Luka Dončić, ki je februarja nastopil tudi na tekmi vseh zvezd, je z Dallasom zadnjo tekmo odigral 11. marca. Zaradi prekinitve se je Dončić že vrnil v Slovenijo. Kdaj (če sploh) se bo Liga NBA nadaljevala, še ni znano. Foto: Reuters
Luka Dončić, ki je februarja nastopil tudi na tekmi vseh zvezd, je z Dallasom zadnjo tekmo odigral 11. marca. Zaradi prekinitve se je Dončić že vrnil v Slovenijo. Kdaj (če sploh) se bo Liga NBA nadaljevala, še ni znano. Foto: Reuters

21-letnega košarkarskega genija iz Slovenije, ki je bil lani novinec leta v Ligi NBA, je na prvo mesto v konkurenci Traeaja Younga (Atlanta), Ziona Williamsona (New Orleans) in Jaja Moranta (Memphis) postavilo kar 17 od 20 anketiranih posameznikov, ki delujejo v najmočnejši ligi na svetu. Le trije so Dončića postavili na drugo mesto. Med vprašanimi so bili direktorji moštev, trenerji in skavti.

Sorodna novica Dončić obljublja, da bo tudi prihodnje leto na voljo reprezentanci

Dončićevo povprečje do prekinitve 28,7 točke
Pred prekinitvijo sezone zaradi pandemije novega koronavirusa je bil Dončić, ki je na 54 tekmah povprečno igral 33 minut in zbral po 28,7 točke, 9,3 skoka in 8,7 podaje, najzaslužnejši za Dallasov izkupiček 40 zmag in 27 porazov. Mavsi so po 67 odigranih tekmah na poti v končnico – sedmem mestu Zahodne konference.

Kljub vrhunski igri še rezerve za napredek
"Luka je preverjena kakovost, zato tukaj ni dvomov. Je vrhunski organizator igre in strelec. Rojen zmagovalec. Mislim pa, da ima kljub vrhunski igri še vedno precej prostora za napredovanje,"
je o Dončiću dejal eden izmed vprašanih direktorjev.

20-letni Temetrius Jamel
20-letni Temetrius Jamel "Ja" Morant je prepričal dva od 20 vprašanih. Foto: EPA

Morantove telesne predispozicije boljše od Dončićevih
Dva od anketiranih sta na prvo mesto postavila Moranta. "Njegova močnejša stran v primerjavi z Luko so telesne predispozicije. Tu izrazito odstopa od vseh drugih. Za Luko ne vem, ali je lahko še bistveno boljši, kot je. Da ne bo pomote, Dončić je zelo dober, a Morant ima predvsem v napadu še precej rezerv."

Williamson: Bo njegovo telo vzdržalo?
Eden izmed vprašanih pa je na prvo mesto postavil novinca Williamsona, ki pa je prve tri mesece izpustil zaradi poškodbe kolena, tako da je odigral le 19 tekem in povprečno dosegal po 23,6 točke. Vprašani se strinjajo, da je ključno vprašanje pri 19-letnem Williamsonu, ali bo njegovo telo dolgoročno vzdržalo vse napore Liga NBA.

Za vse štiri pa velja, menijo strokovnjaki, da je pred njimi še dolga pot dokazovanja v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.