudi 81. Jan Polanc.

V skupnem seštevku to pomeni, da McNulty še naprej vodi s 23 sekundami naskoka pred Rogličem. Tretji je Danec Jonas Vingegaard (+0:28). Pogačar je peti (+0:43).

Tudi Baski občudujejo Rogliča in Pogačarja

Kocka bo padla v soboto
Odločitev o zmagovalcu dirke bo tako padla na sobotni, zadnji etapi, ki bo imela kar sedem kategoriziranih vzponov. Zadnji tik pred ciljem bo prve kategorije (4,4 km; 8,9 %). Etapa se bo začela v Ondarroi in končala na Arrateju nad Eibarjem, kjer je lani na dirki po Španiji v prvi etapi slavil Roglič.


KOLESARSTVO              
                   
UCI WORLD TOUR            
                   
DIRKA PO BASKIJI, 5. etapa      
                   
Hondarribia-Ondarroa, 160 km:     
 1. M. F. HONORE   DAN   3:39:54
 2. J. ČERNY     ČEŠ   isti čas
 3. J. BERNARD    FRA    +0:17
 4. D. IMPEY     JAR     0:28
 5. S. CLARKE    AVS     vsi
 6. S. OLDANI    ITA       
 7. P. ROGLIČ    SLO       
 8. J. SIMON     FRA       
 9. M. CORT     DAN     isti
 10. T. POGAČAR    SLO       
 24. B. McNULTY    ZDA       
 ...                 
 81. J. POLANC    SLO     čas
Skupni vrstni red (5/6):       
 1. B. McNULTY    ZDA   16:05:43
 2. P. ROGLIČ    SLO    +0:23
 3. J. VINGEGAARD  DAN     0:28
 4. P. BILBAO    ŠPA     0:36
 5. T. POGAČAR    SLO     0:43
 6. A. YATES     VB     1:02
 7. E. BUCHMANN   NEM     1:07
 8. A. VALVERDE   ŠPA     1:13
 9. I. IZAGIRRE   ŠPA     1:15
 10. M. LANDA     ŠPA     1:23
 ...                 
 53. J. POLANC    SLO    19:38